Utorak, 26.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Svetska borba protiv epidemije u 2020. godini

Ušli smo u novu godinu, a epidemija novog virusa korona još uvek besni planetom koja se suočava sa novim izazovima. Naučni pristup epidemiji, racionalan odgovor na razlike u mišljenju, te poboljšanje globalnog upravljanja postaju konsenzus i nada međunarodne zajednice. Globalno jedinstvo u borbi protiv epidemije, poverenje u ekonomski oporavak i odlučnost u multilaterarnoj saradnji osvetljavaju zoru u novoj godini. Godina 2020. je godina prosvetljenja u kojoj napuštamo stavove o diskriminaciji, predrasudama i sukobima, te toplo pozdravljamo koncept jednakosti, dijaloga i saradnje i nadamo se da će biti lepša i bolja.

Nova godina otvara vrata novoj viziji u borbi protiv epidemije. Kineska Državna agencija za hranu i lekove je 30. decembra 2020. godine dala uslovno odobrenje za upotrebu nove vakcine kompanije Sinofarm, te je vakcina stavljena u promet u Kini. Epidemija ovog veka je do sada odnela više od 1,6 miliona života širom sveta, a kumulativni broj potvrđenih slučajeva obolelih od novog virusa korona u SAD 1. januara nove godine premašio je 20 miliona. Pobeda nad epidemijom u što je moguće kraćem roku je imperativ za ceo svet u novoj godini.

Vakcine su naše oružje u prevenciji i borbi protiv epidemije u novoj godini. Od početka epidemije pa do sada naučna zajednica je u trci sa vremenom. Od dešifrovanja virusa, otkrivanja istog, pa sve do razvoja vakcine kao leka, svet je sarađivao zajedno kao nikad pre u istoriji. Prema podacima SZO od 2. decembra 2020. godine u svetu se razvijalo ukupno 214 vakcina protiv virusa korona. Krajem prošle godine veliki broj vakcina je odobren, a mnoge zemlje su započele vakcinaciju.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus je izjavio da je čovečanstvo konačno ugledalo svetlo na kraju tunela.

Jedinstvo predstavlja novu politiku u borbi protiv epidemije u novoj godini. Tokom globalne borbe protiv epidemije Kina je insistirala da zameni razlike jedinstvom, da razum pobedi predrasude, promovišući jake zajedničke snage u borbi protiv epidemije i pokazujući odgovornost velike države. U novoj godini, dok deli vakcine zemljama kojima su potrebne i nastavlja pružanje protivepidemijske pomoći, Kina je takođe spremna da pruži mnogo više kako bi se epidemiji virusa korona konačno stalo u kraj.

Nova godina će izroditi nove mogućnosti za oporavak. Svetska ekonomija prolazi kroz najveću recesiju od Velike depresije 1930. Međutim, Ben Mej, čelnik svetskog makroekonomskog istraživanja na Oksford institutu, veruje da se vredi radovati novogodišnjim „novim prilikama u svetskoj ekonomiji”. Kineska ekonomija je u eri epidemije postala najsvetlija tačka na planeti, ostavši jedina velika ekonomija na svetu koja je postigla pozitivan rast 2020. godine.

U novoj godini očekuje se poboljšanje ekonomije. Koordinacija kontrole i prevencija epidemije, te socijalnog i ekonomskog razvoja usaglašeni su na globalnom nivou. Najnoviji planovi monetarnih i fiskalnih podsticaja na globalnom nivou otvorili su nove mogućnosti za izgradnju odbrambenih mehanizama koji će zaštititi život i zaposlenje ljudi, a istovremeno će preduprediti pojave većih kriza.

Kineski ekonomski bilten „Od oporavka do rebalansa” koji je Svetska banka objavila krajem 2020. godine predviđa skok kineskog ekonomskog rasta na 7,9% u 2021. godini.

Kineski ekonomski procvat se nestrpljivo očekuje u novoj godini, a 2021. godina je prva godina kineskog „14. petogodišnjeg plana”. Kao druga svetska ekonomija, Kina će ubrzano raditi na novom razvojnom obrascu i nastaviti otvaranje ka spoljnom svetu, što predstavlja ogromnu nadu u oporavak globalne svetske ekonomije.

U novoj godini radujemo se rešavanju prepreka putem multilateralnih razgovora i jačanju kroz otvorenu saradnju. Pod pritiskom epidemije jednu od najsvetlijih tačaka u svetskoj ekonomiji definitivno predstavlja mudrost otvorene saradnje. Nadamo se da će sve strane i dalje istrajati na izgradnji konsenzusa i jačanju uzajamno korisne saradnje, nastaviti promovisanje globalne ekonomske saradnje, čvrsto štititi multilateralni trgovinski sistem, te promovisati što brži oporavak i ponovni procvat svetske ekonomije.

Svet se nalazi na raskrsnici. Kina će istrajno stajati na pravoj strani istorije. U novoj godini nastavljamo da gradimo zajedničku budućnost čovečanstva i da stvaramo bolje sutra za sve zemlje na svetu.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.