Sreda, 27.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Ulaganje u „Jedan pojas jedan put” ojačava ekonomski oporavak nakon epidemije

Лука Ерлијанхот у Унутрашњој Монголији. Данас саобраћају 43 воза Кина – Европа експрес ( Гуанг Минг фото)

Od izbijanja epidemije virusa korona ojačala je antiglobalizaciona struja, zajedno s trgovinskim protekcionizmom i unilaterizmom. Kao najveća svetska zemlja u razvoju i odgovorna sila, Kina se zalaže za zajedničku izgradnju „Pojasa i puta”, zasnovanu na multilateralizmu, jednakosti, pridržavajući se principa opsežnih konsultacija, zajedničkog doprinosa te ostvarivanja uzajamne koristi i zajedničkih rezultata. Gradnjom „Pojasa i puta” gradimo put ekonomskoj globalizaciji, naročito u trenutku kada je epidemija virusa korona dovela do zatvaranja mnogih industrija te ometanja međunarodne saradnje. Izgradnja „Pojasa i puta” pružila je važnu platformu i kanal za promociju globalnog ekonomskog oporavka te revitalizaciju regionalnih ekonomskih ciklusa.

Inicijativa „Pojasa i puta” put je koji ujedinjuje zemlje u suočavanju s novim izazovima. Usred globalne krize javnog zdravstva izazvane epidemijom virusa korona, Kina i zemlje duž „Pojasa i puta” pomažu jedna drugoj u izgradnji puta koji predstavlja sudbinsku povezanost svih zemalja koje se zajedničkim snagama bore protiv epidemije. Iako su mere zatvaranja za vreme epidemije u velikoj meri pogodile međunarodni brodski i vazdušni saobraćaj, kopneni transport „Pojasa i puta” pravovremeno je duž rute prevozio materijale i potrepštine za prevenciju i borbu protiv epidemije. Međunarodna logistika dobila je novu šansu te se takođe doprinelo stabilnosti na globalnom nivou. Na taj način osigurana je stabilizacija međunarodnog industrijskog lanca snabdevanja. Uzimajući za primer Kina – Evropa ekspres, kineska carina izdala je 10 mera za podršku i razvoj, omogućavajući kompanijama da samostalno biraju načine carinjenja, podržavajući razvoj multimodalnih transportnih usluga povezanih železničkim prevozom te podržavajući prugu Kina–Evropa u razvoju prekograničnih telekom usluga. Komercijalni, brzi i poštanski servisi pružili su ogromnu podršku zemljama duž „Pojasa i puta” u borbi protiv epidemije.

Brod „ Paun” pristao je u luci br. 21 teretnog preduzeća „Kinhuangdao” radi utovara opreme za izgradnju mosta Padma, 12. maja 2020. godine (Guang Ming foto)

„Pojas i put” je put koji promoviše socijalni i ekonomski oporavak. Tokom epidemije, infrastrukturni projekti kao što su železnica Mađarska–Srbija, most Padma, koji povezuje Kinu i Bangladeš, i tunel Manmaj br. 1, na potesu Kina–Laos, uspešno su se odupreli epidemiji i gradnja je nastavljena, demonstrirajući na ovaj način snažnu vitalnost inicijative „Pojasa i puta”. Od septembra 2020. godine, Kina je potpisala 200 dokumenata o saradnji s 138 zemalja i 30 međunarodnih zajednica te zajednički sprovela više od 2.000 projekata u sklopu inicijative „Pojas i put”. U prvih devet meseci 2020. kineska ulaganja i saradnja sa zemljama duž „Pojasa i puta” neprekidno napreduju, a nefinansijska direktna ulaganja kineskih kompanija povećana su za 29,7% u odnosu na prethodnu godinu. Veliki broj projekata ugovoren je sa zemljama duž rute, a vrednost novopotpisanih ugovora bila je 83,71 milijarda dolara, dok je realizovano 53,13 milijardi dolara. Ova ulaganje će doneti dobrobit ljudima u zemljama duž „Pojasa i puta” te dodatno ojačati opravak svetske ekonomije.

„Pojas i put” je put rasta koji oslobađa razvojni potencijal. Iako je epidemija ozbiljno pogodila svetsku ekonomiju, učinila je da se telemedicina, onlajn obrazovanje, poslovne platforme i prekogranične e-usluge mnogo više koriste. U procesu odgovora na epidemiju, Kina i zemlje duž „Pojasa i puta” produbile su saradnju te poboljšale komunikacione kanale deleći iskustva u obnavljanju proizvodnje. Kina je takođe prikupila sredstva udruženim izdavanjem posebnih protivepidemijskih obveznica. Kroz trgovinu medicinskim materijalom, internet razmenom protivepidemijskog iskustva medicinskog i naučnog osoblja te deljenjem informacija o javnom zdravstvu i saradnjom s mrežama za upravljanje vanrednim situacijama, stvorena je jaka odbrana protiv epidemije i izgrađen je „digitalni put svile”. Uz pomoć nauke i tehnologije možemo produbiti saradnju s drugim zemljama na mnogo većem nivou te efikasno promovisati globalnu povezanost.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.