Ponedeljak, 27.06.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Sablje etničke grupe Ačang

Zovem se Sjang Lao Saj i pripadnik sam Ačang etničke grupe. Ja sam nacionali, reprezentativni naslednik tehnike kovanja Ačang Husa sablje. Živimo u mestašcu Hisa na Longšanu, smeštenom u Junan provinciji na jugozapadu Kine. Hisa je smeštena na visokoj nadmorskoj visini, okružena visokim planinama, sa prelepom vegetacijom.  Ačang sablja spada među „ četiri najbolje sablje” u celoj Kini. Veština kovanja ove sablje je stara preko 600 godina i prenosi se sa generacije na generaciju. To je takođe i simbol Ačang naroda i neraskidiva nit koja spaja kulturu i život ove etničke grupe.

Bez Ačang sablje nema ni Ačang naroda. Bez obzira da li je malo dete ili starija osoba Ačang čovek ne može zamisliti život bez sablje već po rođenju. Kad  je rođena, beba odmah dobija mali bakreni nož koji joj se veže na pojasu na leđima i tu ostaje zauvek. Kada dečak poraste u mladića, bakreni nož se zamenjuje malom sabljom. Vremenom on odrasta, postaje spreman za ženidbu i tada mu se daje duga sablja. Kada se mladić zaljubi u devojku on joj poklanja malu sablju kao znak svoje ljubavi.

Zanat sam učio od oca, još od detinjstva. Na početku, oko dve godine sam učio isključivo kako se raspiruje vatra. Kada sam napunio 13-14 godina počeo sam da učim kako se kuje sablja. Pravljenje autentičnog Ačang mača zahteva vreme i veštinu a dugotrajnost mača se postiže upornim  kovanjem i preciznošću.

Pređašnje standardne sablje nisu imale gravuru i zvale su se Bai Dao tzv. “Čiste sablje“. Vremenom, ljudi su počeli da graviraju zmajeve i fenikse  i taj novi stil je ubrzo postao veoma popularan. U proces pravljenja klasične sablje uključen je veliki broj ljudi  i to im predstavlja kvalitetan izvor prihoda. Prave se drške, futrole i kaiševi za sablje i u tom procesu učestvuje barem 5-6 porodica. Nakon što je sablja napravljenja, stavlja se u izložbeni prostor i tu je zainteresovani posetioci mogu pogledati i kupiti. Zadovoljni smo prodajom sablji.

Konstantno kreiram nove modele i težim kreativnosti u procesu kovanja novih sablji. Naša Ačang sablja je veoma lep primerak umetničkog stvaranja. Moj lični pečat je jedinstven i u nazivu sadrži moje ime.

Živimo u mestašcu Hisa na Longšanu, smeštenom u Junan provinciji na jugozapadu Kine. Hisa je smeštena na visokoj nadmorskoj visini, okružena visokim planinama, sa prelepom vegetacijom.

Ačang sablja spada među „četiri najbolje sablje” u celoj Kini. Veština kovanja ove sablje je stara preko 600 godina i prenosi se sa generacije na generaciju. To je takođe i simbol Ačang naroda i neraskidiva nit koja spaja kulturu i život ove etničke grupe.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.