Četvrtak, 02.12.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Održana konferencija „Energija koja čuva planetu”

Konferencija posvećena održivim izvorima energije u Srbiji pod nazivom „Energija koja čuva planetu” održana je 1. oktobra s početkom od 10.30, u hotelu „Mona Plaza”, Beograd.

Generalni partner događaja bila je kompanija ENERGIA Gas and Power.

Konferenciju je otvorila Dubravka Negre, direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, koja je istakla da „kao najveći investitor klimatskih projekata, Evropska investiciona banka (EIB) prva je donela ekološku politiku, gde je najavila prestanak investiranja u projekte s fosilnim gorivom i dala snažnu podršku održivim i obnovljivim izvorima energije. Time je podržala inicijativu EU da Evropa do 2050. godine postane ekološki neutralna, gde bi ekonomski rast prestao da ima uticaj na životnu sredinu. EIB planira da ravnopravno podrži i zemlje Zapadnog Balkana u prelasku na zelenu ekonomiju. Ta pomoć će se realizovati kroz finansiranje, stručnu pomoć za razvoj ekoloških projekata i donacije EU. Prelazak ka održivoj ekonomiji predstavljaće i šansu za ovaj region da se priključi proizvodnim i distributivnim lancima EU i stvaranju digitalno, energetski, ekološki i transportno integrisanog tržišta”.

Artur Goedicke, Chief Business Development Officer, ENERGIA Gas and Power, na uvodnom izlaganju je napomenuo da „Energetski sektor ima snagu, ali i posebnu odgovornost za dugoročne efekte po ljudsku zajednicu. Zato smo mi kao kompanija odlučili da od početka 2020. godine svim partnerima osiguramo energiju iz obnovljivih izvora. Tako svi zajedno učestvujemo u razvoju novih projekata OIE. Isplati se biti 100% zelen jer to znači biti 100% dugoročno održiv”.

Panel diskusiju pod nazivom „Energija koja čuva planetu” moderirao je Velimir Gavrilović, generalni direktor kompanije ENERGIA Gas and Power. Učesnici panela su bili: Dubravka Negre, direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ), Željko Doleček, sekretar Asocijacije proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa u BiH , prof. dr Aleksandar Janjić, ekspert za energetsku efikasnost, Slavko Carić, predsednik IO Erste banke i Zoran Bojović, direktor i suvlasnik kompanija NOLEKO i „Unipromet”.

„Višedecenijsko udisanje zagađenog vazduha, pored drugih bolesti, neumerenog pušenja i sl., značajno oštećuje pluća. Ukoliko su pluća i inače u lošem stanju, logično je da ih virusi, uključujući i virus korona, lakše osvajaju. Pokazalo se da je obolelima od korone jedino zajedničko smanjenje kiseonika u krvi, otežani rad pluća i na kraju upala pluća. Kod teških upala pluća smrtni ishod je skoro izvestan.

Brojni su emitenti štetnih materija u vazduhu, a ponajviše zastarela industrijska postrojenja i zastareli vozni park. Najveći problem u regionu ipak su termocentrale. To je problem koji nastaje u regionu, ali utiče na celu Evropu.

Lokalne termocentrale na ugalj emituju niz štetnih jedinjenja: sumpor dioksid (SO₂), azotne okside (NOx), teške metale (živa), suspendovane čestice (najopasnije su PM2.5, odnosno one koje su manje od 2,5 μm).

Velika termocentrala na ugalj godišnje emituje nekoliko hiljada tona ovih štetnih materija. Azot-dioksid se pritom, u dodiru sa vlagom iz vazduha, rastvara i stvara azotnu kiselinu. Ona pada na tlo u obliku tzv. kiselih kiša koje uništavaju šume, živi svet u rekama i jezerima, ali i zagađuje podzemne vode i izvore pitke vode.

Sve je to uticalo na ENERGIU da prethodnih godina pripremi strategiju koja je zaživela od 1. januara 2020. Ta strategija kroz obezbeđivanje zelene energije svim potrošačima električne energije pokreće pozitivan ciklus korišćenja zelene energije, finansiranja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i očuvanja ljudskog zdravlja. To je ENERGIA koja čuva planetu i koja se bori za svaki milimetar zdravih pluća”, istakao je Velimir Gavrilović.

 

Tekstovi objavljeni u Biznis klubu imaju promotivni sadržaj

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.