Ponedeljak, 17.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Alarmantni potezi laboratorija koje finansira SAD pokreću međunarodnu zabrinutost i sumnje

 

Laboratorije u zemljama Trećeg sveta finansirane od strane SAD

Prema rečima portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, koja je, 17. aprila 2020. godine, naglasila da je američko biološko prisustvo sve veće u inostranstvu, tačnije u bivšim sovjetskim republikama, gde je postavljen uočljiv broj bioloških laboratorija, veoma sumnjivih i s dvostrukom namenom, pod izgovorom borbe protiv bioterorizma u okviru programa „Kooperativno smanjenje pretnje” koji sprovodi američko Ministarstvo odbrane.

Najveću zabrinutost izazvao je američko-gruzijski Centar za istraživanje javnog zdravlja „Ričard Lugar” u Gruziji, za koji se veruje da je zvanično deo američkog vojnog sistema globalne kontrole širenja zaraznih bolesti. Prema Rusiji, „visoki zvaničnici Pentagona posetili su centar nedavno i predložili da gruzijske vlasti tamo treba da prošire spektar eksperimentisanja”.

S obzirom na trenutne okolnosti, takvoj infrastrukturi je poveren opasan biološki potencijal da „tim referentnim laboratorijama u Trećim zemljama SAD upravlja radi stvaranja i modifikacije različitih opasnih patogena, uključujući i one koje koristi u vojne svrhe”. Poslednjih godina to je pitanje između Rusije i SAD-a. Za sada, Sjedinjene Američke Države još uvek nisu donele direktan odgovor u vezi s ovim problemom, izuzev optužbi na račun drugih koje samo menjaju smisao suštine problema.

Potencijalno korišćenje laboratorija u vojne svrhe – pod kontrolom SAD-a

Politikolog i šef Evroazijskog analitičkog kluba Nikita Mendkovič, koji već dugo prati rad biolaboratorija u Kazahstanu, rekao je u intervjuu za „Njuz front”, objavljenom 8. maja 2020. godine, da studije o slepim miševima možda imaju neke veze s vojnim dešavanjima, jer su prema otvorenim izvorima iste „izvedene od strane grupa američkih specijalaca povezanih s američkom mornaricom, na teritoriji Istraživačkog instituta za probleme biološke bezbednosti u Kazahstanu, u Gvardejsku, i radovi su izvedeni pod američkom kontrolom, a finansiralo ih je američko Ministarstvo odbrane, tzv. Agencija za sprečavanje pretnji (DTRA).

Šef istraživačkog tima Gavin Smit već je vršio istraživanje virusa korona koji prenose slepi miševi u blizini američke mornaričke baze, a Merilend je bio jedan od sponzora. Pored toga, njegovo istraživanje u Kazahstanu finansirala je i američka odbrambena agencija, čime se upletenost vidi još jasnije. Štaviše, radovi u kazahstanskim pećinama izvedeni su u okviru projekta KZ-33 američke Agencije za sprečavanje pretnji, koji je poznat kao „bliskoistočni respiratorni sindrom virusa korona”.Gospodin Mendkovič je predstavio viđenje po kojem: kada vojska strane države proučava lokalne sojeve virusa i živih bića koji mogu biti vektori, sasvim je očigledno da se takve aktivnosti mogu smatrati delom biološkog rata. S obzirom na to da sve više dokaza upućuje da su laboratorije izvan teritorije SAD-a možda vršile vojna biološka istraživanja u interesu američke vojske i njenih saveznika u NATO-u, narasta politička i moralna zabrinutost, zbog razvoja biološkog oružja, s čijim posledicama će SAD kad-tad morati da se suoči.

Greške u laboratorijama SAD-a; Kršenje bezbednosti i niz potencijalno fatalnih incidenata tokom godina

Osim političke i vojne zabrinutosti u vezi s američkim laboratorijama u Trećim zemljama, očekuju se diskusije vezane za posebne probleme u vezi sa sigurnošću laboratorija.

Prema istraživanju američke mreže „Tudej”, pre 5 godina, „stotine laboratorijskih grešaka, kršenja bezbednosti, te potencijalno fatalnih incidenta dogodilo se poslednjih godina u biološkim laboratorijama, što dovodi naučnike, njihove kolege, a ponekad čak i javnost u sumnju”, među kojima su najozbiljnije „nesreće koje se događaju u institucijama koje rade s najopasnijim patogenima na svetu u laboratorijama nivoa 3 i 4 – dva najviša nivoa čuvanja, koji su se namnožili od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. Ipak, javno ne postoji dostupna lista ovih laboratorija, kao i opseg njihovih podataka o istraživanju i bezbednosti, uglavnom su nepoznati većini državnih zdravstvenih odeljenja zaduženih za reagovanje tokom epidemija bolesti. Čak ni savezna vlada ne zna gde su sve stacionirane”.

Ovo postaje posebno uznemirujuće, jer je laboratorija „Fort Detrik” u Merilendu, američka vojna laboratorija za bioodbranu, samo prošle godine dva puta zatvorena zbog nepropisnog bavljenja opasnim patogenima. Slično tome, javnost ne može pristupiti ni projektima, niti predmetima istraživanja zbog oznake poverljivosti, ostavljajući oblak sumnje.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.