Sreda, 07.12.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Problemi rasizma i siromaštva u pozadini smrtnosti od virusa korona u okrugu Los Anđeles

 

Članak u Los Anđeles tajmsu od 28. maja otkrio je probleme koji stoje iza primetne razlike između stope smrtnosti od virusa korona među belcima i manjinama u okrugu Los Anđeles. Dok pandemija raste u oblastima sa visokim stepenom siromaštva gde se latinosi i Afroamerikanci koncentrišu, belci su znatno sigurniji u oblastima sa mnogo nižim stepenom siromaštva.

Izveštaj koji su prošle nedelje sačinili zvaničnici okruga pokazao je da je stopa smrtnosti od virusa korona među manjinama „znatno viša od stope smrtnosti belaca”. Čini se da su alarmantni rasni problemi kao i problemi siromaštva pokretački faktori svega s čim se suočavaju Afroamerikanci i latinosi.

Smrtnost po rasama i etničkim grupama

U nastavku su podaci o ljudima koji su umrli od kovida-19 identifikovani po rasi i etničkoj pripadnosti, statistika je izvorno iz izveštaja zvaničnika okruga Los Anđeles od prošle nedelje, a uredio ju je Los Anđeles tajms:

belci: 13 mrtvih na 100.000 stanovnika belaca

havajski domoroci/pacifički ostrvljani: 53 do 154 na 100.000 domorodaca

crnci: 26 mrtvih na 100.000 stanovnika

Latinoamerikanci: 22 mrtva na 100.000 latino stanovnika

azijski Amerikanci: 16 mrtvih na 100.000 azijsko-američkih stanovnika

Belci očigledno manje umiru od virusa, dok su stanovnici havajskog/pacifičkog otoka pretrpeli smrtnost 4 do 12 puta veću nego belci, za crne stanovnike verovatnoća smrtnosti je udvostručena u odnosu na belce, a Latinoamerikanci imaju ishod „sličan crncima”.

U nastavku su jednodnevni podaci o procentima stanovnika okruga Los Anđeles koji su umrli od kovida-19, po rasi i nacionalnosti, kao i procenat stanovnika okruga Los Anđeles po rasi i etničkoj pripadnosti radi poređenja koje je uredio Los Anđeles tajms.

Iz gorenavedenog možemo zaključiti da su Latinoamerikanci, kao najveća etnička grupa u Kaliforniji, pretrpeli najveću smrtnost u ovoj pandemiji. Drugi izveštaj koji je Los Anđeles tajms objavio 25. aprila pokazao je da su latino stanovnici Kalifornije „uglavnom mlađi od ostalih ”, dok je tužna vest da se „većina novih infekcija pojavljuje kod odraslih – 65 godina i mlađih”. Crni i latino stanovnici Kalifornije umiru u dobi između 18. i 64. godine i „češće umiru od kovida-19 u poređenju sa belcima u odnosu na njihov udeo u stanovništvu“.

Smrtnost u područjima pogođenim siromaštvom

U nastavku su podaci o broju ljudi koji su umrli od kovida-19 zbog stope siromaštva oblasti u kojoj su živeli, statistika potiče iz izveštaja zvaničnika okruga Los Anđeles prošle nedelje, a uredio ju je Los Anđeles tajms:

– stanovnici u oblastima sa visokim stopama siromaštva: 41 smrtni slučaj na 100.000 stanovnika

– stanovnici u oblastima sa vrlo niskim stopama siromaštva: 11 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika

„Oni koji žive u područjima s višim stopama siromaštva pretrpeli su smrtnost od virusa korona gotovo četvorostruko veću od onih koji žive u područjima sa vrlo niskim nivoom siromaštva”, izjavila je prošle sedmice Barbara Ferer, direktorka javnog zdravstva okruga Los Anđeles.

Siromaštvo je, dakle, povezano sa primetno visokom stopom smrtnosti od virusa korona. Prepoznate su nejednakosti koje su „duboko uznemirujuće”, što poziva na veću pažnju i saradnju svih u Los Anđelesu.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.