Subota, 23.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Rad­nič­ki univerzitet u ru­ka­ma pr­o­gra­me­ra

Na­kon 20 go­di­na mi će­mo vra­ti­ti sjaj tom objek­tu. Ima­mo ve­li­ku od­go­vor­nost za­to što je zgra­da Rad­nič­kog bi­la je­dan od sim­bo­la No­vog Sa­da, ka­žu vla­sni­ci
Зграда Рад­нич­ког (Фото С.К.)

No­vi Sad – Bi­li su još stu­den­ti elek­tro­teh­ni­ke i ci­me­ri stu­dent­skog do­ma u No­vom Sa­du ka­da je u zgra­di Rad­nič­kog uni­ver­zi­te­ta iz­bio po­žar. Da­nas, dva­de­set i jed­nu go­di­nu ka­sni­je, Vla­dan Osto­jić i Sa­ša Po­po­vić, po­sta­li su no­vi vla­sni­ci ove gra­đe­vi­ne – ili ba­rem ono­ga što je od nje osta­lo po­sle po­ža­ra i ob­no­ve ko­ja ni­kad do kra­ja ni­je bi­la za­vr­še­na. 

Su­vla­sni­ci su no­vo­sad­ske kom­pa­ni­je „Ve­ga IT” ko­ja se ba­vi ra­ču­nar­skim pr­o­gra­mi­ra­njem, ali i ne­kret­ni­na­ma, unu­tar svog po­slov­nog si­ste­ma. 

Od gra­da No­vog Sa­da ku­pi­li su za oko 5,26 mi­li­o­na evra biv­ši obje­kat Rad­nič­kog, u Uli­ci Voj­vo­đan­skih bri­ga­da. Pr­o­dat je po po­čet­noj ce­ni na jav­nom nad­me­ta­nju kra­jem de­cem­bra pr­o­šle go­di­ne, a ju­če je sklo­pljen i ugo­vor o to­me sa gra­dom.

„Za­jed­no smo stu­di­ra­li elek­tro­teh­ni­ku u No­vom Sa­du i od­u­vek smo ma­šta­li da osnu­je­mo sop­stve­nu kom­pa­ni­ju. Uvek smo mi­sli­li da su nam po­treb­ni ne­ki stra­ni in­ve­sti­to­ri, ko­ji bi bi­li na­ši part­ne­ri, ali smo na kra­ju od­lu­či­li da osnu­je­mo kom­pa­ni­ju sa­mi”, ka­že pot­pi­snik ugo­vo­ra Vla­dan Osto­jić, di­rek­tor „Ve­ga IT”.

Na­kon za­vr­še­nog fa­kul­te­ta i pr­vih is­ku­sta­va u ra­du, kom­pa­ni­ju su for­mi­ra­li 2008. go­di­ne, po­sle po­vrat­ka Osto­ji­ća iz Ho­lan­di­je, gde je ži­veo ne­ko­li­ko go­di­na. Kod njih je sa­da za­po­sle­no, pre­ma nje­go­vim re­či­ma, 270 lju­di, a po­sled­njih šest me­se­ci – oko se­dam­de­set.

Pr­o­šle go­di­ne do­bi­li su na­gra­du Pri­vred­ne ko­mo­re Sr­bi­je – Naj­bo­lje iz Sr­bi­je, u obla­sti uslu­ga, a „Di­lojt” ih je pre­po­znao kao jed­nu od pet­sto naj­br­že ra­stu­ćih kom­pa­ni­ja u Evro­pi, pri tom su bi­li je­di­ni iz Sr­bi­je. 

Osto­jić na­vo­di da je bi­la eko­nom­ska kri­za ka­da su 2008. osni­va­li kom­pa­ni­ju, a da se isto de­ša­va i sa­da po­sle 13 go­di­na ka­da su od­lu­či­li da uđu u svo­ju do­sad naj­ve­ću in­ve­sti­ci­ju. 

„Na­kon 20 go­di­na smo mi ti ko­ji će­mo vra­ti­ti sjaj tom objek­tu. Ima­mo ve­li­ku od­go­vor­nost za­to što je zgra­da Rad­nič­kog uni­ver­zi­te­ta bi­la je­dan od sim­bo­la No­vog Sa­da. Že­li­mo da spo­ji­mo naš po­sao sa vr­hun­skim uslo­vi­ma za rad. Omo­gu­ći­će­mo svet­ske uslo­ve za rad na­šim ko­le­ga­ma. A i grad će bi­ti po­no­san na tu zgra­du”, na­gla­ša­va on. 

Za nje­no pr­o­jek­to­va­nje po­zva­li su če­ti­ri arhi­tek­ton­ska bi­roa i oče­ku­ju pr­va idej­na re­še­nja za oko me­sec i po. Još ne­ma­ju, ka­ko je na­veo, pre­ci­zan pre­mer ra­do­va, do­dat­nih ula­ga­nja po­treb­nih za ob­no­vu vi­še­sprat­ni­ce ko­ja je u for­mi be­ton­skog ske­le­ta, ali oče­ku­ju da će ulo­ži­ti još to­li­ko ko­li­ko su za nju pla­ti­li pri ku­po­vi­ni.

Grad će par­ter­no ure­di­ti oko­li­nu, a do­bi­je­nim nov­cem fi­nan­si­ra­će, ka­ko je to re­kao no­vo­sad­ski gra­do­na­čel­nik i pot­pi­snik ugo­vo­ra o pr­o­da­ji zgra­de Mi­loš Vu­če­vić, no­va ob­da­ni­šta, usta­no­ve u obla­sti kul­tu­re, spor­ta... 

Zgra­da ima 13 spra­to­va, pri­ze­mlje i po­drum. Na­la­zi se na par­ce­li od 850 kva­dra­ta i ima ko­ri­snu po­vr­ši­nu od 6.463,80 me­ta­ra kva­drat­nih.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Milan
Zgrada je dobila dostojnog vlasnika, u neku ruku ce se ocuvati tradicija.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.