utorak, 18.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
petak, 16.04.2021. u 15:05 Andrijana Cvetićanin
KULINARSKE ČAROLIJE

Recepti šumadijskog šefa

Иван Марковић (Фото из приватне архиве)

Ivan Marković veruje da zbog pandemije naši građani više otkrivaju i prepoznaju ukuse Srbije: vraćaju se jela koja su tihovala u domaćinstvima – Trudim se da moji recepti budu „prizemni” i da iz svakog jela izvučem maksimum u ukusu, kvalitetu i estetici. Skuvan od kvalitetnih namirnica, obrok ne mora da bude skup. Jedna od prednosti života u Srbiji jeste što i dalje imamo kvalitetne namirnice, po pristupačnim cenama, pa nije čudno što se stranci oduševe pravim mirisom, sočnim ukusima našeg voća, povrća, mesa.

Ovako svoje umeće u kuhinji sumira Ivan Marković, profesionalac u vodama marketinga i velikih korporacija, a amaterski vrsni kulinar i poznavalac domaće trpeze.

Od najranijeg detinjstva zavoleo je kuhinju. Još kao osnovac znao je da skuva pojedina jela, poput musake. Obrazovanje i karijera odveli su ga u drugom pravcu, ali nije prestao da se igra, istražuje u kuhinji. Televizijski gledaoci sećaju se njegovih predloga za ukusni obrok u serijalu „Kuvaj pametno”, u kojima je recepte kreirao s koleginicom Natašom Kažić. Godinama na „Instagramu” vodi kulinarski blog pod imenom Shumadian Shef (Šumadijski kuvar). Ime je odabrao jer je, kako kaže uz osmeh, Šumadinac koji voli da kuva.

– Moji koreni, odrastanje i prvo kuvanje vezuju me za ovaj deo Srbije. Otuda je moja porodica; obe moje bake, tetke i mama su sjajne kuvarice. Dobar deo muških članova familije, takođe, pristojno kuva. Kod nas se u kući trpeza poštovala. Oduvek se znalo šta je doručak, ručak, a šta večera. U naš dom „industrijska kuhinja” teško je ulazila. U tom autentičnom nasleđu trudim se da nađem novi kvalitet već poznatog jela, namirnice.

Globalizacija nije mimoišla ni recepte, porodične i restoranske menije, ali Ivan smatra da se izvorna jela polako vraćaju u modu.

– Utisak je da se vraćamo korenima. Ne znam da li je to sreća u nesreći, pa su zbog pandemije i korone naši građani krenuli da otkrivaju i prepoznaju ukuse Srbije. Vraćaju se jela koja su tihovala i diskretno se čuvala u pojedinim domaćinstvima. Javorov sirup je sjajan, ali je teško naći kvalitetan u našoj zemlji. Mi imamo odličan med, pa kao sastojak u kolaču može da bude bolji izbor.

Svetski trend je kuvanje jela od sezonskih i lokalnih namirnica, ali osim što diktira izgled trpeza, ovaj kulinarski talas polako prerasta u način razmišljanja. Šumadijski kuvar savetuje da se kuva od namirnica koje su nam trenutno dostupne, em je ponuda bolja, em su cene pristupačnije. Ova taktika je naročito važna kada se kupuje voće i povrće.

– U mesari, pažljivo birajte, zagledajte, tražite od mesara komade mesa koji nisu uvek prvi u izlogu: svinjska i juneća džigerica, juneći repovi ili jezik su fantastični komadi za koje u svetu morate da izdvojite prilično sredstava, a kod nas ih prodaju sramežljivo ili se mesari baš obraduju što je neko prepoznao dobar kvalitet – kaže mladi kuvar.

Grašak prolećna poslastica

U vesnike proleća na trpezi Ivan Marković najpre ubraja mladi luk i grašak. To su mu omiljene namirnice koje voli da sprema nakon zime.

– Mladi luk i grašak su moj izbor. Kao dete bežao sam od graška, a sada se radujem kada ga spremam. Mladi luk volim i koristim ga u svim varijantama: peruške u omletu, u salati, zapečene u testu s mladim sirom.

 

Foto Ivan Marković / #shumadianshef

Mesne rolade s crvenim kupusom

Potrebno je:

  • ½ glavice crvenog kupusa
  • ½ glavice crvenog luka
  • ½ jabuke
  • 3 kašike balzamiko sirćeta (ili 1,5 jabukovog)
  • čaša bujona (supe) od suvog mesa ili vode
  • 2–3 kašike senfa
  • 500 g sveže slanine
  • 1 kg šnicli od svinjskog smesa (može i teletina)
  • pola praziluka
  • so
  • biber

Iseći po pola glavice luka i kupusa, pomešati povrće i staviti da se dinsta. Dodati seckanu jabuku, balzamiko sirće, so i biber. Sipati čašu bujona od suvog mesa ili obične vode. Ostaviti da se krčka oko 15 minuta pa skloniti sa šporeta. Komade slanine (može i bez, ako se koristi svinjski vrat) i šnicle posoliti i premazati tankim slojem senfa. Poređati red slanine, zatim red šnicli, a u sredinu staviti komad praziluka. Umotati u rolnu i pričvrstiti čačkalicom.

U podmazanu posudu za pečenje staviti dinstani kupus i poređati rolne od mesa. Naliti vodom ili bujnom, tako da prekrije dno posude. Prekriti aluminijumskom folijom ili poklopcem i peći u rerni oko sat i po na 200 stepeni Celzijusa, uz povremeno okretanje. Pri kraju pečenja skinuti poklopac ili foliju i peći dok meso ne dobije zlatnožutu boju.

Komеntari0
f3ecb
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja