Utorak, 03.08.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Slamka spasa za noćne ugostitelje

Grad će „oprostiti” kirije vlasnicima klubova i barova za period od prvog aprila ove godine do 31. marta 2022.
(Фотографије М. Спасојевић)

Kao najugroženiji članovi velike ugostiteljske porodice, noćni klubovi i barovi konačno se ne osećaju kao pastorčad u ovoj privrednoj branši, koja je na vetrometini neizvesnosti sada već duže od godinu dana. Razlog za uzdah olakšanja noćnih ugostitelja jeste odluka Skupštine grada da se „opraštaju” kirije ugostiteljima koji rade noću, a iznajmljuju prostor čiji je vlasnik grad, od prvog aprila ove godine do 31. marta 2022.

– Ovo je veliki pomak za nas, kako zbog finansijske pomoći u toku naredne godine tako i zbog toga što su noćni klubovi i barovi prepoznati kao posebna kategorija kojoj je zabranjeno da posluje već 12 meseci – rekao je za naš list Miša Relić iz Udruženja noćnih barova i klubova. Ova kategorizacija, napominje Relić, otvara vrata za direktnu pomoć Ministarstva finansija, uzevši u obzir da do ovog trenutka jedino noćni barovi i klubovi, kao i ivent industrija, nisu dobili nikakvu finansijsku pomoć.

Noćni ugostitelji, međutim, pitaju se šta će biti sa rentama od prvog aprila prošle godine do prvog aprila tekuće.

– S obzirom na to da nam je rad bio sve vreme zabranjen, kao i da će nam rad u zatvorenom prostoru  verovatno biti onemogućen najmanje do novembra, ova pomoć ne može biti kompenzacija za pomenuti period. U ovom slučaju, najbolje rešenje za sve bi bilo da se oslobađanje od plaćanja rente produži do kraja 2022. Ukoliko je nemoguće da se rente retroaktivno otpišu, vrlo je bitno da se plaćanje računa odloži do početka poslovanja, odnosno makar do januara naredne godine – smatra Relić i dodaje da veruje da će i ovaj problem biti rešen u razgovorima sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem. Na taj način, ističe Relić, grad bi značajno podstakao opstanak noćnog života i razvoj turizma. A iz onih objekata koji su čuveni po domaćim i stranim gostima koji uživaju u ukusnim zalogajima i dobroj kapljici, a čije radno vreme je zbog epidemioloških mera ograničeno do 20 časova, smatraju da su veoma ugroženi jer nikakav popust na kiriju nisu dobili, a jedva sastavljaju kraj s krajem.

– Mislim da rad tradicionalnih restorana ni na koji način ne ugrožava ljude. Reč je o klasičnim restoranima, gde se poštuju mere, a naročito postoji distanca. Grad ovog puta nije mislio na tradicionalne ugostitelje – kaže Boško Kuzmanović, direktor UP „Varoš kapija”.

Privreda mora da opstane, smatra Kuzmanović, a tradicionalni restorani i noćni klubovi i barovi potrebni su glavnom gradu. Turisti koji dođu u Beograd, ističe on, u toku dana posećuju restorane, dok je veče rezervisano za provod u objektima koji rade noću.

– Svi smo mi lepo živeli dok smo imali goste iz inostranstva. A sada živimo od domaćih gostiju, uzevši u obzir da nam zabranjuju rad vikendom, preko nedelje radimo kraće, obaveze prema državi su i dalje tu – kaže on. Od države, kako kaže, dobili su popust od 50 odsto na prošlogodišnju kiriju u slučaju da plate do Nove godine, što su učinili. Kako smatra, grad je i sada mogao da im snizi kiriju u iznosu od 50 odsto ili odloži plaćanje za neko bolje vreme jer su sada u situaciji da rade „kobajagi”.

Privatne žurke nije moguće kontrolisati

Tokom vikenda, kada nije radio nijedan ugostiteljski objekat, bilo je organizovano mnogo privatnih žurki, a neophodno je napraviti kompromis između zahteva medicinskog dela Kriznog štaba i onih koji se bave ekonomijom ove zemlje, istakao je juče Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, a prenosi Beoinfo.

– Umesto da ljudi sede u restoranima uz poštovanje svih mera i mogućnost države da kontroliše takve objekte, sada su se svi preselili u privatne kuće u koje ne možemo da uđemo. Na tim mestima ljudi su mnogo izloženiji zarazi. Bude li Krizni štab odlučio pod pritiskom, a premijerka morala da popusti da restorani i dalje ne rade, imaćemo još više privatnih žurki – rekao je Vesić i pozvao sve da pogledaju snimke sa kućnih žurki koje cirkulišu društvenim mrežama, napomenuvši da neće podržati mere koje uništavaju privredu i ostavljaju porodice bez prihoda.  

Komentari2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Bolja Srbija
A da grad iste te vlasnike restorana uslovi da za to vreme ne smeju otpustiti ni jednog svog zaposlenog?
Vale
Nije valjda da je najveci problem rada privrede klubovi i kafici, gde se sedi, trosi vreme u ispija pice. To u nasem jeziku zajednuckim imenom zovu danguba. Da mozda nije problem u necem trecem... Veoma je jasno sta se sve konzumira u ovim objektima, eto nam sada i pravog odgogora u cemu je problem kroz Covid zurke...

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.