Nedelja, 28.11.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Srpski gardisti marširali na Paradi pobede u Moskvi

Povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom moskovskim Crvenim trgom prodefilovalo je 15.000 vojnika, a među njima i 75 pripadnika Garde Vojske Srbije
(Фото Танјуг)

Parada u čast 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu održana je juče u Moskvi, kao i u još 27 gradova u Rusiji u kojima su smešteni štabovi vojnih okruga, armije i ratne flote. Najspektakularnija parada je, kao i svake godine, održana u Moskvi, a ovom događaju prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Parada na Crvenom trgu počela je tačno u 10 časova po moskovskom vremenu otkucajima sa Spaske kule i uz muzičku numeru Aleksandra Aleksandrova „Sveti rat”. Potom su na Crveni trg izneti državna zastava Ruske Federacije, zastava pobede i zastava Oružanih snaga Ruske Federacije.

Smotru jedinica izvršio je ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je zatim predao raport predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, na čiji poziv je minutom ćutanja odata pošta nastradalima u borbi protiv fašizma. Putin je u govoru poručio da je pobeda nad fašizmom u Drugom svetskom ratu najgrandioznija pobeda u istoriji koja je odredila budućnost planete. Milioni ljudi iz svih republika bivšeg Sovjetskog Saveza borili su se i spasli svoju zemlju od nacizma. „Čestitam vam 75. godišnjicu pobede u Velikom otadžbinskom ratu, pobede koja je odredila budućnost planete za naredne decenije i zauvek je u istoriji ostala kao najgrandioznija po razmeri, značaju, duhovnoj i moralnoj visini”, naglasio je Putin.

(Foto EPA-EFE/Vladimir Pesnya)

Podseća da je ovo 75. godišnjica tradicionalne proslave pobede, koja se u Rusiji održava 24. juna, kada je pod zidinama Kremlja održana legendarna Parada pobednika. „Ostala je u istoriji kao pobeda dobra nad zlom, mira nad ratom i života nad smrću”, istakao je Putin. Predsednik Rusije kaže da je to bila parada svih branilaca otadžbine, kao znak surovog upozorenja, kada su Crvenim trgom prošli pukovi sa frontova i svi koji su učestvovali i pobednički se vratili kući, kao znak pravedne osvete i upozorenja.

„Prisustvovali su svi koji su se hrabro borili za otadžbinu i danas se klanjamo svetoj uspomeni na sve one koji se nisu vratili iz rata, na naše očeve, dedove, sinove, kćeri, muževe, žene, braću, sestre, rodbinu i prijatelje... Tugujemo za veteranima koji su nas već napustili i zato minut ćutanja u njihovo ime”, poručio je Putin nakon čega je usledio minut ćutanja.

Dodao je da ćemo uvek pamtiti da je sovjetski narod porazio nacizam i doneo kraj strašnoj tragediji Holokausta i zapitao šta bi se desilo sa svetom da u njegovu zaštitu nije stala Crvena armija. „Težili su da unište neprijatelja i da se vrate kućama i za slobodu Evrope su platili ogromnu cenu. Stotine hiljada boraca su pale u stranim zemljama, sovjetski narod je podneo osnovni teret borbe protiv nacizma. Te 1941. godine preko 80 odsto snaga Nemačke i njenih satelita bilo je protiv SSSR-a, ta armada je bila ipak nemoćna pred jedinstvom sovjetskog naroda i savladali su 600 neprijateljskih divizija, uništeno je 75 odsto tenkova, aviona, i oruđa neprijatelja. To je časna i ničim nepomućena istina o ratu. Naša je obaveza da je čuvamo i predamo našoj deci, unucima i praunucima”, naglasio je ruski predsednik.

Putin je istakao da su gosti iz različitih zemalja došli da iskažu poštovanje svima koji su odbranili mir na planeti. „Nećemo zaboraviti doprinos naših saveznika u postizanju pobede i poštujemo hrabre borce svih zemalja antihitlerovske koalicije koji su se hrabro borili u zemljama Evrope”, kazao je Putin. Istakao je da se tu vidi vrednost čoveka i koliko je važan mir i spokojan život, kao i da shvatamo koliko je važno učvršćivanje prijateljstva među narodima i otvorenost i dijalog po pitanju najvažnijih stvari na međunarodnoj sceni. Zato je važno stvaranje opšteg sistema bezbednosti za svet koji se brzo menja i samo zajedno ga možemo zaštititi od novih opasnih pretnji, poručio je Putin.

„Učinićemo sve da pamćenje na vaše herojske podvige nikada ne nestane, slava pokolenju koja je pobedila nacizam, slava junacima otadžbinskog rata”, uzviknuo je Putin i završio je govor uz pozdrav „Ura”. Crvenim trgom zatim su promarširale jedinice naoružane oružjem koje je korišćeno u Drugom svetskom ratu – pešadinci, piloti, mornari, inženjeri i izviđači, kao i jedinica kozaka.

Usledio je marš jedinica iz 19 država – Srbije, Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Indije, Kazahstana, Kirgizije, Kine, Moldavije, Mongolije... Moskovskim Crvenim trgom prodefilovalo je 15.000 vojnika, a među njima i naši gardisti. Pod zastavom Republike Srbije, predvođeni komandantom gardijskog bataljona potpukovnikom Draganom Jakovljevićem, koračalo je 75 pripadnika Vojske Srbije, a ovaj broj je simbolizovao broj godina od trijumfa nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Aleksandar Vučić pozdravio je pripadnike naše najstarije jedinice stavivši pesnicu na srce i tako je, kako je preneo Tanjug, želeo da pokaže koliko je ponosan na njih. Vučić je pozdravio ešelon Garde Vojske Srbije s tribina, odakle je s predsednikom Rusije i drugim visokim zvaničnicima pratio paradu. Paradi na Cvetnom trgu prisustvovao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i predstavnici delegacija iz brojnih zemalja, među kojima su predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev. Tokom parade mediji su preneli sliku predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, koji je nakon razgovora s veteranom rata maramicom brisao suze. Inače, veterani Drugog svetskog rata su sedeli na tribini u prvom redu zajedno liderima država učesnica.

Posle pitomaca vojnih škola i akademija, Crvenim trgom počele su da prolaze paradne mehanizovane jedinice, prvo simbol pobede – tenk T-34 i artiljerijski sistem Su-100. Na čelu kolone savremene tehnike Oružanih snaga Rusije bilo je višenamensko oklopno vozilo „tajfun 4h4” i „tigar-M” sa protivtenkovskim kompleksom „kornet” i sistemom „arbalet”. Crvenim trgom prošla je i jedinica savremene generacije ruske oklopne tehnike – tenkovi T-14 „armata”, tenkovi T-72 i T-90M „proriv”, kao i raketni sistemi „iskander M”, „tor-M2” i „BUK-M3”, „pancir” i S-400 „trijumf”. Na začelju paradnog stroja borbene tehnike bilo je pešadijsko borbeno vozilo „bumerang”.

Vazdušnu paradu, spektakl na nebu iznad Moskve, otvorio je helikopter Mi-26, koji može da podigne do 20 tona tereta, u pratnji Mi-8. Leteli su i jurišni helikopteri Ka-52 „aligator” i grupa od tri vojnotransportna aviona Il-76. Crveni trg preleteli su i strateški bombarderi Tu-160 i četiri supersonična bombardera dalekog dometa Tu-22MZ, kao i Su-57, Su-24M i pet lakih lovaca „mig 29 SMT”. Na nebu iznad Moskve bio je i ponos ruske avijacije – akrobatske grupe „Ruski vitezovi” i „Striži”, koji lete na avionima Su-30SM i „mig 29”. Parada je završena spektakularno – šest jurišnih lovaca Su-25 iscrtali su na nebu rusku zastavu.

Nakon prikaza naoružanja, visoke zvanice ruskog predsednika, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, položili su cveće i vence na Spomenik neznanom junaku u Aleksandrovskoj bašti. Nakon toga je Putin ispratio do automobila predsednika Srbije koji je boravio u dvodnevnoj poseti Moskvi. „Hvala na gostoprimstvu, dragi prijatelju”, poručio je Vučić uz fotografije rukovanja s Putinom, na kraju posete Moskvi, koje je objavio na svom instagram profilu „Budućnost Srbije”.

Parada održana bez građana na ulicama Moskve

Parada pobede održava se svake godine 9. maja, ali ove godine pomerena je zbog pandemije virusa korona. Predsednik Rusije je izabrao 24. jun za jučerašnji događaj jer je tada održana prva Parada pobede u Moskvi pre 75 godina. Tom prilikom na Crvenom trgu, ispred Kremlja, učesnike su predvodili maršali Žukov i Rokosovski. Takođe, ove godine stigla je neuobičajena slika s okolnih ulica Moskve na kojima nije bilo građana. Zbog epidemije virusa korona nije bilo dozvoljeno okupljanje naroda, a građani su paradu pratili isključivo ispred televizijskih ekrana. Takođe, naši gardisti koji su učestvovali u paradi proveli su u karantinu 15 dana pre odlaska na put i bili su u kontaktu samo sa članovima delegacije koja je otputovala u Moskvu.

Važno je da pokažemo da čuvamo istinu o Drugom svetskom ratu

Po završetku parade predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je važno i da se pokaže da čuvamo istinu o Drugom svetskom ratu i borbi protiv fašizma i da ćemo uvek pokazivati poštovanje za žrtve. Odgovarajući na pitanje novinara ponovio je da je srpski narod jedan od najviše stradalih u tom ratu, te da je ponosan jer je Garda Vojske Srbije učestvovala na paradi u Moskvi. „Gardisti su bili sjajni. Neverovatan je osećaj kada stojite na Crvenom trgu, a srpski vojnici marširaju. To što sam ustao i pokazao na srce, želeo sam da pokažem koliko volim srpsku zastavu, vojsku i Srbiju. To je poseban osećaj”, rekao je Vučić.Dodika na Crvenom trgu pozdravio Putin

Srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika na Crvenom trgu u Moskvi pozdravio je predsednik Rusije Vladimir Putin. Zajedno s Dodikom u loži na Crvenom trgu bio je i reditelj Emir Kusturica, prenela je juče agencija Srna. Dodik je juče doputovao u Moskvu, kada je poručio da očekuje da će se Paradom pobede rehabilitovati stare, istinske vrednosti iz Drugog svetskog rata. Po završetku parade Dodik je imao niz bilateralnih susreta s ruskim i zvaničnicima drugih zemalja. Dodik je, kako je prenela Srna, razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ministrom odbrane Sergejem Šojguom, predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, predsednikom Južne Osetije Anatolijem Bibolovom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Srdačan susret Vučića i Šojgua

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića je, po završetku Vojne parade na Crvenom trgu, pozdravio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. „Sa velikim prijateljem Srbije, ministrom odbrane Sergejom Šojguom”, napisao je predsednik Vučić na svom instagram nalogu „Budućnost Srbije”, uz fotografije sa Šojguom, na kojima se vidi da je njihov susret bio veoma srdačan.

Puškov: Nije parada demonstracija moći, već bombardovanje Beograda

Pokušaj zapadnih medija da Paradu pobede predstave kao demonstraciju ruske vojne moći je otvoreni cinizam, izjavio ruski senator Aleksej Puškov. Puškov je naveo naslove tekstova stranih medija: Si-En-Bi-Si je, na primer, objavio da se „Rusija sprema za snažnu demonstraciju vojne moći u Moskvi, to je važno za Putina”, Bi-Bi-Si kaže da „Rusija održava paradu u senci virusa korona”, a Blumberg da „Putin demonstrira vojnu moć uoči ključnog glasanja”. „Zapadni mediji, kao i obično, pokušavaju da predstave našu paradu kao demonstraciju vojne moći. To je i otvoreni cinizam i odsustvo želje da se shvati značaj tog događaja za našu zemlju i odbacivanje naše presudne uloge u pobedi nad nacizmom”, napisao je Puškov na „Telegramu”, a prenosi „Sputnjik”. On je naveo i šta je, prema njegovom mišljenju, demonstracija vojne moći u čistom obliku. „To su američke armade daleko od američkih voda. To je zauzimanje Iraka i bombardovanje Beograda i Tripolija. U isto vreme, naša parada je nešto sasvim drugo, ali oni koji su opsednuti samo jednom idejom – globalnom hegemonijom – to ne mogu da vide”, naveo je Puškov. Ono što najviše nervira kad je reč o paradi jeste činjenica da se Rusija nije potčinila nikome. „I u trenutku kada su u Americi – razaranja, krađe, rat oko spomenika, bezvlašće i haos i još 120.000 mrtvih od virusa korona, videti ovako nešto u Moskvi prosto je nepodnošljivo”, zaključio je Puškov.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.