Subota, 04.12.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Kako da se spakujete za selidbu – kompletan vodič za selidbe

Selidba nije mala stvar u životu, definitivno menja mnogo toga i utiče na sve naše navike. Zbog toga smo sastavili odličnu listu saveta koje morate da uzmete u obzir da biste selidbu izveli lako, sigurno i da ne zaboravite nešto.

Ključ selidbe bez stresa je pakovanje. Ako sve dobro spakujete, ništa ne zaboravite, sve dobro obezbedite od loma, velika je verovatnoća da ćete selidbu završiti bez dodatnog stresa.

POČNITE NEKOLIKO DANA PRE SELIDBE

Ako mislite da sve možete da stignete na dan selidbe, varate se. Postoje stvari koje morate da obavite počev najmanje od 24 sata do 48 sati pre selidbe.

Evo koje su to stvari:

– odmrznite frižider,
– odmrznite zamrzivač i zbrinite svu hranu koju imate zamrznutu,
– umotajte tepihe.

U zavisnosti od modela frižidera i zamrzivača koje imate (ako imate i ako ih selite) možda morate da ih odmrznete i izbacite led jer sigurno nećete seliti i led na novu lokaciju.

Hrana koju imate zamrznutu sigurno neće izdržati 48 sati otopljena pa na vreme isplanirajte šta ćete raditi s njom. Predlog je da hranu možete odneti kod prijatelja, ako oni imaju zamrzivač pa nakon selidbe možete ponovo preneti u svoj.

Takođe, ako imate bilo šta što morate da pripremite unapred, ne zaboravite da isplanirate i uradite to na vreme.

PRIPREMITE AMBALAŽU ZA PAKOVANjE

Osnovno od ambalaže za selidbu je sledeće: kutije (što više), prijanjajuća folija (kupite nekoliko pakovanja), pucketava folija s mehurićima (nazvaćemo je tako) ako nađete, stare tkanine koje vam više ne trebaju (za umotavanje), kese raznih veličina, lepljiva traka (kupite nekoliko komada) ona široka.

Ako imate veće komade nameštaja možda će vam dobro doći i stara ćebad jer sve to treba zaštiti od grebanja i eventualnog loma tokom nošenja i prevoza. Imajte u vidu da i agencije za selidbe imaju takve materijale za transport pa se konsultujte i s agencijom koja će raditi selidbu za vas.

PAKUJTE SOBU PO SOBU ILI PO KLASIFIKACIJI STVARI

Dobra organizacija je ključ uspeha. Idealno je da krenete redom i spakujete jednu sobu, zatvorite kutije iz te sobe i na kutijama napišete ta-i-ta soba i onda znate tačno šta imate u tim kutijama.

Međutim, to često nije moguće, pa je drugi način za pakovanje da uzmete kutiju i krenete sa sitnim stvarima. Idite iz sobe u sobu i polako punite kutiju, jednu, dve, tri. Kada završite, na tim kutijama napišite najsitnije stvari (ukrasi i drangulije). Ukoliko u vašem stanu ili kući posedujete klavir, svakako preporučujemo da angažujete firmu koja vrši prevoz klavira u Beogradu.

Nakon toga krenite dalje s većim stvarima, alatima, uređajima i predmetima.

Kako god da uradite bitno je da vi imate sliku i znate tačno kako ste i gde zapakovali stvari da biste lako mogli da se raspakujete nakon selidbe.

Vodite evidenciju o kutijama, oznakama i sadržajima kutija.

Kao što smo već pomenuli, ili pišite na kutiji šta se sve nalazi unutra ili označite kutiju brojevima i pravite spiskove na listu papira i sve zabeležite. Ako prilikom selidbe primetite da su vam određene stvari višak i nisu vam potrebne na novoj lokaciji, potražite uslugu skladištenja robe i stvari.

Verujte nam da ne želite da završite s mnogo kutija na kojima ne piše ništa, selidba je gotova, pao je mrak, umorni ste, a ne znate od koje kutije da krenete s raspakivanjem.

PRONAĐITE NAJBOLjU AGENCIJU ZA SELIDBE

Nije najbolja agencija za selidbe u Beogradu ona koja ima najbolju reklamu, već ona koja vama najviše odgovara. Raspitajte se, pozovite neke brojeve, pogledajte koja agencija šta nudi i dobro utvrdite šta tačno rade za cenu koju će vam dati, pitajte za dodatne troškove i šta tačno plaćate. Kada dobijete sve odgovore, pitajte ponovo.

Onako kako dobro isplanirate selidbu toliko ćete biti zadovoljni celim procesom.

One skuplje agencije obično nude i, naravno, naplaćuju više, kompletnu uslugu od pakovanja, zaštite, ambalaže, prevoza pa sve do raspakivanja, čišćenja i otkupa viška stvari, pa u zavisnosti od budžeta vidite i šta bi vama najbolje odgovaralo.

Srećno!

Tekstovi objavljeni u Biznis klubu imaju promotivni sadržaj

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.