Crni grčki kolač
Potrebno je:
- 250 grama maslaca
- 235 grama smeđeg šećera
- 300 grama brašna
- 3 jajeta
- 1 prašak za pecivo
- 35 grama kakao praha
- 250 ml kisele pavlake ili jogurta
- 250 g crne čokolade
- Za glazuru:
- 150 g crne čokolade
- 80 ml pavlake za kuvanje
- 100 g očišćenih pistaća
Istopiti čokoladu na pari. Mikserom umutiti maslac i šećer, pa dodati jedno po jedno jaje, a onda i prosejane suve sastojke – brašno, prašak za pecivo i kakao prah. Umešati pavlaku ili jogurt u rastopljenu čokoladu. Testo sipati u pleh obložen pek papirom i peći oko sat vremena. Kad se ohladi (u plehu) premazati glazurom koja se dobija tako što se u manjoj šerpi pomešaju čokolada i pavlaka za kuvanje, pa prokuvaju na srednjoj vatri dok se ne dobije glatka smesa. Glazirani kolač, dok je preliv još topao, posuti seckanim pistaćima („fistik” na grčkom).
Подели ову вест

Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.