Nepotreban strah od praznog frižidera
Ne stvarajte bespotrebne zalihe, da to kasnije ne biste bacali. Svega po radnjama ima, a i vaš novčanik treba da preživiGradski štab za vanredne situacije je na jučerašnjoj sednici doneo odluku o nešto izmenjenom radnom vremenu prodajnih objekata uoči Vaskrsa. Kako je saopštio predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, da bi se sprečilo stvaranje većih gužvi, trgovinama je od juče, a to važi i za danas, radno vreme od 7 do 16 časova, dok će na Veliki petak raditi od 8 do 16 sati.
Istovremeno, najavljeno je da će penzioneri i građani stariji od 65 godina svoju nabavku moći da obave sutra od 4 do 7 časova. Kako prenosi Beoinfo, Nikodijević je pozvao građane da najveći hrišćanski praznik provedu u svojim domovima, po preporukama epidemiologa, i da izbegnu okupljanja na javnim mestima.
– Potrebno je izbegnemo socijalni kontakt i doslednim poštovanjem mera zaštite vrlo brzo prevaziđemo ovu situaciju – zaključio je Nikodijević.
Naravno da je šef gradskog parlamenta preporučio nešto čega bismo morali da se pridržavamo ako želimo da ovo zlo koje nas je snašlo prođe što brže i bezbolnije. Jasno je i da je produženo vreme prodavnica uoči Vaskrsa dobar korak ka tom cilju. A da li je i dovoljan?
Nema sumnje da je od svih strahova koji su nas pritisli poslednjih mesec dana jedan od najneprijatnijih „strah od praznog frižidera”. Mnogi od nas pamte vremena opustošenih rafova, pomanjkanja osnovnih životnih namirnica. Na sreću, sada nije tako. Uprkos pandemiji smrtonosnog virusa, trgovine su pune robe i gotovo da ništa ne fali. Doduše, malo je teže doći do kvasca, ali ne zato što ga nema, već zbog toga što ga kupci koji porane u radnje jednostavno razgrabe.
– Svako jutro iznesemo izvesnu količinu kvasca, jer tako nam je naređeno, ali za sat vremena to nestane. Mislim da bi trebalo da se ograniči na, recimo, dva komada po kupcu, jer jedino tako bi bilo dovoljno i za one koji ne mogu da dođu ovamo ranom zorom – smatra prodavačica iz jedne novobeogradske samoposluge.
A kad smo već kod Novog Beograda, nema sumnje da je „strah od praznog frižidera” možda najprimetniji u ovom delu grada jer su na ovoj opštini i najbrojniji i najveći gradski supermarketi, pa je onda nekako logično da se oko njih i u njima stvaraju i najveće gužve.
Obilazili smo ovih dana neke od njih i došli do neobičnih saznanja. U ponedeljak je izvršena svojevrsna invazija kupaca na ove centre, što bi u izvesnom smislu moglo i da se razume kao pokušaj građana da posle najdužeg policijskog časa od početka epidemije virusa korona obnove svoje zalihe, a neki bogami i da ih dopune. Već u 8.30 časova u jednom od najvećih ovdašnjih supermarketa bilo je gotovo nemoguće doći do praznih kolica, a unutra se stvorila dugo neviđena gužva. Kupci su se jedva mimoilazili, tiskali se oko najtraženije, uglavnom prehrambene robe. Iako su svi nosili maske, većina i zaštitne rukavice, atmosfera nije delovala nimalo bezbedno kada je reč o riziku prenošenja zaraze.
U utorak je nastupilo svojevrsno zatišje – u većinu samousluga moglo se slobodno ušetati ili sačekati koji minut. Ni juče situacija, barem do podneva, nije bila ni blizu dramatične, ali se osećalo da se u vazduhu gomilaju čestice „straha od praznog frižidera”. Šta će se dešavati danas i sutra ostaje da vidimo, ali s obzirom na to da sledi još duži policijski čas, pojačan potrebom da se koliko je moguće što svečanije, uz bogatu trpezu, obeleži Vaskrs, nema mnogo razloga da verujemo da se „stampedo” od ponedeljka neće ponoviti.

– Čim je virus korona došao u Srbiju, naše navike su se promenile u gotovo svakoj oblasti. Ovo se posebno odnosi na kupovinu namirnica. Neki ljudi kupuju naveliko i šta im treba i šta ne, što je znak takozvane impulsivne kupovine. Mnogi sugrađani su u prvi mah bili totalno sluđeni, ali sada se to polako vraća u koliko-toliko tolerantne okvire. Prva i osnovna stvar je da kupujete one namirnice koje su vam realne potrebe, a ne na osnovu toga šta drugi kupuju. Ne stvarajte bespotrebne zalihe, da to kasnije ne biste bacali. Svega po radnjama ima, a i vaš novčanik treba da preživi – poručuje Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.
Ona dodaje da su neki sugrađani preterano doslovno shvatili sve preporučene mere predostrožnosti pa su skloni da čak i kupljene namirnice dezinfikuju alkoholom i peru sapunom.
– Stručnjaci smatraju da za tim nema potrebe. Nema dokaza da se korona prenosi hranom, što su potvrdili i mnogi domaći stručnjaci. Mnogo je bitnije da pametno kupujete, poštujući pravila o dovoljnom distanciranju od drugih kupaca i prodavaca i bićete sigurni – kaže Vujičićeva i dodaje da postoje i suprotni slučajevi, odnosno osobe koje kupuju baš kao i da je bilo koji drugi ponedeljak ili četvrtak, ne obazirući se na preporuke o zaštitnim merama ili propisnom odstojanju.
„Politikina” sagovornica slaže se da je pandemija uticala da shvatimo koliko smo zavisni od supermarketa, ali se istovremeno i pita kada ćemo shvatiti da je pametnije da svratimo do neke manje prehrambene radnje u komšiluku, gde nema gužve i stotina drugih kupaca koji se tiskaju ispred rafova.
– Jedna od najvećih grešaka pri kupovini je pogrešno uverenje da je samo konzervirana hrana u redu. Konzervirana hrana je oskudna s nutritivno vrednim sastojcima. Paštete, naresci, riba, kao i razno povrće poput krastavčića, cvekle, ajvara, pinđura, maslina… sve je to prerađena hrana na visokim temperaturama gde su hranljivi sastojci svedeni na najmanju meru. Ali zato soli, šećera, zasićenih masti ima prilično. Gotova jela, čorbe i sve ostalo iz tegle i konzerve nepovoljno utiče na imunološki sistem. Zato, zamenite konzerve nutritivno vrednim namirnicama, bilo svežim ili smrznutim – savetuje naša sagovornica.
Jasna Vujičić podseća da je prema objavljenim preporukama dovoljno kuvati hranu na temperaturi od oko 65 stepeni da se unište virusi. Uvek je bila preporuka da se sveže namirnice pre kuvanja operu, i tu nema razlike ni tokom epidemije.
Ali, proći će sve ovo...
Подели ову вест







Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.