Nedelja, 05.12.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Slobodan Nikolić (Ru­ska stran­ka): Ru­si­ji omo­gu­ći­ti da gra­di ba­zu na Pe­šte­ri

Pro­ti­vi­mo se voj­noj ne­u­tral­no­sti, sma­tra­mo da je to po­gub­no za ma­lu ze­mlju kao što je Sr­bi­ja i za­la­že­mo se za ula­zak u ODKB
Слободан Николић (Фото Руска странка)

Čvr­šća po­li­tič­ka, eko­nom­ska i voj­na sa­rad­nja Sr­bi­je i Ru­si­je oko­sni­ca je iz­bor­nog pro­gra­ma Ru­ske stran­ke na par­la­men­tar­nim iz­bo­ri­ma. No­si­lac iz­bor­ne li­ste Ru­ske stran­ke Slo­bo­dan Ni­ko­lić ka­že za „Po­li­ti­ku” da se nji­ho­va stra­te­ška plat­for­ma ne me­nja od osni­va­nja 2013. go­di­ne i sma­tra da na­ša ze­mlja tre­ba da na­pu­sti evro-in­te­gra­ci­je: „Mi smo već ta­da vi­de­li da od pri­stu­pa­nja Sr­bi­je EU ne­ma ni­šta i za­le­že­mo se za evro-azij­ske in­te­gra­ci­je i po­ve­zi­va­nje s tim ze­mlja­ma i dr­ža­va­ma Brik­sa.”

Da li bi u Sr­bi­ji bi­le ru­ske voj­ne ba­ze?

Pro­ti­vi­mo se i voj­noj ne­u­tral­no­sti, sma­tra­mo da je to po­gub­no za ma­lu ze­mlju kao što je Sr­bi­ja i za­la­že­mo se za ula­zak u ODKB. To je re­še­nje za na­šu ze­mlju i na Pe­šte­ri ili u oko­li­ni Vra­nja bi­la bi ru­ska voj­na ba­za, baš kao što su SAD na KiM. Ne­pri­hva­tlji­vo je se­de­nje na dve, a ka­mo­li tri sto­li­ce.

Ka­ko vi­di­te eko­nom­ski raz­vi­tak Sr­bi­je?

To je naj­bo­lje u te­snoj sa­rad­nji s Ru­si­jom i tim po­vo­dom bi ru­ski dr­ža­vlja­ni ko­ji su tu­ri­sti ili bi­zni­sme­ni mo­gli da bo­ra­ve tri me­se­ca bez vi­ze, kao i za ze­mlje EU. Omo­gu­ći­li bi da Ru­si lak­še do­bi­ja­ju srp­sko dr­ža­vljan­stvo, na­ro­či­to že­ne ko­je go­di­na­ma če­ka­ju od pet do se­dam go­di­na da re­še svoj sta­tus. Vi­de­li smo da po­je­di­ni ko­šar­ka­ši Cr­ve­ne zve­zde i Par­ti­za­na afrič­kog po­re­kla la­ko i br­zo do­bi­ja­ju dr­ža­vljan­stvo. Olak­ša­li bi­smo i no­stri­fi­ka­ci­ju di­plo­ma.

Ka­kav je sta­tus ru­skog je­zi­ka u Sr­bi­ji?

Ne­za­do­vo­lja­va­ju­ći jer se, re­ci­mo, sa­mo u jed­noj sred­njoj ško­li u No­vom Be­o­gra­du iz­u­ča­va ru­ski je­zik. Za­la­že­mo se za to da ako je već en­gle­ski pod bro­jem je­dan, da on­da ru­ski je­zik bu­de pod bro­jem dva. To je ne­pri­hva­tlji­vo jer ima­mo sli­čan je­zik. A ovaj seg­ment je ve­o­ma bi­tan jer će­mo u bu­duć­no­sti zbog lo­še obra­zov­ne po­li­ti­ke ima­ti pro­blem što go­to­vo ni­ko ne­će go­vo­ri­ti ru­ski je­zik. Pa ako je u Ame­ri­ci ru­ski je­zik naj­i­zu­ča­va­ni­ji, za­što to ne bi bio u Sr­bi­ji.

Za­što još ni­ste pro­gla­še­ni za ma­njin­sku stran­ku na par­la­men­tar­nim iz­bo­ri­ma?

Op­struk­ci­ja do­la­zi od ne­kih de­snih par­ti­ja ko­je sma­tra­ju da će­mo da im uzme­mo gla­so­ve. Ulo­ži­li smo pri­go­vor što nam ni­su pri­zna­li sta­tus na­ci­o­nal­ne ru­ske ma­nji­ne i oče­ku­jem da nam Re­pu­blič­ka iz­bor­na ko­mi­si­ja do­de­li taj sta­tus ko­ji ima­mo od 2014. i po­tvr­đen je 2016. go­di­ne. Ne­ma raz­lo­ga da nam sa­da to us­kra­te. Nas to ne za­do­vo­lja­va jer ako ne bi­smo iza­šli kao stran­ka na­ci­o­nal­ne ma­nji­ne, on­da bi na­še šan­se da uđe­mo u par­la­ment bi­le da­le­ko te­že.

Komentari6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nikodim
A kakve veze ti imaš sa Rusijom, zemljače ?
Миолета
Сасвим рационално и логично да Русија има своју војну базу у Србији. Хуманитарни центар у Нишу је одавно требао да добије дипломатски статус а изучавање руског језика да буде у корпи страних језика подједнако са немачким и енглеским. И требало би по олакшаној процедури омогућити добијање држављанства грађанима РФ што је исто тако природно и нормално.
Stari realista
I srpskim politicarima je jasno da od EU nece biti nista ali dok stizu evrici iz Eu oni pricaju da hoce u EU.
Rade
Jel u Rusiji postoje srpska stranka?
буки
Не, али постоји више српских странака у Немачкој, Британији, САД и већини западних земаља.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.