sreda, 12.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
ponedeljak, 28.12.2020. u 13:30

Vučić: Prioritet u narednoj godini očuvanje mira i stabilnosti

(Фото Танјуг)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prioritetni državni cilj i u narednoj godini očuvanje mira i stabilnosti u regionu, kao i ostvarenje nacionalnih interesa.

Predstavljajući planove za 2021, Vučić je ocenio da to neće biti jednostavno ostvariti imajući u vidu međunarodne i kako je rekao, donekle izmenjene regionalne okolnosti.

„Drugi cilj je briga o zdravlju građana i kako da pobedimo koronu i unapredimo zdravstveni sistem”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije, prenosi Beta.

Dodao je da je treći važan cilj u narednoj godini „dalje poboljšanje životnog standarda” građana kako kroz visinu plata i penzija tako i kroz „ulaganje u čistiji vazduh, izgradnju boljih puteva i pruga, sekundarne mreže gasovoda, do snažnije vojske i policije”.

„Naši planovi su ambiciozni i veliki bez obzira na težinu političke i zdravstvene situacije u kojoj se danas nalazimo”, rekao je Vučić.

U januaru vakcinacija lekara i medicinskih radnika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi tokom janara trebalo u Srbiju da stigne još 76.000 ili 77.000 Fajzerovih vakcina i najavio da bi u januaru trebalo da bude vakcinisan najveći deo zdravstvenih radnika u kovid sistemu.

„Na svakih nedelju dana, od 4. do 25. januara stizaće Fajzerove vakcine u našu zemlju i plan je da odmah posle vakcinacije u staračkim domovima pređemo na one koji rade u kovid sistemu, koji nisu preležali koronu odnosno nemaju antitela”, rekao je Vučić na Novogodišnjoj konferneciji za medije, javlja Tanjug.

Očekuje da će u januaru najveći deo zdravstvenih radnika u kovid sistemu biti vakcinisano.

„Očekujem pre kraja godine i prve količine vakcine iz Rusije, ali to ništa ne znači dok ne dobiju dozvolu Agencije za lekove Srbije. Očekujemo i dodatne količine vakcina iz drugih zemalja, pregovaramo i sa zapadnim proizvođačima, kao i kineskim i nadamo se da će i oni regustrovati svoju vakcinu Sinovak”, naveo je Vučić.

Srbija ima ubedljivo najnižu stopu smrtnosti od korone u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima „ubedljivo” najnižu stopu smrtnosti od posledica infekcije koronavirusom u regionu ali i najveći broj hospitalizovanih kovid pacijenata na 100.000 stanovnika.

„Imamo manje smrtnih slučajeva jer smo ljude hospitalizovali i lečili. Nisu nam nedostajali respiratori, nabavili smo hlorokin, kupovali nove skenere, rendgene, EKG aparate”, kazao je Vučić sumirajući rezultate borbe protiv epidemije u Srbiji, javlja Beta.

Podsetio je da je Srbija krenula u vakcinaciju „i pre nekih u EU” i dodao da „niko sa Zapadnog Balkana” nije imao vakcinu protiv koronavirusa pre Srbije.

Dogodine stabilne finansije, novi aranžman sa MMF-om

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će finansije Srbije dogodine biti stabilne jer se očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od šest odsto i da učešće javno duga svih nivoa vlasti u BDP-u ne premaši 60 odsto.

„Moja molba i zahtev je da javni dug ne premaši 60 odsto BDP-a, da deci ne ostavimo dugove i opterećenje, već da domaćinski poslujemo, ali da snažno idemo napred”, rekao je danas Vučić na konferenciji za novinare.

On je istakao da će u 2021. godini Srbija sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ugovoriti novi aranžaman, što će pomoći rastu privredne aktivnosti.

„Očekujemo da početkom 2022. godine Srbija dobije investicioni rejting što znači da će biti u rangu sa najboljim zemljama”, kazao je Vučić, prenosi Beta.

Cilj je, kako je rekao, da prosečne plate pre kraja iduće godine dostignu nivo između 560 i 570 evra, a u Beogradu će prosečna plata iznositi gotovo 700 evra.

Vučić je podsetio da je od 1. januara predviđeno povećanje plata za zdravstvene radnike od pet odsto, za ostale 3,5 odsto, a za sve druge od 1. aprila od pet odsto, pri čemu će za vojna lica povećenje biti dodatnih 10 odsto.

Dodao je da će morati da se radi i na daljem razvoju preduzetništva u Srbiji, uz pomoć MMF-a, EBRD-a i Svetske banke.

O radu vlade: Zadovoljan sam, ali uvek može bolje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zadovoljan radom kabineta premijerke Ane Brnabić ali i ocenio da „uvek može bolje”.

„Nečiji radom sam zadovoljniji, nečijim sam manje zadovoljan, negde mi se čini da postoji nedostatak energije ali ministri su u ova dva meseca radili u veoma teškim uslovima i mnogo važnih stvari su uspele da urade”, kazao je Vučić.

Upitan kojim rezultatima je najzadovoljniji, rekao je da je srećan zbog izgradnje zdravstvenih kapaciteta, od kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu do obnove KBC „Dragiša Mišović”, Zemunske bolnice jer se kako je ocenio, pokazalo tokom epidemije koronavirusa koliko je to bilo važno i isplativo.

„Tu je i put Preljina-Požega ali o tome ću da govorim naredne godine, zatim pruga Beograd-Novi Sad. Ponosan sam i kada vidim kako napreduje Beograd na vodi”, kazao je predsednik Srbije u godišnjem obraćanju novinarima, prenosi Beta.

Dodao je da su negativni utisci vezani za epidemiju jer smo kako je rekao, izgubili „mnogo ljudi, uništili živote i mladima i starima ali i što nismo imali ekonomski rezultat kakav smo planirali”.

Opozicija zajedno nema više od pet odsto podrške

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je, u vreme dok je bio opozicionar, zaista gostovao na raznim medijima jer je predstavljao stranku koja je imala između 35 i 40 odsto podrške glasača, dok aktuelna opozicija zajedno nema više od četiri ili pet odsto. Na godišnjoj konferenciji za novinare, Vučić je rekao da opozicija ne može da očekuje da ima isti tretman u medijima, jer imaju neuporedivo manju podršku građana.

„Ali to valjda tako izgleda kada imate mnogo para i medija u svom vlasništvu, pa mislite da možete da radite šta hoćete... Njihova glavna ideja je da potope bolnicu u Batajnicu, kao što su pričali i da Beograd na vodi tone i kako neće moći zemlja da izdrži toliki teret”, rekao je on.

Govoreći o dijalogu sa opozicijom, ocenio je da dijalog u društvu „postoji svaki dan”.

„Dijalog je kada mi svakog dana kažu da sam izdajnik, psihopata, ludak i bolesnik. A ja razgovaram sa (kineskim predsednikom) Si Đipingom kako da se reše problemi u Boru, Smederevu i Zrenjaninu. Svako razgovara na svom nivou”, rekao je Vučić, javlja Beta.

On je dodao da će biti mnogo formi za dijalog, ali da je parlament idealno mesto za to.

Beograd očekivao od Crne Gore da opozove odluku o proterivanju ambasadora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Beograd očekivao od nove Vlade Crne Gore da opozove odluku prethodne Vlade o proterivanju srpskog ambasadora Vladimira Božovića.

„Očekivali smo da promene odluku o proterivanju Božovića, sačekaćemo još da vidimo kakva će odluka biti. Iako su mnogi očekivali da će da dođe do promene stava o nezavisnosti Kosova, ja nisam. Mi ćemo da gradimo bratske i prijateljske odnose sa svakom Vladom u Crnoj Gori, poštujući interese naše zemlje i našeg naroda”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da se Srbija ne meša u unutrašnje stvari Crne Gore, da poštuje nezavisnost i suverenost te zemlje i da ne želi da se meša u rad tamošnje vlade.

Vučić je dodao da Beograd zanima samo odnos Crne Gore prema Srbiji i srpskom narodu, prenosi Beta.

Komentarišući optužbu bivšeg policajca Slavka Nikića na Pink televiziji da je izdajnik, Vučić je optužio Nikića da je u aprilu 1999. godine, za vreme NATO bombardovanja, sa svojom grupom na Kosovu pljačkao kolone Albanaca i zabranjivao im da idu ka Crnoj Gori.

Vučić je to pričio sa papira za koji tvrdi da je zvanični dokument iz tog perioda.

„Za takve ću ja uvek da budem izdajnik, a narod na Kosovu zna ko je izadajnik i ko o njima brine”, rekao je Vučić.

On je dodao kako je primetio i da je u hrvatskim i sarajevskim medijima došlo do oduševljenja zbog toga što ga je Nikić optužio da je izdajnik na TV Pink.

„Oni su srećni što je mene neko uvredio. A to je tako jer Srbija više nije slaba, nije više džak za udaranje, pa je logično da se tome raduju”, rekao je on.

Naredne godine završetek auto-puta Preljina-Požega

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se u ovom trenutku u Srbiji rade četiri auto-puta, te da će naredne godine biti završena auto-put Preljina-Požega u dužine od 31 klometar, a najkasnije od početka marta moći će da se vozi brzom prugom od Beograda do Novog Sada, brzinom od 200 kilometar na sat.

„Krenulo se u izgradnju i mosta na Savi za auto-put Ruma-Šabac, kasnije brzu saobraćajnicu Šabac-Loznica. Radi se i na tri lokalcije brze saobraćajnice između Lajkovca i Valjeva, što je važno za nemačkog investitora koji želi da uloži u Valjevo”, rekao je Vučić na novogodišnjoj konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, napreduje i izgradnja Moravskog korodora, odnosno puta od Čačka do Kraljeva, a radi se i auto-put Kuzmin-Sremska Rača.

„Nadam se završetku pruge Beograd-Novi Sad u narednoj godini, već u februaru ili početkom marta kada ćemo moći da idemo prugom od 200 kilomeatar na sat”, kazao je Vučić, javlja Beta.

Dodao je da se radi i projektna dokumentacija za projekat puta Valjevo-Vrbnica, od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, a naredne godine očekuje i potpisivanje ugovora za put Požega-Duga Poljana, do Boljara, odnosno granice sa Crnom Gorom.

„Verujem da će i Institut za puteve u naredna dva-tri dana dostaviti kompletan projelat za auto-put Požarevac-Veliko Gradište-Golubac-Donji Milanovac, što je bitno za razvoj turizma tog dela Srbije”, rekao je Vučić.

Govoreći o ulaganjima u energetiku, naveo je da se završava izgradnja gasovoda „Balkanski tok” i počinje izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad, do granice sa Bugarskom.

„Mora da se uradi sekundarne mreža gasovoda prema Vranju. Neće biti jednostavno i jeftino, ali mora da se uradi u narednih godinu i po, dve, kao i sekundarnu mrežu gasovoda do Valjeva. To je jedan od razloga zašto su investitori bežali od ova dva grada”, rekao je predsednik.

Kazao je da se nastavlja projekat odsumporavanja Termo elektrane Nikola Tesla (TENT), blokova A i B, kako i izgradnja Termoelektrane Kostolac, koja bi trebalo da se završi za godinu i po dana.

Vučić je istakao da ima velika očekivanja od izgradnje kanalizacione mreže, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, koji će se raditi širom zemlje uz pomoć partnera iz Evrope i Kine.

O nastavku privlačenja stranih investicija što će se nastaviti i u narednoj godini, Vučić je rekao da je ponosan što u sred pandemije došao japanski Tojo Tajers, i da veruje da će doći i kompanije sa još većim investicijama.

Naglasio je i da je važno je da se završi reforma velikih javnih, strateških preduzeća, kao i proces privatizacije, ali i nastavi dalje unapređenje kapaciteta prehrambene industrije i ulaganje uz pomoć države u obnovu poljoprivredne mehanizacije.

Vučić je kazao i da će se raditi na daljoj digitalizaciji privrede, a u oblasti turizma u fokusu će biti region Podunavlja, Ovčarsko-kablarsku klisura, lokalitet Vinča, planinski centri.

Komеntari7
88237
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Aleksandar Mihailović
Sve navedeno je OK ali mi nedostaje kao prioritet nad prioritetima pitanje opstanka Srbije, naredna godina je ta u kojoj će nam biti slomljena kičma ili ćemo ostati uspravni. Nedostaje mi i ocena izmenjene bezbednosne situacije sa migrantima i sve većom agresivnošću istih, kao i pitanje ocene dosadašnjeg puta ka EU koja nas očigledno neće i to nam iz dana u dan dokazuje. Ne diskretno, već energično se mora otvoriti bitka sa ekološkim zagađenjima i kugom u pravosuđu što nas udaljava od EU.
Mirko
Izvinite na osnovu cega nas EU nece? Koja smo poglavlja mi to zatvorili pa da nas prime? Koje smo mi to reforme sproveli? Dva najvaznija poglavlja vezana za slobodu medija i nezavisne institucije nismo ni poceli da radimo. Koriscenje nacionalizma u prikrivanju sopstvene nesposobnosti je krajnje licemerno.
Срба
Dobro je što se puno gradi, samo ko će to da plati? Podržavamo želju za mir i stabilnost, samo ne po svaku cenu. Treba energičnije braniti Srbe u regionu, a naročito na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori. Samo napred i hvala unapred!
Viktorija Horvat
Što se mira tiče samo vi svoje tenkove držite u hangarima i neće biti problema
Зоран Чачак (пишимо ћирилицом)
Не бих се сетио да прочитам хрватску дневну штампу! Ништа без српског (с)тиска, а сусједа? Љепо, љепо... Хвала љепа!
Simić Dušan
Jel ima još nešto osim vašeg "mira i stabilnosti" ? Šta ćemo sa KiM? Šta ćemo sa standardom koji je na nuli već godinama? Ljudi bukvalno nemaju od čega da žive...
Зоран Чачак (пишимо ћирилицом)
Имаће Председник доста славопојаца међу коментаторима, па бих ја питао: како су то "донекле измењене регионалне околности"? Шта је то ново у региону, па је Председник (као и обично) драматичан?

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja