Petak, 17.09.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ISHRANA

Cimet protiv dijabetesa

Čak 98,6 odsto svetske proizvodnje cimeta otpada na samo četiri države Azije: Indoneziju, Kinu, Vijetnam i Šri Lanku
(Фотографије Пиксабеј)

Cimet je začin koji se koristi u ishrani i medicini bar 4-5 hiljada godina. Dobija se od kore nekolicine vrsta stabala iz roda Cinnamomum, od kojih su najpoznatije Cinnamomum verum, Cinnamomum Zeylanicum i Cinnamomum cassia.

Ovaj aromatični začin naširoko se koristi u raznim svetskim kuhinjama, a upotreba mu je veoma raznolika. Ja ga često koristim u raznim obrocima za doručak (kaše, pahuljice, žitarice), a dobar je i u poslasticama i napicima (šejkovima). Čaj uz dodatak cimeta? Fantastična ideja.

Nutritivna vrednost na 100 g (mleveni cimet), energija 247 kcal:

– Ugljeni hidrati 80.6 g
     – Šećeri 2,2 g
     – Dijetetska vlakna 53,1 g
– Masti 1,2 g
– Belančevine 4 g

Ima neznatne količine vitamina, naročito E i Ka, dok od minerala najviše sadrži kalcijum gvožđe i cink. Međutim, ovaj začin je krcat antioksidansima, naročito polifenolima.

Cimet svoju aromu duguje svom etarskom ulju u kojem je glavni sastojak cinamaldehid, a ima i drugih. Čak 98,6 odsto svetske proizvodnje cimeta (u 2017) otpada na samo četiri države Azije: Indoneziju (38,8 odsto), Kinu (35,5 procenata), Vijetnam (16,6 odsto) i Šri Lanku (7,7 procenata). Ova poslednja, Šri Lanka (ranije Cejlon), ima najmanje prinose cimeta od sve četiri zemlje, što je i normalno, jer je i prostorno najmanja (manja od Srbije), ali se cejlonski cimet Cinnamomum Zeylanicum naročito ceni kod poznavalaca dobrih začina.

Cejlonski cimet vole mnogi sladokusci, jer ima slatki, suptilni ukus idealan kod mnogih poslastica. Bolji je od „kasije”, jer sadrži znatno manje jedinjenja kumarina koja u većim količinama može biti štetna.

Kasija ima nešto intenzivniji ukus od cejlonskog, jeftiniji je i više se koristi kod kuvanih slanih i slatkih jela.

Da bi maksimizirali lekovitu vrednost i zdravstvene koristi cimeta, bez obzira na vrstu, ključna stvar je njegova svežina.

Cimet ima izvesna antivirusna, antibakterijska i anti-gljivična svojstva. Prema nekim nepotpunim istraživanjima postoje indicije da može da utiče i na smanjenje infekcije kod kandide. Potvrđeno je njegovo delovanje protiv bakterija listerije i salmonele.

Sadrži antioksidante sa antiinflamatornim dejstvom.

Njegova prebiotička svojstva mogu da poboljšaju zdravlje creva.

Može da pomogne u smanjenju hipertenzije, holesterola i triglicerida.

Može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi, a time i rizika od dijabetesa tipa 2.

Može da pomogne boljoj probavi.

U pripremi jela od piletine i jagnjetine cimet se koristi u zemljama Mediterana, naročito na Bliskom istoku, u Turskoj i Portugaliji. Kod nas se obično koristi u izradi rolata i kolača sa jabukama i cimetom.

Cimet treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom mestu. Nemleveni cimet može da traje oko godinu dana, ali će mleveni cimet početi da gubi ukus nakon nekoliko meseci. Obavezno proverite datume upotrebe cimeta, što je svežiji, to je bolji.

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.