petak, 25.06.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista

„Jedan pojas, jedan put” inicijativa: Kina i svet jačaju globalnu saradnju

Na ceremoniji otvaranja nedavno održanog Boao foruma Azija 2021, Kina je predložila nastavak saradnje i izgradnje zajedničke budućnosti. Nastavićemo da sarađujemo sa svim stranama u zajedničkoj izgradnji „Pojasa i puta” visokog kvaliteta, nastavićemo tradiciju opsežnih konsultacija u cilju postizanja opšte dobrobiti. Promovisaćemo održive ciljeve: koncept otvorene saradnje, zelenila, integriteta, težiti postizanju visokih standarda kao i poboljšanju životnog standarda.

Nakon završetka epidemije, svetska ekonomija, kojoj je hitno potreban oporavak, suočiće se s tri velike promene.

Prvo, ekonomski oporavak je usporen dok borba za moć na globalnom nivou između velikih sila dostiže svoj vrhunac. Međunarodni monetarni fond predviđa da će, kako epidemija popušta, stopa globalnog ekonomskog rasta ove godine dostići 6 procenata, a 2022. godine 4,4 posto. Međutim, postoje određeni preduslovi kako bi se dostigao ovakav očekivani oporavak. Između ostalog tu spadaju: protok kapitala, logistika; ljudi treba da se oslobode okova epidemije kako bi nastavili da vode svoj život normalno, a saradnja za oporavak svetske ekonomije treba da se nastavi u sklopu međunarodnih ekonomskih i trgovinskih pravila. Instrumentalizovani multilateralizam pojedinih velikih zemalja ili veštačko razdvajanje od drugih zemalja ne doprinosi brzom oporavku i zdravom razvoju sveske ekonomije nakon epidemije. Neke velike sile nastoje da održe dominantnu poziciju koristeći pravila kako bi suzbile ostale zemlje ili teže udruživanju sa saveznicima kako bi preoblikovale neutralan poredak upravljanja, pribegavajući selektivnom multilateralizmu. Takva nesloga u globalnom upravljanju ne doprinosi oporavku svetske ekonomije nakon epidemije.

Drugo, epidemija je ubrzala transformaciju ekonomije i digitalizaciju. Digitalna transformacija odigrala je veliku ulogu  u borbi  protiv epidemije. Održavanje ekonomskih aktivnosti tokom epidemije nastavlja da pospešuje ekonomski oporavak nakon epidemije. Kina je zablistala u kontroli epidemije i promovisanju transformacije digitalne ekonomije uz pomoć novih tehnologija, pružajući na ovaj način primer zemljama sveta za ulazak u novo doba promena. Sa sazrevanjem digitalne tehnologije i rastućim razvitkom digitalne ekonomije, neprekidno se pružaju prednosti novih ekonomskih formata nakon epidemije. To znači de će kompanije iz celog sveta morati hitno da se prilagode novim poslovnim formatima, novim pravilima i novom konkurentskom okruženju.

Treće, sve je veća potreba za nisko-karbonskim, zelenim i održivim rastom. Moramo hitno da se pozabavimo klimatskim promenama jer „čovek i priroda su jedno”.

Prethodni model ekonomskog razvoja ne zadovoljava potrebe čovečanstva u borbi protiv klimatskih promena. U tom smislu, prilagođavanje modela ekonomskog razvoja i obraćanje pažnje na upravljanje klimatskim promenama znači istraživanje i razvoj novih proizvodnih  kapaciteta. Zato novi model ekonomskog razvoja mora biti predvođen niskim karbonom, zelenim i održivim rastom.

Inicijativa „Jedan pojas, jedan put” je obećanje veka, kinesko obećanje i put ka budućnosti. Ova inicijativa će postati važno polazište za zemlje duž puta i pojasa u realizaciji i negovanju novih mogućnosti u svetu nakon epidemije. Kina će raditi na ostvarivanju više poslovnih partnerstava u oblasti zdravstva, eko-razvoja, povezanosti, tako pružajući pozitivan doprinos zajedničkom razvoju čovečanstva.

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.