Petak, 06.08.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Hleb i „anđeoska krila”

(Фото А. Васиљевић)

U tekstu pod naslovom „Sve malje jedemo hleb”, objavljenom 26. januara, navedeni su veoma zanimljivi podaci o smanjenoj potrošnji hleba i brašna kod nas, kao i o značajnom smanjenju izvoza ovih proizvoda. Iskustvo moje porodice u vezi s tim je sledeće: u četvoročlanom domaćinstvu već nekoliko godina imamo veoma neprijatne stomačne tegobe, svi osim supruga koji je dijabetičar i ne jede hleb.

U razgovoru sa prijateljima došli smo do saznanja da mnogi mese hleb sami, a zapazili smo da veoma često javne ličnosti u svojim intervjuima naglašavaju da sami mese hleb. Zar imaju višak vremena?

Na sajtu jedne organizacije naišli smo na tekst: „Pšenica ima belančevine na koje pacijenti sve više reaguju zbog hemijskog tretiranja semena, kulture na njivama i pšenice u silosima, a zatim dodvanja aditiva u brašno u pekarama”.

A zatim smo 20. februara pročitali u „Politici” tekst „Labudovo jezero na Adi Ciganliji” u kome se građani mole da ne hrane labudove hlebom i pecivom, jer zbog sadržaja aditiva, kvasca i ostalog, ptice obolevaju od bolesti koja se naziva „anđeoska krila”: „Ova bolest izaziva uvrtanje perja na vrhu, pa labud koji se razboleo od nje uzgleda kao da mu je krilo polomljeno. To ga onemogućava da leti... zbog čega postaje lak plen.”

Hleb je naša osnovna hrana, posebno u siromašnijim slojevima društva. Ako neko ne pomogne u rešavanju ovog problema, ostaju nam dve mogućnosti. Da prestanemo da jedemo hleb ili da čekamo da nan izrastu „anđeoska krila”.

Darinka Stefanović,
Beograd

Komentari3
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Pera
Prijatelj koji radi u pekari kaze da se pored kvasca stavlja neki presak, jer bez njega hleb nemoze da naraste. Ja pravim sam u pekarici hleb i nema sanse da bude naduvan kao kupovni, sav je cvrst i kompaktan !
Марко
Ништа нам не вреди да хлеб месимо сами, опет га месимо од истог тог брашна, које смо купили у продавницама, а од ког се меси и у пекарама.
Саша Микић
То само значи да није толико проблем у брашну, веч у адитивима који се додају хлебу. Ко меси сам хлеб у брашно додаје: со, воду, квасац и мало масноће и то је све. У куповни хлеб се додају адитиви који: спречавају мрвљење, одржавају свежину, конзерванси и још пар других. Такав хлеб ваља само тог дана, а већ следећег се мрви, губи укус, а после пар дана се и убуђа. Некада су пекари пекли хлеб, који је могао да се држи недељу дана умотан само у крпу и да буде укусан као и првог дана.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.