Četvrtak, 27.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Samo zajednička humanost i solidarnost mogu spasiti svet

Франческо Рока, председник Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (ИФЦР), председник италијанског Црвеног крста

Sjao Ljenbing, generalni sekretar „Guanming dejli” centra za međunarodnu razmenu, saradnju i komunikaciju

Sjao Ljenbing:

– Kao predsednik Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFCR) poslali ste pismo kineskom predsedniku Si Đinpingu i to ubrzo nakon izbijanja kovida 19 u Kini i u tom pismu ste izrazili pozdrave kineskom narodu. Šta ste mislili u tom momentu?

Frančesko Roka:

– Odmah sam stupio u kontakt s kolegama iz društava kineskog Crvenog krsta te njihovim predsednikom dr Čenom Džuom i razumeo sam da je situacija veoma delikatna i komplikovana. Bio sam vrlo impresioniran posvećenošću naših kineskih dobrovoljaca na terenu i odazivom vlade uopšte. Bilo je presudno da se u realnom vremenskom okviru prime sve informacije o situaciji u Kini i odgovor na kovid 19, kako za naučnu zajednicu, tako i za šire međunarodne pokrete Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Sjao Ljenbing:

– Kako komentarišete mere koje je kineska vlada preduzela u borbi protiv epidemije?

Frančesko Roka:

– Mislim da su mere koje je preduzela kineska vlada bile presudne u zaustavljanju virusa i spasavanju života. Iskreno sam bio impresioniram koracima preduzetim u Vuhanu kada je Kina poslala ispravnu poruku celom svetu, koja kaže da je kovid 19 veoma opasan i da je neophodno postaviti striktne mere da bi se pobedio ovaj neprijatelj.

Sjao Ljenbing:

– Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog meseca propagira humanitarizam. Da li su, po vašem mišljenju, mere koje je kineska vlada preduzela tokom borbe protiv epidemije, te podrške drugim zemljama, bile u potpunosti u duhu humanitarnosti.

Frančesko Roka:

– Kina je jasno pokazala celom svetu šta znači solidarnost. Iako je prolazila kroz teška vremena, Kina je je uvek pomagala i podržavala mnoge zemlje u svetu. Odluka kineske vlade je bila veoma velikodušna, dok su neke od vlada drugih zemalja odlučile da zaustave izvoz medicinske opreme. Ponosan sam što smo, zahvaljujući prijateljstvu s dr Čenom Džuom i bliskoj vezi kineskog i italijanskog Crvenog krsta, uspeli da dopremimo neophodne pošiljke medicinskih zaliha, ali i takođe pošaljemo tim kineskih medicinskih stručnjaka u Italiju. Veoma je važno bilo razmeniti mišljenja i nova saznanja s italijanskim doktorima i naučnicima, ali takođe i s institucijama.

Sjao Ljenbing:

– Možete li da nam ukratko opišete kakva je bila situacija kada je lekarski tim angažovan od strane kineskog Crvenog krsta stigao u Italiju?

Frančesko Roka:

– Bilo je 13. marta oko 22.30, avion iz Kine s devet stručnjaka i ogromnom količinom pomoći, poslat od strane Crvenog krsta Kine kao i pomoć italijanskom Crvenom krstu sleteo je na aerodrom „Fjumičino” u Rimu. Ove zdravstvene materijale trebalo je dati italijanskoj vladi, a lična zaštitna sredstva dostaviti dobrovoljcima italijanskog Crvenog krsta koji su radili na hitnim slučajevima kovida 19. Na letu je bilo devet paleta s respiratornim materijalima, elektrokardiografima, desetine hiljada maski i drugih medicinskih sredstava. Devet stručnjaka – šest muškaraca i tri žene pod vođstvom gospodina Suena Šuopenga, potpredsednika Kineskog društva Crvenog krsta, i dr Ljenga Cungana, uglednog profesora CPR-a (kardiopulmonalna reanimacija) – eksperti za CPR, pedijatri, medicinske sestre i profesionalci koji su upravljali stanjem izazvanim virusom korona u Kini. Domaćin grupe bio je italijanski Crveni krst.

Sjao Ljenbing:

– Dali ste intervju na licu mesta i na šta ste stavili poseban akcenat?

Frančesko Roka:

– Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca još jednom je pokazao važnost umrežavanja. U stvari, zahvaljujući velikodušnoj donaciji sestara kineskog nacionalnog društva, mogli smo dati prvi konkretan odgovor na potrebe naših bolnica i zdravstvenih radnika koji su u tom trenutku bili u velikim teškoćama. Bili smo u mogućnosti da italijanskoj vladi pružimo vitalne uređaje kao što su respiratori, uspeli smo da snabdemo svoje volontere maskama i omogućimo im siguran rad. Nismo sve rešili ovom pošiljkom, ali bio je to konkretan i brz odgovor, aktiviran u roku od 48 sati. Prisustvo tima stručnjaka koji su mogli da razmenjuju svoje znanje s našim zdravstvenim radnicima bilo je veoma važno u zajedničkom cilju – kako bi se porazio virus.

Sjao Ljenbing:

– Takođe ste predsednik Crvenog krsta Italije, kako komentarišete medicinski tim koji je poslao Crveni krst Kine i materijalnu pomoć koju ta asocijacija pruža Italiji?

Frančesko Roka:

– Veoma sam ponosan na humanitarnu akciju koja je organizovana između Rima i Pekinga. U tome je snaga i dodatna vrednost naše međunarodne federacije: naša sestrinska nacionalna društva uvek su spremna da pomognu onima koji prolaze kroz turbulentne trenutke, kao i da dele ekspertizu. U ovom slučaju takođe smo postigli cilj da uspostavimo kontakt dveju vlada i naučnih zajednica. Kineski tim stručnjaka putovao je po Italiji i održao veoma važne sastanke u Milanu i regionu Veneto, na najvažnijim univerzitetima i bolnicama: ovo je bilo od neverovatne pomoći italijanskim lekarima i istraživačima. Sva ova nastojanja bila su presudna u našoj zajedničkoj borbi protiv virusa. I na kraju, ne možemo da zaboravimo važnost lekova i medicinske opreme koje je poslao Crveni krst Kine. Ova humanitarna pošiljka spasila je mnoge živote u Italiji. Nikada nećemo zaboraviti veliku pomoć koja je došla od naših sestara i braće Crvenog krsta Kine.

Sjao Ljenbing:

– Nakon izbijanja epidemije u Kini, mnoge vlade i preduzeća dostavili su Kini medicinski materijal. U jeku globalnog izbijanja, kineska vlada i kompanije pružili su i medicinsku pomoć mnogim drugim zemljama. Kako ocenjujete ulogu ovih prijateljskih snaga u globalnoj borbi protiv epidemije?

Frančesko Roka:

– Borbu protiv kovida 19 možemo dobiti samo ako smo ujedinjeni. Timski rad je zaslužan za ovako dobar odgovor. Jedna agencija ili organizacija ne može sama odreagovati na situaciju ovakvih razmera. Svaki napor koji se ulaže kako bi se ojačala globalna solidarnost je veoma dobrodošao. Potrebne su nam vlade, javni i privatni sektor koji će se uključiti u borbu protiv virusa i jačati podršku zdravstvenim sistemima i humanitarnim organizacijama, uključujući IFRC ili SZO.

Sjao Ljenbing:

– Ovo izbijanje epidemije predstavlja opasnost po zdravlje celog čovečanstva i naglašava zajedničku sudbinu s kojom se suočava čovečanstvo. Na nedavnom posebnom Samitu G20, kineski predsednik Si Đinping pozvao je na solidarnost i međusobnu pomoć u teškoćama. Kakvo je vaše mišljenje o viziji zajednice zajedničke budućnosti za čovečanstvo koju zagovara predsednik Si Đinping?

Frančesko Roka:

– Pandemija kovida 19 pokazala nam je još jednom da smo svi u ovome zajedno, da imamo zajedničku sudbinu, da imamo samo jedno zajedničko ljudsko društvo i da je globalna solidarnost presudna, sada više nego ikad. Kao predsednik Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, oduvek sam verovao da samo zajedništvo i solidarnost mogu spasiti ovaj svet. Svi smo povezani, moramo zajedno raditi na ublažavanju patnje i spasavanju života.

Ja verujem u zajedničko ljudsko društvo i važnost globalne solidarnosti. Svaka politička vizija o zajedničkoj budućnosti može doneti razliku na globalnom nivou. Takođe je vrlo važno da se ojača multilateralnost i dijalog na svim nivoima. Poslednjih godina smo, nažalost, bili svedoci previše jednostranih odluka, povećavajući patnju i očaj u različitim scenarijima i delovima sveta. Samo da vam dam primer: dok se svi borimo protiv kovida 19, takođe bi trebalo zajedno da radimo na rešavanju problema klimatskih promena i njihovim vrlo teškim humanitarnim posledicama.

Sjao Ljenbing:

– Epidemija ima uticaja na ljudsko društvo. Koji su uticaji epidemije na razvoj ljudskog društva? Kakvu ulogu IFRC namerava da igra?

Frančesko Roka:

– Jedna od mojih glavnih briga je socijalni uticaj ove pandemije. Kovid 19, takođe, ima ogroman uticaj na ekonomske sisteme i stope nezaposlenosti. Vlade i međunarodne finansije moraju pronaći način da se pozabave ovim problemom pre nego što bude prekasno. Sada se moramo boriti protiv virusa i spasiti što više života. Ovaj virus je bio tragedija na mestima gde postoji snažan zdravstveni sistem. Šta će se dogoditi u mestima gde nema zdravstvenog sistema? Zbog toga naporno radimo na mestima poput izbegličkih kampova i u kriznim zonama. Verujem da je Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u jedinstvenoj poziciji kad se radi o odgovoru na ovu globalnu vanrednu situaciju.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.