Subota, 21.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Nova vlada: Selakoviću diplomatija, Vulinu MUP, Stefanoviću odbrana...

Ана Брнабић и Александар Вучић после седнице председништва СНС-а (Фотографије Танјуг/Тара Радовановић)

Posle sednice predsedništva SNS-a, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mandatarka Ana Brnabić saopštila je sastav nove vlade:

- ministarstvo finansija Siniša Mali

- ministarstvo privrede Anđelka Atanacković

- ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović

- ministarstvo zaštite životne sredine Irena Vujović

- ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović

- ministarstvo rudarstva i energetike Zorana Mihajlović

- ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić

- ministarstvo pravde Maja Popović

- ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović

- ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić

- ministarstvo unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin

- ministarstvo odbrane Nebojša Stefanović

- ministarstvo spoljnih poslova Nikola Selaković

- ministarstvo za evropske integracije Jadranka Joksimović

- ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ( čeka se odluka SPS)

- ministarstvo zdravlja Zlatibor Lončar

- ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević

- ministarstvo za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović

- ministarstvo omladine i sporta Vanja Udovičić

- ministarstvo kulture i informisanja Maja Gojković

- ministarstvo za brigu o selu Milan Krkobabić

Kadrovska pitanja za mesta potpredsednika valde i ministara bez portfelja rešiće se naknadno.

Dosadašnje funkcije novih ministara

Siniša Mali, ministar finansija

Pre nego što je postao ministar finansija, Mali je bio gradonačelnik Beograda od 2014. do 2018. godine, a za vreme njegovog mandata u gradu je pokrenut i sproveden program finansijske konsolidacije, čime je prepolovljen dug grada i značajno smanjen budžetski deficit.

Za vreme njegovog mandata Beograd je po prvi put dobio kreditni rejting, koji prema izveštaju rejting agencije Mudis iznosi BA3. Pre nego što je postao gradonačelnik, bio je specijalni savetnik za privredu i finansije u vladi tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Prethodno je bio finansijski savetnik u privatnom sektoru, gde je radio u nekoliko privatnih preduzeća koja su se bavila savetovanjem u oblasti finansijskih usluga.

 

Anđelka Atanacković, ministarka privrede

Najbolji menadžer jugoistoične Evrope za 2017. godinu biće na čelu Ministarstva privrede. Atanacković je direktorka „Prve petoletke - namenska” iz Trstenika, za koju je predsednik Aleksandar Vučić rekao da je „žena zmaj” jer je oživela tu fabriku koja je za dve godine ostvarila prihod od 137 miliona evra.

Ona je u Sarajevu 2017. primila nagradu za najboljeg menadžera jugoistocne Evrope, prema mišljenju Asocijacije komora. Na novoj funkciji zameniće dosadašnjeg ministra privrede Gorana Kneževića.
 

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Nedimović, od avgusta 2016. godine obavljao je dužnost ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, a od juna 2017. godine ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije. Pre toga je bio gradonacelnik Sremske Mitrovice i tu funkciju obavljao je u dva mandata- od 2008. do 2016. godine.

Bio je prvi na izbornoj listi „Aleksandar Vučić - Za našu decu” na izborima 21. juna ove godine, a spekulisalo se i da je kandidat za mesto premijera, kao i jedan od tri kandidata za novog gradonacelnika Sremske Mitrovice. Na početku pandemije korona virusa postavljen je na čelo kriznog Štaba za nišavski i tolički okrug.

Nedimović je među srpskim seljacima zadobio simpatije već na početku ministarskog mandata 2016. godine, kada im je izdiktirao svoj broj telefona i pozvao ih da mu se jave kad god imaju neki problem.

Tokom dosadašnjeg mandata zalagao se za nove mere agrarne politike, među kojima su komasacija, veliki državni projekat u okviru Programa Srbija 2025, gradnju sistema za navodnjavanje, kupovinu novih traktora.
 

Irena Vujović, ministar za zaštitu životne sredine

Dosadašnja predsednica opštine Savski venac zameniće na ministarskom mestu Gorana Trivana iz SPS. Bila je poslanica u Skupštini Srbije, a nakon izbora 2014. godine, u maju tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali imenovao je za pomoćnicu gradonačelnika zaduženu za oblast društvenih delatnosti.

Od 2015. godine je na čelu Saveta za rodnu ravnopravnost. Zamenica je predsednika Saveta za prava deteta i politički je predstavnik Beograda u mreži velikih evropskih gradova.
 

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike

Mihajlović je od 2014. bila potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a pre toga od 2012. ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

U resoru kojim je rukovodila od 2014. izgrađeno je više od 200 km novih autoputeva, rekonstruisano više od 200 km pruga, započete su reforme javnih preduzeća i napravljen veliki iskorak u usklađivanju domaćeg zakonodavstva u oblasti saobraćaja i građevinarstva sa pravilima koja važe u EU.

Posebno dostignuće predstavljaju sprovedene sveobuhvatne reforme u oblasti građevinarstva, koje su rezultirale napretkom Srbije sa 186. na 10. mesto na svetu po izdavanju građevinskih dozvola na Duing biznis listi Svetske banke i poboljšanjem ukupnog rejtinga zemlje na listi sa 91. na 43. mesto za tri godine.

Autorka je i koautorka četiri knjige iz oblasti energetike i održivog razvoja. Objavila je više od dve stotine radova o problemima i mogućnostima razvoja srpskog energetskog sektora.
 

Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija

Na novu funkciju dolazi sa mesta državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na koje je postavljena jula 2012. godine.

Na ministarskom mestu zameniće svog šefa Rasima Ljajića, predsednika Socijaldemokratske stranke Srbije, ministra u više Vlada od 2000. godine, a koji je nekoliko puta najavljivao povlačenje.
 

Maja Popović, ministarka pravde

Među ženama koje će činiti polovinu kabineta Ane Brnabić biće i pravnica, bivši sudija, koja će na ministarsku funkciju doći sa mesta savetnika direktora BIA Bratislava Gašića. Popović je bila i šefica kabineta prvog čeoveka agencije Aleksandra Đorđevića.

Na novoj funkciji zameniće dosadašnju ministarku Nelu Kuburović.


Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Novo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, vodiće Gordana Čomić, bivša dugogodišnja funkcionerka i poslanica DS. U sukob sa rukovodstvom demokrata ušla je nakon što je prekršila odluku stranke o bojkotu rada parlamenta, čijim je sednicama nastavila da prisustvuje.

Uoči izbora, koje je DS bojkotovala, Čomić je predložila da na svakoj izbornoj listi mora biti zastupljeno bar 40 odsto žena, što je skupština i usvojila. Na izbore 21. juna izašla je na listi Ujedinjene demokratske Srbije, koja nije prešla cenzus.

Čomić je rođena 1958. godine u Novom Sadu, a po zanimanju je diplomirani fizičar. U skupštinskom sazivu od 2008. bila je potpredsednica Narodne skupštine, kao i u sazivima 2012-2014. i 2014-2016. godine. Udata je, majka četvoro dece, govori engleski, nemački i francuski jezik.
 

Alelksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova

Za direktora Kancelarije za KiM izabran je u avgustu 2012. Tu funkciju je obavljao do septembra 2013, kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za KiM. Na toj funkciji je ostao do aprila 2014. godine.

U aprilu 2014. imenovan je za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U junu 2015. imenovan je za predsednika Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, koju je formirala Vlada Srbije. U avgustu 2016. godine dobio je novi mandat na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Na dužnosti ministra odbrane je od juna 2017. godine.
 

Nebojša Stefanović, ministar odbrane

Stefanović je od jula 2012. do aprila 2014. godine obavljao funkciju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Odbora za prava deteta. Za ministra unutrašnjih poslova izabran je aprila 2014. godine, a od avgusta 2016. godine ujedno je i potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Novembra 2017. godine imenovan je za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, a istovremeno obavlja i funkciju šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.
 

Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova

Nekadašnji ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković dolazi na mesto šefa diplomatije. Do sada je obavljao funkciju generalnog sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na novoj funkciji u vladi zameniće Ivicu Dačića koji je izabran za predsednika.
 

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja

Dosadašnji ministar zdravlja, nastaviće da vodi taj resor i u narednom mandatu, u sred krize izazvane pandemijom virusa korona, koja je obeležila poslednju godinu njegovog mandata.

Zaposlen je na Klinici za Urgentnu hirurgiju, Urgentnog centra KCS, od 2010. godine obavljao je funkciju načelnika Intezivne nege, na odeljenju Hirurgije 1, a funkciju direktora Urgentnog centra i pomoćnika direktora KCS za medicinska pitanja, vršio je od avgusta 2012. godine.

Na mesto načelnika Odeljenja za transplantaciju postavljen je 2013. godine. Govori engleski jezik. Oženjen je, otac jednog deteta.
 

Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Darija Kisić Tepavčević je široj javnosti postala poznata od marta ove godine kao član republičkog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19. Na to mesto došla je kao epidemolog i zamenik direktora Instituta „Batut”.

Kisić je diplomirala, doktorirala i magistrirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Nedugo nakon sticanja diplome, postala je 2002. godine saradnik u nastavi na tom fakultetu, a 2007. godine izabrana u zvanje asistenta.

Krajem 2010. godine izabrana je u zvanje docenta, a 2017. godine postala je vanredna profesorka na Katedri epidemiologije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Jedna od vodećih uloga joj je poverena tokom epidemije malih boginja koja je Srbiju pogodila tokom 2017. i 2018. godine. U dosadašnjoj karijeri je objavila više od 120 naučnih radova.
 

Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici, deci i demografiji

Dugogodišnji novinar, posle 5. oktobra 2000. postao je savetnik potpredsednika Vlade Srbije Nebojše Covica. Profesionalnu karijeru počeo je 1981. godine. Od 2008. godine je redovni kolumnista lista Pečat na temu srpsko-hrvatskih odnosa.

Bio je i generalni direktor i glavni urednik kompanije „Novosti”, a pre toga i glavni i odgovorni urednih u Frankfurtskim vestima. Na parlamentranim izborima 21. juna 2020. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije, kao kandidat Srpskog patriotskog saveza čiji je predsednik Aleksandar Šapić.
 

Maja Gojković, ministarka kulture

U Nemanjinu 11 dolazi sa funkcije predsednice parlamenta, koju je obavljala od 2014. godine. Bila je gradonačelnica Novog Sada, a mediji su od ranije već spekulisali da bi mogla da bude ministarka kulture umesto Vladana Vukosavljevića.

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu

Jedan do osnivača Partije ujedinjenih penzionera Srbije i njen predsednik, do sada je obavljao funkciju ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koorinaciju rada javnih preduzeća.

Sin političara Jovana Krkobabića, bio je i zamenik gradonačelnika Beograda do 2008. godine, od 2012. do 2016. godine generalni direktor javnog preduzeća „Pošte Srbije”, a poslednjih godina se posebno bavio seoskim zadrugama, prenosi Tanjug.

Vučić: Ministarstvo odbrane nije utešna nagrada

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da ministarstvo odbrane nije „utešna nagrada”, jer je on posle te funkcije postao predsednik Srbije.

„Merili smo ko šta može da uradi u naprednom periodu”, rekao je Vučić posle sednice predsedništva SNS na kojoj je predložen novi sastav vlade, u kojoj dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović preuzima resor odbrane, dok Aleksandar Vulin koji je vodio to ministarstvo, preuzima dužnost ministra policije.

Govoreći o novoj vladi Vučić je naveo da mu je najvažnije da se postave jasni ciljevi kako bi se rezulati izmerili i krajem 2021, ako stranka dobije poverenje, i u novoj vladi naprave izmene.

On je rekao da je insistirao na borbi protiv organizovanog kriminala da Srbija, kako je naglasio „ne bila kao Kolumbija sa mafijaškim ubistvima, kao što je bila 2002-2003. godine”.

Takođe je istakao da je Srbija naglašeno na evropskom putu i da želi da ispuni sve potrebne vrednosti Evropske unije, ali da Srbiji kao državi ne mogu da se nameću neke koje to nisu.

On je najavio i da će do marta naredne godine biti održana skupština SNS-a zbog potrebnih temeljnih promena u društvu kao i stranci, što podrazumeva i kadrovske promene, prenosi Beta.

Suzana Paunović novi generalni sekretar predsednika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će novi generalni sekretar predsednika biti dosadašnja direktoraka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Vučić je naveo da doskorašnji generalni sekretar Nikola Selaković ide na mesto ministra spoljnih poslova, dok ljudska i manjinska prava preuzima Gordana Čomić koroz svoje ministarstvo.

„Zato će novi generalni sekretar biti Suzana Paunović”, rekao je Vučić i dodao da će se videti ko će biti generalni sekratar u Ministarstvu spoljnih poslova, prenosi Beta.

Predlog sastava nove vlade nije usvojen jednoglasno

U narednoj vladi ima dosta promena, ali će to biti i vlada kontinuiteta, primetio je danas predsdenik Aleksandar Vučić i dodao da na sednici Predsedništva SNS predlog sastava nove vlade nije usvojen jednoglasno.

„Usvojen je ogromnom većinom, ali je bilo nesuglasica. Bila su dva glasa protiv i jedan uzdržan”, rekao je Vučić novinarima.

Predsednik je poželeo uspeh novoj vladi, da se izbori sa svim izazovima, dodajući da će je hrabriti i braniti kada bude potrebe, a kritikovati kada zasluži, i to sve članove, bez obriza na članstvo u stranci.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što će procenat žena u Vladi Srbije biti iznad evropskog proseka, koji je 25-26 odsto, - 47,8 ili 50 odsto.

„Ja nisam neko ko podilazi 'ključ varijantama', da neko bude ministar samo zato što je određenog pola, ali mislim da smo birali energične, vredne žene, a lično sam insistirao da budu prihvaćene dve koje nisu funkcionerke SNS - Darija Kisić i Anđelka Atanacković”, rekao je Vučić.

On je pojasnio da je na Atanacković insistirao, jer zna šta je gotovo ni iz čega uspela da napravi od Prve petoletke, zna probleme privrede i ima, kako kaže, strahovitu energiju koja se retko nalazi. To isto, dodao je, važi i za Dariju Kisić Tepavčević.

Vučić je istakao da Toma Momirović, kandidovan za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ne bi trebalo da bude iznenađenje.

Momirović, kaže, ne samo da dolazi iz uspešne kompanije, već je bio spreman da primi udarce različitih političikih, a posebno ekonomskih neznalica, čak i kada se protivio povećanju minimalne zarade.

To protivljenje povećanju minimalca je bio razlog što nije dobio sektor za rad, ali se od njega očekuje da brine o biznisu, da pregovara o poslovima u oblasti infrastrukture, da bude tvrd i čvrst, kao u pregovorima oko minimalne zarade.

„On je tada rekao 'ja sam poslodavac, isplaćujem plate i za mene je teško da povećavam minimalac'. Jedini je koji je to priznao, dok su drugi ćutali”, rekao je Vučić i izrazio uverenje da će Momirović uspešno voditi ministarstvo u koje se polažu velike nade, i zbog programa Srbija 2025, prenosi Tanjug.

Komentari71
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Budimir
Zar Vulin , kojom zaslugom , opet u Vladi ?
pavle krstic
Da li neko moze da mi objasni a tu mislim prvenstveno na Predesdnika republike i na Premijerku:Kako neko moze istovremeno da bude ministar,profesor i clan kriznog staba koji donosi najvaznije odluke o zdravlju ljudi.Ne ulazim u strucne sposobnosti predlozene ministarke vec se jednostavno radi o nedostatku vremena Dan naime svima traje 24 casa i ni minuta vise.Sto se tice drugih ministara i njihovog integriteta nekom drugom prilikom
Sloba
Ministar je izabrani predstavnik vlasti, ( razlog zasto narod mora da glasa!!!) Posao ministra je da sprovede volju vladajuce partije na ministarstvo, a MINISTARSTVO je to, koje je sastavljeno od naj visih strucnjaka u zemlji za doticnu oblast! Ministar ne mora da bude nikakav strucnjak! Ako ministar odbrane dobije nalog iz vlade da istopi svo naoruzanje, onda ministarstvo to mora i da uradi, isto tako ako je nalog vlade da naprave NLO-e i molekularne dezintegratore to takodje mora da se uradi!
Jovan
Ministarstva sile, nastavljaju da imaju figurante. Vulin, Gasic , Stefanovic. Zasto je to kljucni punkt ? Kad imate figurante, sve je sustinski u vasim rukama. A ko drzi svu silu u svojim rukama, on onda moze bas sve sto god mu padne na njegovu raskosnu pamet . Da ne polaze racune nikome ni za sta, da abolira vinovnike teskih saobracajnih incidenata, pronevera i povreda zakona. Da donosi samo njemu shvatljive politicke odluke i na kraju i da se malo posprda sa podanicima, uz osmeh na licu.
Зоран Маторац
Недостаје министарство за заштиту ћирилице од Срба.
Зоран Маторац
Имењаче, више од 80% свих исписа у Србији је на латиници. Новине, телевизије, фирме, рекламе, ценовници, јеловници... Као да је зазорно писати ћирилицом, чак и оно - "Не улазите без маске". Нису нам Хрвати криви за то.
Zoran
Kao i za zastitu Latinice, koju je reformisao Vuk Kradjic.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.