Ponedeljak, 29.11.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Fino testo koje jedemo često

Stručnjaci za ishranu nas ubeđuju da ove namirnice nisu zdrave, ali one su ipak najviše i najčešće na domaćoj trpezi, jer teško je odoleti mirisu svežeg hleba, vruće pite, začinjenih testenina i ostalih gurmanluka od brašna
(Фото Ансплеш)

Razne vrste hleba, pogača, pogačica, peciva, pita, štrudli, tarana, nudli, rezanaca i ostalih đakonija spravljenih, u osnovi, od brašna i vode spadaju u namirnice koje se najviše, najčešće i najradije jedu u srpskim kućama od davnina. Čak i danas, uprkos protivljenju nutricionista. Neki od tih tradicionalnih recepata za jela, posna ili mrsna, pečena, kuvana ili pržena, sa sirom, mesom ili povrćem, slana ili slatka – a detalji po kojima se razlikuju zavise uglavnom od područja nastanka – mogu se smatrati delom naše nacionalne gastronomske baštine.

Zavredeli su i jednu posebnu manifestaciju koja je njima posvećena, zaključili su Dejan Ilić i Miodrag Ilić, osnivači Udruženja „Testival” i pokretači istoimenog festivala, koji je prošlog vikenda održan u beogradskom Dorćol placu. Domaćin je Turistička organizacija opštine Ražanj, a podršku je dao i Italijanski centar za kulturu. Dvodnevni događaj okupio je domaće proizvođače testa, testenine i hleba, ljubitelje ove vrste hrane i zagovornike etnogastronomije, uz radionica, predavanja, degustacija, nagrada za najbolje tradicionalne recepte...

Pored ostalog, predsednik festivala, kuvar Dejan Ilić pokazao je kako se prave domaća testenina i „vaj-faj” pita savijača, u saradnji sa Savezom udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Srbije, kojem je inače namenjen deo prihoda od prodaje ovih pita.

– Testo i testenine su deo svakodnevne ishrane svih naroda, pa i našeg. Podsetiću na vekovnu srpsku zakletvu ,„Kunem se u so i hleb”. Što se tiče upozorenja stručnjaka da „nisu zdrave”, mislim da nije problem u hlebu i proizvodima od brašna, već u načinu njihovog korišćenja: treba ih jesti umereno, a prednost dati celom zrnu. Važno je i kako ih kombinujemo s drugim namirnicama – navodi Ilić za „Magazin”.

Na pitanje koje su najčešće greške u pripremi ovih specijaliteta, on kaže da je najgore kad se testenina prekuva i postane gnjecava, a kod testa, ako mesimo sami, bitno je kakvo je brašno i koje je granulacije (finoće). Za sve ove proizvode uglavnom je potrebno ono glatko, najfinije mleveno.

Od našeg sagovornika dobili smo nekoliko njegovih omiljenih recepata za pripremu posnih i mrsnih jela, od kojih će neka biti predstavljena i na „Testivalu”, ostale smo potražili od nama poznatih, dokazanih ljubitelja testa i testenina. Onih koji ne brinu o savetima nutricionista.

(Foto A. Mijalković)

Projice sa sirom

Potrebno je (za 12 komada):

  • 1,5 šolja kuruznog brašna
  • 1 šolja pšeničnog brašna
  • 2 jajeta
  • pola šolje ulja
  • pola praška za pecivo
  • pola šolje kisele vode
  • 1 čaša kiselog mleka
  • 250-300 g tvrđeg belog sira
  • so
  • semenke bundeve za posipanje

Dobro izmešati sve sastojke, sipati masu u kalup za modle (sa 12 većih otvora), posuti semenkama i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.