Nedelja, 05.02.2023. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
KULINARSKE ČAROLIJE

Na vreme osmislite praznični jelovnik

Uskršnji ručak je nagrada za one koji su postili i prilika da se ukućani okupe oko bogate trpeze za najradosniji hrišćanski praznik
(Фотографије Pixabay)

Ušli smo u poslednju sedmicu velikog uskršnjeg posta. Širom Srbije vernici koji slave jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika okupiće se oko trpeze u svojim domovima, u društvu najbližih. Tradicija proslave Uskrsa nalaže da se uz farbana jaja – prvi mrsni zalogaj onima koji su postili – za ovaj dan na stolu nađu raznovrsne đakonije: supe, čorbe, jela od mesa, salate, drugi slani zalogaji, obavezno poslastice.

Da bi se izbegao stres i da na vreme sve bude spremljeno, jer u danima pre Uskrsa domaćice su najviše zauzete oko farbanja jaja, najbolje je osmisliti i odrediti šta želite da spremite za ovogodišnji, svečani uskršnji ručak. Nabavite na vreme namirnice i odmorni, s ukućanima proslavite veliki verski praznik.

Stanovnici većih gradova širom Srbije poslednjih godina znaju da se dan-dva uoči Velikog petka i Velike subote čeka u redovima ispred mesara, na pijacama vlada neopisiva gužva, jer se kupovina namirnica obavlja u poslednjem trenutku. Osim toga, kupuju se veće količine svega, jer slede neradni, praznični dani.

Ove godine proslava Uskrsa poklapa se s 1. majem, tako nemojte da vas začudi ako „plane” meso za roštilj u obližnjoj mesari. Gužve u radnjama bile su i prošle godine kada je prvi put Uskrs proslavljen u pandemiji, u režimu „zaključavanja”.

Iskoristite narednih sedam dana da na vreme kuhinju opskrbite potrebnim namirnicama za pripremu ukusnih jela, ne samo uskršnjeg ručka već i za ostale obede tokom praznika.

Zeleniš za lepšu trpezu

Uz prolećne plodove – rotkvice, mladi luk, blitvu, zelenu salate, spanać – svaka trpeza će izgledati lepše. Tradicionalno na srpskoj uskršnjoj trpezi, služe se govedina, jagnjetina i svinjsko meso, a uz to svaki zeleniš dobro dođe.

Tradicionalna jagnjetina

Jagnjeće meso, najbolje deo buta, obariti u slanoj vodi, zajedno s povrćem koje imate pri ruci: zelen, krompir, beli i crni luk, celer, prokelj, šargarepa. Kad je skuvano, izvaditi but, ostaviti da se malo ohladi pa očistiti od kostiju. Dno vatrostalne posude namazati starijim kajmakom, preko poređati meso pa odozgo, takođe, premazati kajmakom. Peći u zagrejanoj rerni od 180 do 200 stepeni Celzijusa, dok meso ne dobije rumenu boju. Služiti toplo s prilogom od barenog povrća iz vode u kojoj se but kuvao, a može da se pospe svežim listovima peršuna, sremuša ili mirođije.

Goveđa supa

Potrebno je:

  • 0,5 kg goveđeg mlevenog mesa
  • 2 l vode
  • jaja (po jedno za osobu)
  • suvi začin
  • so
  • beli biber
  • lišće peršuna
  • 1 manji celer
  • 2–3 šargarepe

Povrće iseckati na sitne kocke, dodati meso i dva litra vode pa sve zajedno kuvati, ali ne mešati. Dodati suvi začin, so i biber. Skidati masnoću koja se stvara pa kad je meso gotovo, procediti. Vratiti u sud i doliti još malo vode pa sve ponovo staviti na vatru dok ne počne da ključa, onda uliti po jedno jaje, ne više od četiri, i ostaviti da se kuva još desetak minuta. Prilikom serviranja u tanjir dekorisati seckanim peršunom i celerovim listom.

Salata od barenih jaja

Potrebno je:

  • 2 barena jajeta
  • kiseli krastavčići
  • 3 crvene kisele paprike
  • malo ulja
  • so
  • biber
  • suvi začin

Obarena jaja oljuštiti i iseći na polovine. Kiseli krastavac i crvenu papriku ocediti i iseći na sitne komadiće. Povrće poređati po tanjiru, preko poređati isečene polutke jaja, posoliti i pobiberiti i prethodno ih malo nauljiti. Posuti više zbog dekoracije s dva-tri zrna bibera, bela ili crna.

Svinjski but s karanfilićem

Potrebno je:

  • 1,5 kg svinjskog mesa od buta

  • suvi začin
  • so
  • biber
  • beli luk
  • 50 g svinjske masti
  • kašika karanfilića, dvadesetak cvetića
  • voda
  • malo rakije

But oprati, upiti vodu ubrusom pa komad zarezati oštrim nožem tako da može da se u izreze utrljaju so, biber, suvi začin. Kada meso ovako marinirate, u pore pobosti karanfilić i komadiće belog luka. U tepsiju u kojoj ćete peći dodati mast, spustiti meso i staviti da se peče. Prelivati povremeno vodom, a na kraju pre nego što isključite rernu preliti vodom u koju je dodato malo rakije. Može da se servira toplo i hladno.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.