Utorak, 03.08.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Šojgu: Moskva podržava Srbiju u vođenju samostalne politike (FOTO)

(Фото Танјуг)

Ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu danas je u Beogradu uručen počasni doktorat Univerziteta odbrane za nemerljiv doprinos razvoju vojnog obrazovanja i obuke, a ruski general je, uz zahvalnost, preneo i poruku da Srbija ima podršku Moskve u vođenju samostalne politike.

Navodeći da mu je priznanje velika čast, Šojgu je čestitao Dan državosti Srbije, sumirao rezultate saradnje i podsetio na vekovnu bliskost i duhovne veze dve zemlje i dva naroda.

Ocenio je i da je današnja ceremonija potvrda visokog nivoa partnerskih odnosa Srbije i Rusije. Ruski ministar ocenio je da Srbija u komplikovanim uslovima vodi samostalnu spoljnu politiku.

„Srbija podržava Rusiju i u naporima da se spreče pokušaji falsifikovanja, revidiranja istorije i rehabilitovanja fašizma”, naveo je Šojgu i podsetio i na to da je Moskva podržava Srbiju i 1999. godine tokom NATO agresije, javlja Tanjug.


Avioni VS dočekali si, po ulasku u Srbiju, avion ministra odbrane RF (Foto Ministarstvo odbrane)

Prema njegovim rečima, ta agresija je dovela do civilnih žrtava i jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova kojom su prekršena sva međunarodna pravila.

Šojgu je naveo da su Srbija i Rusija više puta zajednički ratovale i u 19. i u 20. veku, i da je važno što će zajedno učestvovati u obeležavanju 75 godina od velike pobede u Drugom svetskom ratu, uključujući i centralnu manifestaciju na Crvenom trgu.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je na svečanosti kojoj je prisustvovao i ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, izrazio zadovoljstvo što se jedan ruski general Armije, heroj Ruske Federacije, upisuje među doktore nauka našeg Univerziteta odbrane.

Učinili ste nam veliku čast što možemo da vas zovemo našim, što će i naši kadeti jednog dana moći da kažu da su od Vas učili, rekao je Vulin. „Sa predsednikom Putinom ste zajedno od jedne demoralisane vojske napravili vojsku bez premca u svetu, koja je u stanju da zaštiti mir”, rekao je Vulin i dodao da je mir u kome žive posledica jake vojske.


Uručenje počasnog doktorata (Foto Beta)

Srpski ministar odbrane ocenio je i da samo oni koji nisu upoznali „našeg druga i brata generala Šojgua”, mogu da kažu da je tačno kada se kaže da u politici postoje samo interesi, da nema ljubavi.

Vulin je podsetio i da su srpski oficiri i sinovi srpskih seljaka obučavali u Rusiji i pre 170 godina, da su učili da postanu vojvode, generali…, pobednici i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, a i kasnije u pružanju otpora NATO agresiji.

Na svečasnosti uvodnu reč je imao rektor Univerziteta odbrane Goran Radovanović, koji je obrazlažući dodelu doktorata ruskom ministru rekao da se ona dodeljuje osvedočenom prijatelju Srbije, koji je dao nemerljiv dopinos saradnji dveju zemalja.

Radovanović je podsetio na doprinos u obrazovanju vojnika, kao i bespalatnoj obuci srpskih pilota u Rusiji, na MIG-u 29.

Ministri Vulin i Šojgu: Najbolja saradnja ikada

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas u Palati Srbija sa ministrom odbrane Ruske Federacije, generalom armije Sergejom Šojguom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji. Sastanku je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Ministri Vulin i Šojgu razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane koja ima uzlazni trend i koja se odvija u skladu s Deklaracijom o strateškom partnerstvu i istakli zajedničko opredeljenje da saradnja između dve zemlje u narednom periodu bude dodatno unapređena, kao i da se ostvare svi ciljevi saradnje na obostrano zadovoljstvo dva prijateljska naroda i države.

Koliko je saradnja unapređena najbolje govori podatak da su samo u 2019. godini realizovane 94 aktivnosti u okviru međunarodne vojne saradnje sa Ruskom Federacijom, dok je u periodu od 2000. do 2012. godine realizovan zanemarljiv broj aktivnosti bilateralne vojne saradnje, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Vulin je istakao da su lični odnosi predsednika i vrhovnih komandanata oružanih snaga Vladimira Putina i Aleksandra Vučića doprineli da saradnja dve države bude na najvišem istorijskom nivou i dodao da je predsednik Vučić jedini državnik u Evropi koji je rekao da njegova zemlja nikada neće uvesti sankcije Rusiji.


(Foto Ministarstvo odbrane)

Ministar Vulin je istakao da Srbija visoko ceni to što Ruska Federacija nije priznala tzv. „državu Kosovo” i zahvalio Ruskoj Federaciji na principijelnoj i doslednoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i njenih nacionalnih interesa, javlja Tanjug.

On je naglasio da nikada nećemo zaboraviti 2015. godinu kada je na molbu predsednika Vučića predsednik Putin odlučio da Rusija uloži veto na sednici Saveta bezbednosti UN i tako onemogući izglasavanje rezolucije koja bi osudila genocid u Srebrenici, čime je sprečila da Srbi budu proglašeni za genocidni narod.

Srbija želi snažnu i jaku vojsku, rekao je ministar Vulin, jer je ona garant stabilnosti i neutralnosti, ali i njenog napretka i razvoja i zahvalio na vojnotehničkoj pomoći koju Ruska Federacija pruža Vojsci Srbije.

Ministar Vulin izrazio je zabrinutost za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, kao i zbog napada na Republiku Srpsku i kršenje Dejtonskog sporazuma. Posebno je ukazao na to da je nedopustivo formiranje tzv. „vojske Kosova”, njeno naoružavanje i jačanje. Posebno brine izostanak reakcije Evropske unije, NATO i svih koji garantuju sprovođenje Rezolucije 1244 SB UN, rekao je ministar Vulin.

Ministar odbrane Srbije poručio je da će u skladu s politikom vojne neutralnosti nastojati da razvija i dalje unapređuje saradnju i sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), kao i bilateralne partnerske odnose sa njenim državama članicama.


Ministra odbrane RF obezbeđivali su pripadnici Kobri i vojne policije (Foto M. Galović)

Čestitajući ministru Šojguu na ponovnom imenovanju na dužnost ministra odbrane u novoj Vladi Ruske Federacije, Vulin je zahvalio na tome što je odabrao Beograd za prvu zvaničnu posetu u novom mandatu i kao iskrenom prijatelju Srbije na ličnom angažovanju i nesebičnoj pomoći koju je učinio, posebno u opremanju Vojske Srbije naoružanjem i vojnom opremom iz Ruske Federacije i izrazio verovanje da će s takvim projektima biti nastavljeno i ubuduće.

Prema rečima Vulina, Vojsci Srbije ukazana je čast pozivom i učešćem na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 9. maja 2020. godine u Moskvi i ukazao na značaj jubileja, posebno u vremenu kada postoje pokušaji revizije istorije i prekrajanja istorijskih činjenica.

Ministar Šojgu čestitao je ministru Vulinu Dan državnosti Republike Srbije i izrazio zadovoljstvo stepenom razvijenosti saradnje u oblasti odbrane između Srbije i Ruske Federacije.

Kao najbolji pokazatelj izuzetno razvijenih odnosa, ruski ministar odbrane naveo je zajedničke vežbe dve vojske i dodao da je realizacijom šest vežbi pripadnika dve vojske prikazan visok nivo profesionalizma i vrhunska obučenost svih učesnika, a da su demonstrirani prijateljski odnosi na terenu.

Ministar Šojgu uputio je lični poziv ministru Vulinu da u junu ove godine prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju. Na kraju sastanka, ministar Vulin uputio je čestitke ministru Šojguu povodom predstojećeg Dana branilaca otadžbine, koji se u Ruskoj Federaciji obeležava 23. februara.

Današnja poseta je deveti susret ministara Vulina i Šojgua od imenovanja Aleksandra Vulina za ministra odbrane Srbije.


(Foto Ministarstvo odbrane)

Šojgu i Vulin na izložbi „Odbrana 78”

Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, danas je zajedno sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom obišao izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78” u Muzeju grada Beograda.

Ministar Vulin predstavio je ruskom kolegi najznačajnije segmente izložbene postavke i ukazao na to da je izložba način da se sve ono što se dogodilo 1999. godine sačuva od zaborava.

Posle obilaska postavke posvećene obeležavanju 20. godišnjice odbrane otadžbine od NATO agresije, ministar Šojgu napisao je u Knjizi utisaka:

„Agresija NATO-a protiv Jugoslavije je odnela živote mnogih nevinih ljudi – žena, staraca, dece. Ali srpski narod, zahvaljujući njegovoj odvažnosti, hrabrosti i snazi duha, nije bio slomljen. Ne smemo da zaboravimo na tu tragediju i moramo da uradimo sve moguće da se to više ne ponovi”, saopštilo je Ministarstvo odbrane, javlja Tanjug.

Izložba „Odbrana 78”, autora Dušana Jovovića, projekat je koji je iniciralo Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, a izložba je multimedijalna i interaktivna i prvi put prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani.

Postavka je podeljena u osam celina, a likovnost izložbe počiva na autentičnim artefaktima koji su nastali tokom 1998. i 1999. godine.

Izložba na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, koja je počela napadom na SR Jugoslaviju 24. marta 1999. godine, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je, nažalost, bilo i mnogo dece, navedeno je u saopštenju.


(Foto Beta)

Vulin i Šojgu položili kapsulu u spomen ploču „Večne vatre”

Ministri odbrane Srbije i Rusije, Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu, položili su danas na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda kapsulu sa zemljom iz Rusije, a na mestu buduće skulpturno-arhitektonske kompozicije „Večna vatra”, čime je i označen početak njene izgradnje. Skulptura „Večna vatra” podiže se u znak sećanja na srpske i ruske žrtve iz Drugog svetskog rata.

Prethodno su ministri položili vence na Spomen-obležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu. Odavanje pošte borcima počelo je intoniranjem srpske i ruske himne i postrojavanjem Gardista Vojske Srbije, a ministri su se upisali i u Knjigu žalosti.

Postavljanjem kamena temeljca zapravo je označen početak „Akcije mira i sloge”, u okviru koje će se tokom ove godine održati niz događaja povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom.

Plamen „Večne vatre” počeće da gori za mesec dana, a autor ove kompozicije je Andrej Tirtišnikov, akademik Ruske akademije umetnosti, javlja Tanjug.

Događaju su prisustvovali ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i glumac Miloš Biković.

Groblje oslobodilaca Beograda 1944. je spomen-groblje posvećeno jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda, oktobra 1944. godine. Beogradskom ofanzivom, koja je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine, okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija Beograda.

Na tom groblju je sahranjeno 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije i 818 boraca Crvene armije.


Predsednik Srbije poklonio je ministru odbrane RF lovačku pušku, proizvopd Zastava oružja (Instagram)

Sastali se Vučić i Šojgu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom. Vučić je za Šojgua priredio ručak, kako je ranije najavljeno.

Osim Vučića i Šojgua, na sastanku su prisutni ministri odbrane i spoljnih poslova Aleksandar Vulin i Ivica Dačić, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko i vojni zvaničnici Srbije.

Vest o sastanku objavio je i predsednik Vučić na instagram profilu budućnostsrbijeav.

„Dunjevaču za dobrodošlicu dragom gostu”, objavljeno je na Instagramu, prenosi Tanjug.


(Instagtram)

Šojgu poklonio Vučiću brošuru sa crtežima i grafikama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagram proflu da je od ruskog ministra odbrane dobio na poklon njegove crteže i grafike.

„Hvala Sergeju na posebnom poklonu, brošuri njegovih crteža, grafika i radova u drvetu”, napisao je Vučić na instagram profilu budućnostsrbijeav.

Objavljene su i fotografije na kojima se vidi kako predsednik Vučić razgleda radove Šojgua, kao i posveta koju mu je ruski ministar napisao, prenosi Tanjug.

Vulin ispratio Šojgua

Na kraju posete Republici Srbiji, ruskog ministra odbrane generala armije Sergeja Šojgua na Aerodromu „Nikola Tesla“ ispratio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. Izraženo je obostrano zadovoljstvo rezultatima posete tokom koje je bilo reči o daljem unapređenju državne i vojne saradnje Srbije i Rusije i konkretnim aktivnostima koje će unaprediti sve bogatiju saradnju dve armije.

Ministar Vulin još jednom je zahvalio ministru Šojguu što je odabrao da Republika Srbija bude prva zemlja u koju dolazi nakon što je ponovo imenovan za ministra odbrane Ruske Federacije. Zahvalio je i na pozivu Vojsci Srbije da učestvuje na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 9. maja u Moskvi, gde bi srpski i ruski vojnici marširali zajedno na Crvenom trgu u slavu pobede.

Ministar Vulin zahvalio je ministru Šojguu na ličnom pozivu da prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju u junu ove godine.

Svečani doček ispred Palate Srbija

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu doputovao je danas u Beograd, gde mu je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin priredio svečani doček.

Svečani doček Šojguu priređen je ispred Palate Srbija, uz intoniranje himne Srbije i Rusije i smotru počasne garde, prenosi Beta.

Šojgu je na poziv Vulina došao u Srbiju, u prvu zvaničnu posetu nekoj zemlji otkako je u januaru ponovo izabran za ministra odbrane.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da su avion u kojem je bio Šojgu po ulasku u vazudušni prostor Srbije dočekala tri lovca MiG 29 Vojske Srbije, koji su ga pratili do sletanja.

Dočeku Šojgua na aerodromu „Nikola Tesla” prisustvovali su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i predstavnici Ministarstva odbrane Srbije, navodi se u saopštenju.

Posle svečanog dočeka, Vulin i Šojgu su počeli razgovor u četiri oka, a planiran je i njihov sastanak sa delegacijama ministarstava odbrane Srbije i Rusije. Ministarstvo je navelo da je njihov današnji susret deveti od imenovanja Vulina za ministra odbrane.

Oni će potom otići do Doma Garde u Topčideru, gde će ruskom ministru biti uručen počasni doktorat Univerziteta odbrane.

Šojgu će zatim sa Vulinom položiti vence na spomen obeležje Oslobodiocima Beograda i na spomenik Crvenoarmejcu, a potom i kapsulu u spomen-ploču „Večne vatre”, u spomen borcima Drugog svetskog rata.

Oni će danas posetiti i izložbu „Odbrana 78” u Muzeju Grada Beograda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin Šojguu na radnom ručku tokom popodneva.

Komentari6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Beogradjanin Schwabenländle
Као у стара Брозова времена, овде у ЕУ долазе и председници држава и влада, разни министри, ретко их ко сачекује на аеродрому, а овакав циркус је назамислив у данашње време.
Nikola Nesic
Doktor u Srbiji baš i nije neka privilegija. Proveriti da li pravi?
BozaB
Dobro nam dosao nas iskren prijatelj!
Часлав Кузмановић
Искрено се радујем свим манифестацијама данашњег сусрета а посебно постављању капсуле "вечне ватре". Учешће званичника Србије у овом чину деловало би много искреније да су претходно обновили "вечну ватру" на Новом Београду упаљену након завршетка рата 1999. године.
Hedona
VS samo mogu da razvijaju pravi i iskreni prijatelji Kina i Rusija.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.