ponedeljak, 17.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
sreda, 09.12.2020. u 16:31 Andrijana Cvetićanin
KULINARSKE ČAROLIJE

Cvekla, zimska trešnja

Crveni plod, prepun vitamina i minerala, jede se sirov, kuvan i pečen, a zimi prija najviše
(Фото Пиксабеј)

Okrugla je, crvena, slatka, može da se jede presna, kuvana, pečena. Najavljuje jedno godišnje doba. Cvekla, povrće koje ima sve pobrojane osobine, mogla bi da se nazove zimskom trešnjom, iako je sasvim drugačije botaničke vrste od omiljenog prolećnog voća.

Salate, čorbe i variva od cvekle neizbežni su na trpezi od prvih dana jeseni i tokom čitave, hladne zime.

Korenasti plod raste u zemlji kao dvogodišnja biljka, a jarku, prepoznatljivu crvenu boju duguje crvenom pigmentu antocijanu, koji poboljšava krvnu sliku.

Cvekla je sadrži vitamine Ce, Be 12, minerale: bakar, gvožđe. Preporučuje se u ishrani dece, rekonvalescenata, starijih, osoba s lošom krvnom slikom. Slatkast ukus ima zbog šećera, kojim je bogata.

Ipak, postoje oni koji se mršte na pomen ove jesenje lepotice. Kao razlog zašto je ne spremaju navode karakterističan, opor miris koji ispušta prilikom kuvanja. I jedan bizarniji – da sok od cvele ukoliko padne na garderobu ostavlja trajne fleke.

Za oba navoda postoje jaki kontraargumenti i praktična rešenja. Miris koji se javlja prilikom kuvanja može da se ublaži sipanjem malo cimeta u vodu.

Mrlje od soka cvekle lako se skidaju. Dovoljno je na tkaninu sipati nekoliko kapi tečnosti za sudove, ostaviti da stoji najmanje pet-šest sati i potom garderobu oprati uobičajenim programom u mašini.

Za razmažene kuvare postoji još jednostavniji način pripreme – pečenje u rerni. Dovoljno je cveklu oprati, svaku uviti u alu-foliju i staviti u rernu da se peče, na srednjoj temperaturi, oko sat vremena.

Osim što je hranljiva i jeftina, zbog jarkocrvene boje izuzetno je dekorativna. Nekoliko komada isečene cvekle doprineće lepšem izgledu obroka u tmurnim hladnim dana. Baš kao trešnjica na vrhu torte.

(Foto Piksabej)

Čorba od cvekle s kiselom pavlakom

Potrebno je:

  • 2–3 cvekle, srednje veličine
  • 2 krompira, srednja
  • glavica crnog luka
  • maslinovo ulje
  • suvi začin
  • biber
  • peršun, suv/svež
  • šolja kisele pavlake

Cveklu oprati i oljuštiti. Iseći na sitne komade pa staviti u slanu vodu da se kuva. Krompir, takođe isečen na sitne kocke, prethodno oljušten i opran, dodati u isti sud, gde se kuva cvekla, ali posle tridesetak minuta. Ostaviti da se kuvaju zajedno.

U drugoj posudi, na maslinovom ulju ispržiti iseckan crni luk, da dobije zlatnožutu boju. Kada su cvekla i krompir skuvani, najbolje proveriti tako što ćete probosti viljuškom, izvaditi povrće i izblendati ga zajedno s dinstanim lukom. Vodu ne bacati. Začiniti po ukusu sa suvim začinom i biberom pa preliti vodom gde se kuvalo povrće, do gustine koju želite.

Ostaviti sve zajedno da još malo kuva, oko desetak minuta, dodati peršun. Pavlaku sipati po ukusu tek kada se sud skloni s izvora toplote. Služiti vruće.

Komеntari1
622e7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Maja M.
Најчешће је, нарендану, додам у јело десетак минута пред крај кувања, уколико је већ не користим свежу у разним салатама.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja