Ponedeljak, 17.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ISHRANA

Dar s orijenta

Plavi patlidžan – zdravo povrće u kome treba uživati
(Фотографије Пиксабеј)

Ako ste u marketu ugledali jajasto povrće veličine veće i deblje tikvice, a boju šljive – nema greške – to je plavi patlidžan. Možete da ga pronađete i tamo gde ga ne očekujete: recimo u ajvaru, pored paprika, koje su osnovna sirovina za izradu ovog tradicionalnog namaza. Ovo ne znači da ste prevareni, a koliko je patlidžan zdrava namirnica tek ćete saznati.

U Srbiji se ovo jajasto povrće uzgaja nekoliko stotina godina, a postojbina mu je Kina i Indija. Te bogate svetske kuhinje obiluju receptima u kojima je ovo povrće integralni sastojak. Upravo sada se nalazimo u sezoni paltidžana, koja počinje u avgustu i traje do kraja oktobra. Naravno, patlidžan je dostupan tokom cele godine i iz uvoza, a neizostavan je za svaki iole ozbiljniji vegetarijanski roštilj. Ima specifičan, pomalo gorak, ukus i sunđerastu teksturu.

U sirovom obliku plavi patlidžan daje 24 kcal na 100 g. Kada se skuva, energetska vrednost mu je 35 kcal/100 g. Najvećim delom je od vode (92 odsto), na ugljene hidrate otpada šest odsto, masti 0,2 odsto, belančevine jedan odsto. Ne može se reći da je bogat mineralima i vitaminima, ali ima dosta celuloze, što je dobra vest ako patite od zatvora. Takođe, sadrži i pektin, što utiče na smanjenje nivoa holesterola.

Zbog prisustva kalijuma, patlidžan je prava namirnica za zdravlje čitavog kardiovaskularnog sistema. Saponini iz patlidžana su fitohemikalije koje imaju veliku ulogu u borbi protiv slobodnih radikala, upala i alergija. Antocijanin i nasunin takođe su prisutni u plavom patlidžanu, a ovi fitonutrijenti su jaki antioksidansi koji čuvaju ćelije od dejstva slobodnih radikala. Dijetalna vlakna prisutna u plavom patlidžanu su razlog što se ovo povrće koristi u dijetalnoj ishrani, jer ona daju osećaj sitosti i utiču na bolji rad creva.

Kada kupujete plavi patlidžan, proverite da li je svež, prvo na deklaraciji, a onda i na osnovu njihovog izgleda. Najbolje je uzeti patlidžan srednje veličine koji nema puno semenki, koje čine patlidžan gorkim. Spolja, patlidžan ne bi trebalo da ima oštećenja, a kora bi morala da bude glatka i čvrsta. Kada dođete kući, stavite ga u frižider u kutiju za povrće, ali dalje od jabuka.

Kada se patlidžan peče na roštilju, ne gulite ga, već nasecite na kolutove, kao tikvice. Možete ga peći i na teflonu ili keramičkom tiganju pre nego da ga pripremate u rerni. Kada ga pečete u tiganju, ne stavljajte ulje ili ga veoma malo stavite, jer zbog sunđeraste strukture patlidžan može puno ulja da upije, a prženje nije zdrav način pripreme. Priprema u rerni relativno dugo traje. Ukoliko se peče u rerni u komadu, probušite ga na nekoliko mesta da ne bi eksplodirao. Ako ga solite, količina vode će mu se smanjiti, kao i gorčina, ali će se izgubiti i ona sunđerasta struktura.

Recepata za pripremu jela od patlidžana ima zaista puno, a evo par ideja: musaka od patlidžana, punjeni patlidžani sa sirom ili mesom, pire od patlidžana, umak od patlidžana, patlidžan u voku s raznim povrćem, grilovani patlidžan… Volite picu? Probajte nadev od patlidžana s umakom od paradajza.

Slobodno eksperimentišite i uživajte u ovom neobičnom povrću.

Jasna Vujičić, nutricionista

www.nadijeti.com

Komentari3
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ralence
Нема ништа укусније кад домаћица испече свеже зелене паприке и испечен плави патлиџан ољушти их па онда заједно истуца у дрвеној вангли са доста белог лука. Све то са мало уља и соли.То смо звали свежи летњи Ајвар.
Predrag
Plavi patlidzan ili u narodu poznat kao plavi paradajz je poznato i jako staro povrce koje se u nasim krajevima gaji dugi niz godina. Ne razumem zasto nutricionista upoznaje citaoce sa patlidzanom kao da je u pitanju neka egzoticna biljka ? Zapravo patlidzan se kod nas odavno odomacio, i predstavlja nezamenljivi sastojak savremene Srpske kuhinje. Njegov nezamenljiv i jedinstveni ukus i aroma predstavljaju pravo uzivanje za svakog gurmana. Ja prosto obozavam plavi patlidzan !
dušan
Dobro je da se nekad neko seti da i domaće namirnice mogu biti izvor zdravlja a ne samo neka egzotika .

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.