Ponedeljak, 23.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Otpušteno 60 radnika subotičke fabrike, a to su saznali slučajno

(Фото Н. Тумбас)

Su­bo­ti­ca – Vla­snik fa­bri­ke obu­će An­to­nio Bro­ti­ni, još u apri­lu je po­ru­či­vao za­po­sle­ni­ma u po­go­nu „Le­o­nar­do“ u Su­bo­ti­ci da ne že­li da im da ot­kaz, ali i da do sep­tem­bra ne mo­že da im is­pla­ti za­ra­du. U me­đu­vre­me­nu se oči­gled­no pre­do­mi­slio, jer osim što ka­sni u is­pla­ti za­ra­da, vla­snik je ipak i svi­ma dao ot­kaz, a da oko 60 pre­o­sta­lih rad­ni­ka o to­me ni­je ni oba­ve­stio.

„Jed­na od že­na je u po­ne­de­ljak mo­ra­la u bol­ni­cu, ali joj je re­če­no da ne mo­gu da je pri­me, jer joj knji­ži­ca ni­je ove­re­na. Ta­da smo se ras­pi­ta­le i sa­zna­le da smo sve od­ja­vlje­ne sa po­sla 5. ju­na, a da o to­me ni­šta ni­smo zna­le“, pri­ča za „Po­li­ti­ku“ Ire­na Te­no­di, pred­sed­ni­ca no­vo­for­mi­ra­ne or­ga­ni­za­ci­je sa­mo­stal­nog sin­di­ka­ta u fa­bri­ci „Le­o­nar­do“.

Ka­že da ni­je bi­lo neo­če­ki­va­no da će rad­ni­ci do­bi­ti ot­kaz kao teh­no­lo­ški vi­šak, jer pro­ble­mi u fa­bri­ci, i to u ma­tič­noj fir­mi u Ita­li­ji, po­sto­je još od ja­nu­a­ra, ali ih je iz­ne­na­di­lo da je ura­đe­no sve su­prot­no od ono­ga što na­la­že za­kon.

„Mi smo tre­ba­li da do­bi­je­mo ot­prem­ni­ne, da bu­de­mo pro­gla­še­ni teh­no­lo­škim vi­škom i na­kon to­ga i od­ja­vlje­ni u Na­ci­o­nal­noj slu­žbi za za­po­šlja­va­nje. Ov­de je sve ura­đe­no obr­nu­to, mi smo prak­tič­no do­bi­le ot­ka­ze, a da to ni­smo zna­le, o to­me nas ni­ko ni­je oba­ve­stio, ni­ti smo u tom tre­nut­ku pot­pi­sa­le bi­lo ka­kvo re­še­nje. Rad­ni­ke je naj­vi­še i po­go­di­lo to da nas ni­ko ni­je oba­ve­stio o na­šoj sud­bi­ni“, ka­že Te­no­di.

Po­što su od mar­ta i apri­la, u za­vi­sno­sti ka­da su za­u­sta­vlje­ni po­je­di­ni rad­ni pro­ce­si, rad­ni­ci bi­li na pri­nud­nom od­mo­ru, a ni­su pri­ja­vlje­ni Na­ci­o­nal­noj slu­žbi za za­po­šlja­va­nje kroz pro­gram re­ša­va­nja teh­no­lo­škog vi­ška, nji­hov sta­tus je ostao u prav­nom va­ku­u­mu.

Pred­sed­ni­ca sin­di­ka­ta ka­že da ka­da se već pro­ču­lo da su od­ja­vlje­ni sa svo­jih rad­nih me­sta, rad­ni­ke su po­če­li da po­zi­va­ju ka­ko bi pot­pi­sa­li re­še­nje o pre­stan­ku rad­nog od­no­sa. „Isto­vre­me­no nji­ma se da­je i ne­ki pa­pir ko­ji ne­ma ni­ka­kvu za­kon­sku for­mu, a po osno­vu ko­jeg bi se od­re­kli ot­prem­ni­ne. To se či­ni na na­čin ko­ji pred­sta­vlja na­go­va­ra­nje ka­ko bi se lju­di od­re­kli ono­ga što im pri­pa­da po za­ko­nu“, ka­že Te­no­di.

Ono što je ču­di je­ste to i da fa­bri­ka „Le­o­nar­do“ tre­nut­no ne­ma za­kon­skog za­stup­ni­ka, sa­mo slu­žbe­ni­cu ko­ja oba­vlja ad­mi­ni­stra­tiv­ne po­slo­ve za vla­sni­ka u Ita­li­ji. U tre­nut­ku po­čet­ka kri­ze u fir­mi, mar­ta ove go­di­ne, u fa­bri­ci je ra­di­lo 150 rad­ni­ka, pre­te­žno že­na. Po­ste­pe­no su od­la­zi­le u dru­gu ne­tom otvo­re­nu kon­ku­rent­sku fir­mu, te je sa­da u fa­bri­ci osta­lo oko 60 rad­ni­ka. Pre­ma ra­ču­ni­ci sa­mih rad­ni­ka vla­snik za­po­sle­ni­ma du­gu­je ukup­no oko sto hi­lja­da evra, a tu su ura­ču­na­te za­o­sta­le, ne­is­pla­će­ne za­ra­de od apri­la, ni­su im is­pla­će­na da­va­nja za put­ni tro­šak i mi­nu­li rad, kao i ot­prem­ni­ne ko­je iz­no­se oko 10 hi­lja­da di­na­ra po go­di­ni rad­nog sta­ža u pred­u­ze­ću. Fa­bri­ka je ina­če iz­ra­đi­va­la gor­nje de­lo­ve obu­će, ra­di­lo se o ci­pe­la­ma vr­hun­skog kva­li­te­ta ra­đe­nih osim za ma­tič­nu fir­mu „Pa­ker­son“, i za svet­ske mod­ne bren­do­ve.

Rad­ni­ci su se obra­ti­li i in­spek­ci­ji ra­da ko­ja se ogla­si­la ne­na­dle­žnom, lo­kal­na kan­ce­la­ri­ja om­bud­sma­na je sa­mo kao po­sred­nik po­mo­gla rad­ni­ci­ma u is­pal­ti za­ra­da za mart, ali ne­ma­ju za­kon­skih ovla­šće­nja, te im je osta­lo da uz prav­nu po­moć ko­ju im pru­ža sin­di­kat, prav­du po­je­di­nač­no po­tra­že na su­du.

Komentari14
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Мр Радомир Шћепановић
Зашто се у Србији не примењују радничка права као у ЕУ?
Ralence
У данашње време већином у произвођачкој индустрији радник на Западу није заштићен као што је био пре рушења Берлинског зида. Већина их ради по уговору преко разних агенција и у фирмама које по уговору раде на одређено време а ако нису успешне у том раду они се мењају и узимају се друге фирме за исти посао. У таквом систему радник добија плату док ради а кад је болесан државни фондови му дају малу помоћ док му послодавац недаје ништа. У УСА и УК синдикати се уопште не питају за ништа у приватника
Божидар Анђелковић
„Западна Европа је пала на колена пред убијеним Џорџом Флојдом, док зверски експлоатише своје робове из Источне Европе. Глобални капитал је глобална држава која носи све пред собом... Потребна му је територија са становништвом које не размишља, без памћења, без историје - робови. Светска дубока држава опустошила је земље Источне Европе, претворило их у територију за која је намењена за пљачку и пустош“, написала је новинарка бугарског листа "Дума" Велислава Дирева, преноси Спутњик.
Seka
A ko je nadležan, ako inspekcija rada nije?
Драго Мир
@Сека. Крив је - законодавац. Наш. Ућуткао је синдикате, донео закон и остале папире, атрактивне за домаће и белосветске "бизмисмене". А то траје већ петнаестак година и само је требало да једна оваква (ковид) криза разоткрије беду и лицемерје и власти и синдиката према фабричким радницима. До јуче, драстичан пример тога била Јура, а ево примера још једног. А биће их на десетине, ако их већ нема, само нису стигли до новина.
Milan ovdasnji
Radnici da iznesu masina u vrednosti 200.000 evra , dok gazda neplati zaostale plate.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.