Ponedeljak, 20.09.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
KUHINjSKI ZAPIS

Nema loše hrane – samo loših kuvara

Ovo je izjavio najveći poznavalac ruske kuhinje Viljam Pohljobkin. Mnogi slavni pisci priznavali su i isticali značaj dobre hrane za čovekovo raspoloženje i duševno zdravlje, a „kovid godina” za nama to je potvrdila
(Фотографије Pixabay)

Nema iskrenije ljubavi od ljubavi prema hrani, rekao je jednom prilikom slavni irski pisac Džordž Bernard Šo. Kao da dopunjava ovu misao, popularna američka spisateljica i kolumnistkinja Harijet van Horn zaključila je: Kuvanje je kao ljubav – ili mu se predajte ili ne ulazite u to!

Genijalna Virdžinija Vulf smatrala je da niko ne može da misli kako treba, voli kako treba i spava kako treba – ako nije večerao kako treba, a besmrtni Franc Kafka, u čijoj avangardnoj književnosti su savremenici nalazili malo radosti i mnogo beznađa, ipak je priznao: Sve dok vam je u ustima zalogaj hrane, problemi su bar privremeno rešeni.

I zaista, mnogi od nas su se uverili da je ovih godinu dana pandemije i mnogobrojnih izazova koje je donela – strah, izolovanost, neizvesnost i neaktivnost samo su neki od njih – hrana odigrala važnu ulogu u našem životu. Nekima je donela utehu i smirenje, nekima zanimaciju i novi hobi, a nekima uverenje da će izborom odgovarajućih namirnica sačuvati zdravlje i izbeći kovid 19.

I svi su u pravu. Kao što je (iz ličnog iskustva) primetio „otac” Don Kihota Migel de Servantes, u čijim se delima povremeno mogu naći sočni opisi gozbi, svaka tuga je manja uz hleb. Nije precizirao da li običan, integralni, beskvasni ili bezgluteinski, ali je verovatno, kao pravi Španac, među 300 vrsta hleba koji se mese u njegovoj postojbini, birao tradicionalni izduženi „pistolas” ili hrskavu „hogazu”.

Ezop je dobro znao da je bolje pojesti koricu hleba u miru, nego pun sto hrane uz puno briga, ali reditelj Federiko Felini je, kao pravi Italijan, davao prednost – testeninama. „Život je kombinacija magije i paste”, govorio je.

Kontroverzni književnik i pesnik Oskar Vajld, poznat po britkom humoru, hedonizmu i raznovrsnim interesovanjima, uporedio je kulinarstvo s diplomatijom. Napisao je da je napraviti dobru salatu i biti vešt diplomata jednako osetljiva stvar: u oba slučaja važno je znati koliko tačno ulja i koliko sirćeta koristiti.

Amerikanka Alis Mej Brok, koja se proslavila svojim restoranima, kuvarima, a najviše citatima o hrani, uspela je da u jednoj rečenici sažme suštinu savremenog kuvarstva. „Dodajte paradajz i origano da jelo učinite italijanskim; dodajte vino i estragon da ga pretvorite u francuski specijalitet; dodajte pavlaku za ruski šmek, a limun i cimet za grčki; dodajte soja-sos da postane kinesko, a beli luk da bi postalo dobro”, posavetovala je ljubitelje raznovrsnosti na svojoj trpezi.

Najzad, trebalo bi poslušati i mišljenje Viljama Pohljobkina, najvećeg poznavaoca ruske kuhinje, autora mnogih knjiga iz istorije kulinarstva, prevedenih širom sveta, koji je tvrdio da nema loše hrane – postoje samo loši kuvari.

I evo prilike da proverimo ono o čemu su pisali: da li „pasta” zaista unosi magiju u naš život, da li umemo da na pravi način začinimo salatu, da li će pavlaka u namazu učiniti da on deluje kao specijalitet iz Rusije i, na kraju, da li ćemo se pokazati kao uspešni kuvari ako u to što spremamo unesemo ne samo trud i iskustvo već i – srce.

SALATA PO OSKARU VAJLDU

Oprati listove mladog matovilca (oko 200 g) i staviti u posudu. Dodati jednu manju nakiselu jabuku isečenu na prepolovljene kriške, jednu kuvanu cveklu (ili iz tegle) isečenu na kocke, šaku kuvanog nauta (leblebije), po želji nekoliko komada starijeg belog sira (najbolje ovčji) i iseckan čen belog luka. Posoliti, naliti s dve ravne kašike devičanskog maslinovog ulja i pokapati s dve kašike vinskog ili balzamovog sirćeta.

PASTA ZA FELINIJA 

Skuvati „al dente” testeninu u obliku spirala (250 g), dobro isprati i ocediti, i nakratko propržiti u dubljem tiganju na malo maslaca. Istresti u činiju i po želji posoliti. Preko staviti nekoliko prepolovljenih čeri paradajza, komade mocarele (150 g) i kockice ementalera ili nekog drugog tvrđeg žutog sira (100 g). Dodati jezgra 3-4 oraha i posuti origanom ili bosiljkom.

NAMAZ KAO RUSKI

Čašu (180–200 g) pavlake ili milerama istresti u dublji sud, dodati sitno seckanu šunku (oko 100 g), kašičicu rena, kašiku sremskog sira, posoliti i dobro izmešati. Namaz staviti na kriške crnog ražanog hleba, ukrasiti mladim rotkvicama isečenim na listiće i listovima peršuna.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.