ponedeljak, 10.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
sreda, 18.09.2019. u 22:55 Jelica Antelj – Ivana Albunović

Epidemija listerije u Španiji ugrožava celu Evropu

Tri osobe su umrle, a najmanje 222 zaražene su opasnom patogenom bakterijom. – Uzrok oboljenja pečena svinjetina poznatog španskog proizvođača „Magrudis”
(Фото Пиксабеј)

Ministarstvo zdravlja Španije naložilo je kontrolu celokupne industrije mesa u toj zemlji zbog pojave opasne bakterije – listerija, u jednoj velikoj i najmanje tri male fabrike u Andaluziji. Nadležni nisu precizirali koliko će kompanija biti pod nadzorom, ali je pokrenuta uobičajena procedura u slučaju kada je ugroženo međunarodno javno zdravlje.

Troje ljudi je umrlo, a najmanje 222 osobe zaražene su u dosad najvećoj epidemiji listerije zabeležene u Španiji čiji su prvi slučajevi zabeleženi još krajem avgusta, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (VHO), a prenosi agencija Rojters. Troje umrlih od listerije su stariji ljudi, a kod šest trudnica ta bolest je izazvala pobačaj, navodi se u saopštenju.

Zaraza čiji je uzrok najverovatnije pakovano pečeno svinjsko meso, uglavnom je pogodila žene ili starije od 65 godina, dodaje se u saopštenju VHO. Većina obolelih je iz Andaluzije, jer se fabrika za preradu mesa „Magrudis”, odakle je potekla zaraza, nalazi u Sevilji, potvrdilo je špansko Ministarstvo zdravlja. S polica su povučeni svi proizvodi od svinjetine koje je kompanija proizvela pre 1. maja.

Italija je već juče pozvala građane da kupuju meso domaćeg porekla i pojačala kontrole za svinjetinu iz Španije. Italijanska štampa prenosi navode španskog „Paisa” da je tokom kontrola u fabrici „Magrudis” utvrđeno da je listerija pronađena na opremi ( kolicima za prevoz mesa). Svetska zdravstvena organizacija upozorava na dalji rast broja obolelih, jer su proizvodi „Magrudisa” u Španiji vrlo popularni, a tu zemlju posećuje i velik broj turista koji su verovatno konzumirali i proizvode tog proizvođača. Već ima potvrđenih slučajeva i van Španije, kao kod Britanca koji se zarazio tokom boravka u toj zemlji.

Listerija je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija „listerija monocitogenes”, a u ljudski organizam ulazi kontaminiranom hranom.

Evropska agencija za bezbednost hrane EFSA još prošle godine je upozorila na tendenciju povećanja obolelih od listerioze, posebno između 2009. i 2013. godine. Jedan od razloga jeste rast potrošnje gotove hrane.

Za razliku od svih ostalih patogena, listerija se razmnožava i na temperaturama čuvanja hrane u frižideru. Karakteristično je to što može da izazove meningitis.

Stručnjaci upozoravaju da je jedna trećina slučajeva listerioze posledica rasta bakterije „listerija monocitogenes” u pripremljenoj hrani koja se čuva u frižideru. Zbog toga savetuju da se gotova hrana čuva u frižiderima ispod pet stepeni Celzijusa.

Klasični simptomi zaraze listerijom su visoka temperatura, ukočen vrat, a teži simptomi jaki bolovi u mišićima, što ukazuje na tešku kliničku formu.

Komеntari1
da2fa
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dragan Pik-lon
Gotova hrana sa mesom je rizicna.Jer od fabrike do potrosaca postoji citav niz kriznih situacija koje mora ova hrana da predje na putu do naseg stola.Prvo,postoje problemi u samoj fabrici gde se stedi na cistoci i sterilizaciji masina i traka.Dtugo,kad ta hrana dodje u super market,rok trajanja se brzo brzinom smanjuje.Vrse se ponovna prepakovanja i produzenje roka.Najbolje je kupovati''zivu"(ne kuvanu)hranu i sam kuvati jer visoke temperature ubijaju sve bakcile.Podgrevanje je nesto drugo...!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja