Četvrtak, 23.09.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Bor­ba sa po­ža­rom na ko­vin­skoj de­po­ni­ji

Đu­bre iz gra­da i oko­li­ne la­ge­ru­je se uz ku­će i pri­vat­ne par­ce­le još od 80-ih go­di­na pro­šlog ve­ka
(Фото Општина Ковин )

Ko­vin ‒ Mo­že­mo da ka­že­mo da je sa­vla­da­no 90 po­sto po­ža­ra, ko­ji ti­nja i osta­lo je još oko 30 me­ta­ra te­la de­po­ni­je, ko­je se na­li­va sa oko 1.000 li­ta­ra vo­de u mi­nu­tu. Ovo je te­ška si­tu­a­ci­ja i pr­vi put da ima­mo ova­kvo sta­nje, ko­je pre­va­zi­la­zi na­še sna­ge. Ve­ru­je­mo da će po­žar ubr­zo bi­ti sa­vla­dan, a na­še i va­tro­ga­sne eki­pe, osta­će ov­de si­gur­no još ne­ko­li­ko da­na, ka­ko bi se pra­ti­la si­tu­a­ci­ja ‒ ka­že za „Po­li­ti­ku” Dra­go­slav Je­re­mić, di­rek­tor, JP „Ko­vin­ski ko­mu­na­lac”, ko­je bri­ne o dži­nov­skom ko­vin­skom sme­tli­štu uz put za Sme­de­re­vo, u bli­zi­ni sta­re pru­ge i ka­na­la Du­nav–Ti­sa–Du­nav, pa ne­ma kud da se ši­ri osim u vi­si­nu.

Po­žar na obo­du Ko­vi­na, u ne­po­sred­noj bli­zi­ni ku­ća i pri­vat­nih par­ce­la, iz­bio je pre ne­ko­li­ko da­na, iz du­bi­ne de­po­ni­je i na vi­še me­sta. Od ta­da je na lo­ka­ci­ji svo ras­po­lo­ži­vo ljud­stvo, opre­ma i me­ha­ni­za­ci­ja „Ko­vin­skog ko­mu­nal­ca”, a u ga­še­nju uče­stvu­ju eki­pe pro­fe­si­o­nal­nih va­tro­ga­sa­ca, do­bro­volj­nog va­tro­ga­snog dru­štva, dok su od Sek­to­ra za van­red­ne si­tu­a­ci­je MUP-a Sr­bi­je ‒ Pan­če­vo do­bi­je­ne pum­pe ja­če sna­ge. „Po­žar na de­po­ni­ji ga­si se svim ras­po­lo­ži­vim sna­ga­ma i eki­pe ne­će pre­sta­ja­ti da ra­de, sve dok ima po­ten­ci­jal­nih ža­ri­šta ‒ sa­op­šte­no je iz op­šti­ne Ko­vin. 

De­po­ni­ja Ko­vi­na, či­ji po­vr­šin­ski vi­dlji­vi sloj do­se­že i 12 me­ta­ra, ti­nja da­ni­ma i ne pr­vi put, a pro­blem je star vi­še de­ce­ni­ja. Pr­ve kom­ši­je ka­žu da se ov­de đu­bre iz či­ta­vog gra­da i oko­li­ne do­no­si još od 80-ih go­di­na pro­šlog ve­ka. Usred na­se­lja sa ku­ća­ma i ba­šta­ma, do­da­ju, „smrad je ne­be­ski, ot­pad pre­ko kro­va, a pa­co­va i zmi­ja se na­ko­ti­lo na sve stra­ne” i sa­mo je pi­ta­nje ka­da će i sa­mi pla­nu­ti. Na­po­mi­nju i da su se mno­go pu­ta ža­li­li i pi­sa­li pe­ti­ci­je, ali da se ni­šta ni­je pred­u­zi­ma­lo. Do­dat­no su za­bri­nu­ti, jer uz obod dži­nov­skog sme­tli­šta pro­la­zi pli­no­vod.

 Nad­le­žni u lo­kal­nom ko­mu­nal­nom pred­u­ze­ću, ko­je je za­du­že­no za odr­ža­va­nje de­po­ni­je, ka­žu da je pro­blem spe­ci­fi­čan, jer je po­žar du­bin­ski i te­ško ga je bi­lo lo­ci­ra­ti. Nji­ma su se u no­voj fa­zi bor­be pri­dru­ži­le i eki­pe VDP „Po­du­na­vlje” sa svo­jim vo­zi­li­ma i pum­pa­ma. Is­ko­pan je ka­nal, 5-6 me­ta­ra od ivi­ce i duž de­po­ni­je iz ko­jeg se is­pu­šta­ju ogrom­ne ko­li­či­ne vo­de u me­sta ozna­če­na kao ža­ri­šta. Ka­da na svim tim me­sti­ma po­žar bu­de lo­ka­li­zo­van, ma­ši­na­ma će bi­ti raz­gr­nu­ta de­po­ni­ja do iz­vo­ra po­ža­ra, ka­ko bi se na­su­la ze­mlja, ali po­sto­ji i bo­ja­zan od ob­ru­ša­va­nja sme­ća. Iz Udru­že­nja gra­đa­na „Eko zo­na Ko­vin” na­po­mi­nju da do ove si­tu­a­ci­je ne bi ni do­šlo da se na vre­me vo­di­lo ra­ču­na o de­po­ni­ji, ko­ja je po op­štin­skim od­lu­ka­ma tre­ba­lo da bu­de za­tvo­re­na još 2012. go­di­ne.

 „Ono što je si­gur­no je­ste da po­sto­ji Od­lu­ka o pla­nu upra­vlja­nja ot­pa­dom, ko­ji je iza­šao 2018. go­di­ne u „Slu­žbe­nom gla­sni­ku”. Du­žni smo da se to­ga pri­dr­ža­va­mo i da sme­će iz Ko­vi­na poč­ne da od­la­zi na pan­če­vač­ku Re­gi­o­nal­nu de­po­ni­ju, ko­ja je uređena. Ta­ko­đe, ume­sto de­po­ni­je, ov­de tre­ba da se na­pra­vi tran­sfer sta­ni­ca, a neo­p­hod­no je i da se se­kun­dar­ne si­ro­vi­ne odva­ja­ju”, re­kla je za RTS Ma­ri­na Ni­ko­lić iz Udru­že­nja „Eko zo­na Ko­vin”.  

 Za sa­da, iz ko­vin­ske vla­sti je upu­ćen apel gra­đa­ni­ma da ne pa­ni­če i ve­ru­ju u struč­nost i sprem­nost lju­di na te­re­nu da ovaj eko­lo­ški in­ci­dent ot­klo­ne, dok pred­sed­ni­ca op­šti­ne Sa­nja Pe­tro­vić, u sa­op­šte­nju za jav­nost na­po­mi­nje da će lo­kal­na sa­mo­u­pra­va uči­ni­ti sve, da se u bli­skom pre­ri­o­du sa­gle­da mo­guć­nost za du­go­roč­no re­ša­va­nje ovog pro­ble­ma. 

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.