Sreda, 18.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Po­no­vo po­če­la pro­iz­vod­nja u fa­bri­ci obu­će „Le­o­nar­do”

Ita­li­jan­ski vla­snik rad­ni­ci­ma još du­gu­je ne­is­pla­će­ne za­ra­de, kao i ot­pre­mi­nu na­kon što ih je pro­gla­sio teh­no­lo­škim vi­škom
”Леонардо”, архивска фотографија (Фото Никола Тумбас)

Su­bo­ti­ca – Ita­li­jan­ski pro­iz­vo­đač eks­klu­ziv­ne obu­će „Le­o­nar­do” po­no­vo je po­kre­nuo pro­iz­vod­nju u Su­bo­ti­ci. Na po­sao su vra­će­na 33 rad­ni­ka, što je tek pe­ti­na za­po­sle­nih ko­ji su ra­di­li u po­go­ni­ma po­čet­kom ove go­di­ne i do po­čet­ka kri­ze u pro­iz­vod­nji.

Fa­bri­ka „Le­o­nar­do”, ko­ja pro­iz­vo­di gor­nje de­lo­ve obu­će za ma­tič­nu ita­li­jan­sku fir­mu „Pa­ker­son”, ali je ra­di­la i za bren­do­ve po­put „Va­len­ti­na” i „Gu­či­ja”, pre­sta­la je sa ra­dom to­kom mar­ta i apri­la i nje­ne ma­ši­ne su mi­ro­va­le sve do ovog no­vem­bra. Zva­nič­no obra­zlo­že­nje je bi­lo da je zbog epi­de­mi­je vi­ru­sa ko­ro­na, či­je je jed­no od naj­ve­ćih ža­ri­šta bi­la Ita­li­ja, do­šlo do po­re­me­ća­ja u pro­iz­vod­nji, ali i u pla­sma­nu ro­be, jer je do­šlo do za­tva­ra­nja tr­ži­šta Ru­si­je i arap­skih ze­ma­lja za nji­ho­ve pro­iz­vo­de. Vla­snik je u mar­tu po­slao pi­smo za­po­sle­ni­ma u Sr­bi­ji da ne že­li da im da ot­kaz, da su mu po­treb­ni jer na­me­ra­va u sep­tem­bru da na­sta­vi pro­iz­vod­nju.

Ipak, deo rad­ni­ka tvr­dio je da su pro­ble­mi u po­slo­va­nju na­sta­li još pre ko­ro­ne, po­čet­kom go­di­ne, ka­da im je ja­nu­ar­ska za­ra­da, ko­ja se kre­će oko mi­ni­mal­ca, is­pla­će­na na ra­te. Ve­li­ki deo rad­ni­ka na­pu­stio je pred­u­ze­će u po­tra­zi za no­vim po­slom, a ka­ko je ostao bez vi­še od 10 od­sto rad­ni­ka fa­bri­ka, „Le­o­nar­do” ni­je mo­gao da oče­ku­je ni po­moć Vla­de Sr­bi­je. Osim sin­di­ka­ta, ta­da se u re­ša­va­nje pro­ble­ma rad­ni­ka ko­ji su osta­li bez po­sla, kao po­sred­nik, uklju­čio i grad­ski za­štit­nik gra­đa­na.

U pred­u­ze­ću sa­da ka­žu da im vla­snik ni­je do­zvo­lio da se ogla­ša­va­ju za me­di­je, ali se na­da­ju da će za me­sec, dva pro­iz­vod­nja bi­ti na­sta­vlje­na u pu­nom obi­mu.

Me­đu­tim, deo rad­ni­ka od „Le­o­nar­da” i da­lje po­tra­žu­je ne­is­pla­će­ne za­ra­de, ali i ot­prem­ni­ne na­kon što su pro­gla­še­ni teh­no­lo­škim vi­škom. Ka­ko za „Po­li­ti­ku” ob­ja­šnja­va Ištvan Hu­đi, pred­sed­nik Sa­ve­za sa­mo­stal­nih sin­di­ka­ta Su­bo­ti­ce, rad­ni­ci po­tra­žu­ju svo­ja pra­va i pu­tem su­da, a oni­ma ko­ji su vra­će­ni na po­sao po­nu­đe­no je da se za­o­sta­li no­vac is­pla­ti kroz ne­ko­li­ko ra­ta. „Oče­ki­va­no je bi­lo i da po­slo­da­vac vra­ti na po­sao is­ku­sne rad­ni­ke ko­ji su ob­u­če­ni za ovu vr­stu ve­o­ma sku­pe pro­iz­vod­nje. Va­žno je da je pro­iz­vod­nja po­no­vo po­kre­nu­ta i da lju­di ima­ju pri­li­ku da ra­de”, ka­že Hu­đi.

Fa­bri­ka „Le­o­nar­do” otvo­ri­la je svoj pr­vi po­gon u Su­bo­ti­ci 2003. go­di­ne i do ovog pro­le­ća po­slo­va­la je bez pro­ble­ma, a u je­ku pro­iz­vod­nje za­po­šlja­va­la je oko 150 rad­ni­ka.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.