četvrtak, 13.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
sreda, 03.03.2021. u 19:29

Srbija spremna za dijalog koji će uvažiti interese obe strane

Lajčak: Nemamo interes da održavamo status kvo. Nijedna vlada nema luksuz da bira prioritete. Vučić: Ako računa na priznanje Srbije, Priština pravi račun bez krčmara
(Фото EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, koji je doputovao u posetu Beogradu.

Sastanak Vučića i Lajčaka počeo je oko 18.00 sati u zgradi Predsedništva.

Glavna tema sastanka je nastavak dijaloga izmedu Beograda i Prištine.

Lajčak je danas posle podne stigao u Beograd, nakon što je prethodna tri dana boravio u Prištini, gde je razgovarao sa liderima političkih partija i aktuelnim rukovodstvom privremenih institucija u Prištini.

Srbija će insistirati na kompromisnom rešenju

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom, da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom. Da je spremna za njegov nastavak i da će insistira na kompromisnom rešenju, koje će uvažiti interese obe strane, bez ultimatuma, ali ne postavlja rokove za dolazak do kompromisnog dogovora.

(Foto EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Lajčak: Nemamo interes da održavamo status kvo

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je došao da poruči da države članice EU nemaju interes da održavaju status kvo i da su spremni da dovedu proces dijaloga Beogada i Prištine do uspešnog okončanja i to onoliko brzo koliko su dve strane za to spremne.

„Države članice EU očekuju da se dijalog Beograda i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i svim otvorenim pitanjima nastavi konstruktivno i u dobroj veri”, rekao je Lajčak navodi Tanjug.

Istakao je da, takođe, članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednjih 10 godina.

Kazao je da je to njegova treća poseta Beogradu u tom kapacitetu, kao i da je poslednji put bio pre pet meseci.

„Želeo bih da dolazim češće, ali to nije bilo moguće zbog pandemije. Počeo sam posetu u Prištini u ponedeljak, hteo sam što pre da dođem nakon izbora kako bih razgovarao o dijalogu i značaju njegovog nastavka nakon što institucije budu formirane. I da upoznam sagovornike sa detaljima procesa i da ih upoznam sa progresom koji smo napravili od kada je dijalog nastavljen u julu prošle godine”, kao je Lajčak.

Istakao je da je dijalog ključan za obe strane kako bi napredovale na svom evropskom putu, dok status kvo nije održiv ni za jednu stranu.

„Srbija je već značajno napredovala na putu evropskih integracija i dijalog je ključ za dalji napredak prema članstvu u EU”, kazao je Lajčak.

Dodao je da je imao konstruktivne sastanke u Prištini sa Aljbinom Kurtijem, Vljosom Osmani i Avdulahom Hotijem i sa liderima političkih stranaka.

Lačak kaže da je svim poslao istu poruku, kao i u Beogradu.

Naglasio je da EU ima istoriju dobre i bliske saradnje sa SAD i da se vraća toj bliskoj saradnji.

„Pripremili smo ovu posetu zajedno i planirali smo zajednički dolazak sa Metju Palmerom koji zbog kovida nije mogao da dođe i delimo isti cilj za Zapadni Balkan, a to je pridruživanje EU. Nakon ove posete Prištini drago mi je da da mogu da podelim da postoji razumevanje da je dijalog od ključnog značaja i da mora da se nastavi nakon formiranja institucija”.

Lajčak kaže da je imao koristan sastanak sa Vučićem i da mu je drago što je predsednik Srbije potvrdio svoju spremnost da dođe u Brisel u svakom trenutku, kad ga pozovu, kako bi se nastavio put ka sveobuhvatnom sporazumu normalizaciji i rešavanja svih otvorenih pitanja jednom i zauvek.

Nijedna vlada nema luksuz da bira prioritete

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je da nijedna vlada ili lider nemaju luksuz da biraju prioritete.

Na konstataciju da je rekao da EU ne želi status kvo na KiM, i pitanje kako onda komenatriše što Aljbin Kurti i Vjora Osmani kažu da ih ne zanima ništa drugo nego uzajamno priznanje, da neće kompromis i da im dijalog nije među prioritetima, Lajčak je rekao da, što se rezultata procesa tiče, njegov mandat nalaže da pomaže stranama da postignu sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

„Na tome radimo. Od dve strane zavisi definisanje završne faze”, rekao je Lajčak.

Što se prioriteta tiče nijedna vlada i lider nema luksuz da bira prioritete, poručio je on.

„Imate one koje birate i one koje morate da prihvatite. Ne vidim konflikt prioriteta koje je Kurti postavio u kampanji, ali on razume da je njegov spoljni prioritet broj 1 nastavak dijaloga”, objasnio je on.

Lajčak je kazao da se to od njega očekuje i da je on to prihvatio u razgovoru u Prištini.

Primeniti dogovoreno, Priština da formira ZSO

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da EU očekuje da obe strane u dijalogu implementiraju sve što je dogovoreno, pa tako i da Priština formira Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Na pitanje da li ostaje pri svojoj ranijoj izjavi da ustav nije Biblija, te da li vidi mogućnost da se ZSO formira uz određene zakonodavne promene u Prištini, Lajčak je odgovorio da EU to i očekuje.

„Prvo što sam rekao i danas je da EU očekuje da dve strane dijaloga implementiraju sve što je dogovoreno. Drugo, obično je praksa dogovaranja međunarodnih sporazuma, nakon što se popišu, da se usklađuju sa unutrašnjom legislativom. To je to što sam rekao i što mogu da potvrdim”, rekao je Lajčak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nadovezao se na ovo pitanje uz komentar da je Lajčak, kada je to ranije izjavio, bio pod žestokim napadom, ali manjim u Beogradu, većim u Prištini.

Upitan kako Srbija može da veruje da će se sporazumi implementirati kada se to nije desilo osam godina, Lajčak je rekao da ne može sa tim da se složi i tvrdi da je mnogo toga već implementirano.

Na pitanje o tome kako verovati u mehanizma koji je najavio da će biti uspostavljen da bi nadgledao primenu dogovorenog u konačnom sveobuhvatnom sporazumu, s obzirom na dosadašnje iskustvo, kaže da postoji mehanizam monitoringa.

„Informišemo države članice o napretku i jednu i drugu stranu. Mi govorimo da sveobuhvatni dogovor o normalizacijin treba da sadrži sva pitanja uključujući i pitanja iz prošlosti”, istakao je Lajčak, prenosi Tanjug.

(Foto EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Vučić: Ako računa na priznanje Srbije, Priština pravi račun bez krčmara

Srbija je spremna na dijalog i kompromis, a ako oni u Prištini nisu spremni na to i misle da će neka batina da im stvori državu i da će Srbi na to da pristanu - prave račun bez krčmara, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je, posle razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, a u vezi sa izjavama iz Prištine, rekao da svakog dana slušamo uvek iste priče.

„Trudim se da na njih nikada ne odgovaram, ne zato što smo uplašeni da kažemo što mislimo, ili u strahu od EU ili nekog drugog. Računam da su odgovorni i ozbiljni ljudi gospodari neizgovorene reči i sluge izgovorene. Zato se trudite da na sve uvrede civilizovano odgovarate, a tako i neutemeljene planove. Slušao sam sve izjave. Ne mogu da se nasmejem, jer je suviše ozbiljan tema”, rekao je on.

Istakao je da, ako neko misli da je moguće da će neko da uzme čekić i udari Srbiju u glavu i kaže „morate da priznate nezavisno Kosovo” - to se neće dogoditi.

„Postoje velika očekivanja od Prištine od nove američke administracije. Albanci misle da mogu da ne naprave niti jedan kompromis, da će Srbi da im daju sve što žele, jer to moraju pod pritiskom. To se neće dogoditi”, naglasio je on.

Istovremeno Vučić je konstatovao da je Lajčak u večerašnjem obraćanju „slučajno” rekao Kosovo i Srbija, jer je trebalo je da kaže Beograd i Priština.

„Ali, dobro na to smo u EU već naviknuti, oni najvećim delom govore Kosovo i Srbija, iako se radi de fakto o Beogradu i Prištini. Mi ćemo da nastavimo da razgovaramo i spremni smo na kompromise. Niti biramo njihovo rukovodstvo, niti politiku, važno je da rešavamo naše odnose, da oni budu dobri, da svi živimo dobro i jedni sa drugima i jedni pored drugih. Ako oni neće šta ćemo”, konstatovao je Vučić prenosi Tanjug.

U čemu je kompromis ako je rešenje u priznanju?

U čemu je kompromis ako se samo očekuje da Beograd prizna tzv. Kosovo, upitao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li je kompromis moguć bez priznanja tzv. Kosova.

„A u čemu je onda kompromis ako oni koji posreduju u dijalogu, ali i Priština, kažu da je priznavanje tzv. Kosova kompromisno rešenje?” uzvratio je Vučić pitanjem.

„Lako vam neko kaže: 'Granice su ovakve kakve smo ih mi postavili, a pri tome hoćemo međusobno priznanje', ja tu ne vidim ni želju ni volju za kompromisom”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Vučić je ukazao i na to da dok EU govori o „punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine”, što, dodaje i jeste mandat EU i dogovoreno na nivou UN, iz SAD stižu čestitke sa sintagmom – „međusobno priznanje”.

„Prištinski političari su to ponavljali kao papagaji - 'međusobno priznanje' i ma kako to glupo zvučalo svakom čoveku u Beogradu, Novom Sadu ili bilo gde, kao da je nama potrebno priznanje Prištine i kao da mi ne postojimo kao država bez njihovog priznanja, s druge strane u čestitki američkog predsednika ja dobijam istu sintagmu - 'međusobno priznanje'“, rekao je Vučić.

Mnogi bi, kaže, rekli da je to pod prištinskim pritiskom, ali se sada vidi da je to, ističe, američka ideja.

Dodaje da su se zbog sadržaja teksta u čestitki radovali neki drugi, ali ne građani Srbije.

Vučić navodi da je više puta u Briselu prekinuo albanske predstavnike kada god su govorili o „međusobnom priznanju”.

„Nemam šta da krijem, naša pozicija je teška, veoma teška. Mi ćemo se suočavati sa ozbiljnim pritiscima i moramo da radimo i da učestvujemo u dijalogu i da dođemo do kompromisnog rešenja”, rekao je Vučić.

Ali, naglašava, i Srbija ima svoje državne i nacionalne interese koje mora da štiti i čuva.

Nastavak dijaloga u aprilu ili maju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne vidi da su Albanci spremni za sporazum, i da u tom pogledu nije optimista, ali je dodao da je dobra vest to što su spremni za dijalog i razgovor što može da dovede do rezultata.

„To je već pomak i to nije mali posao koji je Miroslav Lajčak napravio”, istakao je večeras Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je Lajčaku i EU zahvalio na posvećenosti i izrazio uverenje da , u zavisnosti od formiranja vlasti u Prištini.

Na pitanje da li u razgovoru sa Lajčakom pomenuto to što je on na svom zvaničnom tviter nalogu postavio fotografiju sa susreta u prištini na kojoj je zastava Albanije, Vučić je rekao da su razgovarali o svemu, ali ne i o albanskoj zastavi.

Vučić je napomenuo i da je suština razgovora mnogo važnija od toga.

„A suština je da ne vidim da su Albanci spremni za sporazum, nisam zato optimista, ali je dobra vest da su spremni za dijalog i razgovor, to može da dovede do rezultata”, istakao je Vučić.

Za nas je mnogo važnije i šta će se dešavati u budućnosti, ukazao je on i napomenuo da na Kosovu ima 90 odsto albanskih zastava, a 10 posto srpskih i da je teško očekivati da na Albance neko može da utiče.

Upitan o izjavi Metjua Palmera o ubrzanju i cilju dijaloga, Vučić je rekao da Palmer ima odličnu saradnju sa Lajčakom i EU i da će oni taj proces da nadgledaju.

„Napravili su svoje čedo i ljuljaju ga, poraslo dete do tinejdžera. Ništa nije sporno za nas, samo je nama teža situacija”, rekao je Vučić.

On je naveo da je važnije da razgovaramo i držimo se dijaloga i izvučemo ono što je najvažnije za svoj narod i da mu garantujemo bezbednost.

Vučić je ukazao i da rešenje nije napuštanje razgovora, te da nijedan razgovor sa Lajčakom i Albancima nije lak.

Komеntari10
b433c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

SLOBODAN MIKAVICA
Jos nigde nisam procitao sta znaci dijalog koji ce uvaziti interese prihvatljiv za obe strane. Znam sta zele Albanci ali Srbija sta trazi to ne znam.Znam jednp. nikada im ne treba dozvoliti da dobiju sve, to bi bio priznanje banditizma.
Gavrilo
"Bješe oblak sunce uhvatio, bješe tama goru pritisnula, pred oltarom plakaše kanđelo, na gusle se strune pokidale, sakrile se vile u peštere ,bojahu se sunca i mjeseca, bjehu muška prsa ohladnjela a u njima umrla svoboda, ka kad zrake umrlu na planinu ,kad utone sunce u pučinu."(P.P.Njegoš)
Dr Slobodan Devic
O tome koliko nam EU zeli dobroga govori i cinjenica koga su izabrali za specijalnog izaaslanika - politicara iz SLOVACKE!!!!!! Ako neko pomisli da su nam time zeleli dobro - grdno se vara. Nastupi Lajcaka su gori od mnogih albanskih politicara. Cinjenica da Slovacka NIJE priznala pokrajnu Kosovo kao drzavu, u kombinaciji sa neprijateljski raspolozenim Lajcakom nikako nije slucajna vec ima za cilj da kod nas stvori osecanje bespomocnosti. Evropska Utopija - NE ...
Mrki
Gledao sam koliko ima takvih teritorijalnih problema usvetu i nasao oko 200 i interesantno da se ni jedna drzava ne odrice ni m2 svoje teritorije u miru.To samo vidimo u Srbiji.Neka me neko ispravi.
Sasa Trajkovic
Дипломатија није само у дипломатском језику - фразама већ и у симболици и терминима. У Србији нико нежели да види заставе Албаније које су на свим званичним састанцима са преговарачима из ЕУ али и термина СРБИЈА И КОСОВО који се увек користе кршећи договор о фус нотама ...додуше србија је прва одустала од тога али то је и доказ ПРИСТАСТРОСНИ ЕУ која нема кредибилитет да више учествује у овим преговорима.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja