utorak, 11.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
ponedeljak, 29.03.2021. u 21:39 J. Antelj, I. Albunović

Jagode opet prve na listi po sadržaju pesticida

Na spisku „najprljavijih” i to u vrhu našli su se i spanać, zatim kelj i kupus, a potom nektarine, jabuke, grožđe...
(Фото EPA-EFE/Alaa Badarneh)

Na listi poljoprivrednih proizvoda s najvećim količinama ostataka pesticida i ove godine su ponovo jagode. Ovo je nedavno saopštila Američka radna grupa za životnu sredinu, neprofitna nevladina organizacija koja takva istraživanja sprovodi još od 2004. godine.

Ta organizacija navodi da prosečni Amerikanac pojede oko osam kilograma svežih jagoda godišnje, a sa njima i desetine pesticida, uključujući hemikalije koje su zabranjene u Evropi.

U saopštenju za 2021. godinu ističe se da su i neorganske jagode koje su naučnici američkog Ministarstva poljoprivrede testirali pre pet godina, takođe imale u proseku sedam do osam ostataka različitih pesticida po uzorku, u poređenju sa dva do tri kod ostalih poljoprivrednih proizvoda.

Kako se navodi, tada je testirano 1.174 uzoraka ovog voća iz konvencionalne proizvodnje, od kojih je oko 89 procenata uzgajano u SAD. Ostatak je bio iz Meksika i jedan iz Holandije.

Analizom je potvrđeno da su gotovo svi uzorci (99 procenata) imali ostatke najmanje jednog pesticida. Oko trećinu je sadržalo ostatke 10 i više, dok je „najprljaviji” uzorak jagoda imao ostake čak 22 pesticida.

Inače, za potrebe istraživanja korišćeni su podaci američkog Ministarstva poljoprivrede za rangiranje 46 namirnica sa najmanje i najviše ostataka pesticida. Na spisku „najprljavijih” i to u vrhu našli su se spanać, zatim kelj i kupus, a potom nektarine, jabuke i grožđe. Trešnje su na osmom mestu, a slede breskve, kruške, paprika, celer i paradajz.

Sa druge strane su i takozvani čisti poljoprivredni proizvodi koji sadrže najmanje pesticida, što ih čini sigurnijim izborom za kupovinu. Prema izvještaju za 2021, gotovo 70 odsto uzoraka voća i povrća nije imalo ostataka pesticida. Među prvima na toj listi bili su kukuruz šećerac, avokado, luk, anananas, smrznuti grašak, patlidžan, brokoli, kupus, karfiol i pečurke.

Ove godine ta organizacija ističe i štetne fungicide otkrivene na agrumima. Imazalil, fungicid koji je američka Agencija za zaštitu životne sredine klasifikovala kao verovatno kancerogen, otkriven je kod 90 procenata uzoraka citrusa koje je Američka radna grupa za životnu sredinu testirala 2020. godine, kao i kod 95 procenata uzoraka mandarina koje je njihovo ministarstvo poljoprivrede testiralo 2019.

Kao i ranijih godina, najvažnija preporuka ove nevladine organizacije jeste da se kupci sve više okreću organskom voću i povrću, ali se onima koji to nisu u mogućnosti savetuje da pažljivo biraju proizvode i da ih temeljno peru. Kako kažu, pranje svežom vodom je vrlo efikasno, a pre upotrebe bi trebalo da se voće i povrće pere najmanje 30 sekundi.

Kako je „Politika” ranije objavila, jagode su već nekoliko godina u vrhu liste „najpljaviih” jer one imaju kratak period vegetacije od cvetanja do berbe i teško je ispoštovati bezbednosne intervale, odnosno karencu. To voće je u fazi zrelosti jako osetljivo, plod joj brzo raste i sazreva i mora se često tretirati posebno protiv truležnica. Pokožica jagode je prijemčiva za pesticide

Stručnjaci napominju da se jabuke najviše tretiraju, nekada i do dvadeset puta i po toj logici bi trebalo da budu najrizičnije, ali ipak nisu. Gotovo polovina tretmana završi se pre nego što se formira plod, a poslednjih dvadesetak dana pre berbe, a dobro je to što kod nje iz predostrožnosti možemo da skinemo koru.

Komеntari6
3ccd8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Песимиста
Ако случајно пребродимо ову корону , чека нас глифосфат, а после редом ...
Taki
Da li ce neka nasa instituciaj objaviti spisak najprljavijeg voca i povrca u Srbiji i da li neko vodi evidenciju o tome?
dusan1
Teško je objasniti nekom ko je druga-treća generacija rođenih i odraslih u gradu da je teško da ima jagode u martu ili septembru ! Takođe je teško prodati iste jagode u maju i junu nekome ko uslovljava kupovinu kontinuiranom isporukom tokom godine .
Туриста
Америка земља далека из које јагоде не увозимо а и има тамо силних понуда од органских до генетски модификованих и све има цену, мене интересује има ли неко јавно истраживање шта код нас има у воћу и поврћу оном кромпиру у сампи или воћу из околине великих загађивача а за УСА ми лако снаћи ће се они, ионако им је животни век далеко дужи него код нас а и пара имају онолико.
Не размем
Зашто им је велика већина воћа и поврћа генетски мутиранa ако су и даље потребни пестициди?
Aleksandar
Upravo su biljke genetski prerađene da bi mogle da podnesu jače otrove koji deluju na štetočine, šatro ubace neki gen da biljka sama proizvodi otrov plus se povećava prinos, otpornost na vremenske uslove itd. A naravno sve to šteti čoveku na ko zna koji sve način...

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja