Utorak, 28.09.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ISHRANA

Urda sir pun proteina

Pomalo liči na sitan sremački sir, ali nije toliko masan i više je grudvast i suv
(Фото: www.nadijeti.com)

Urda sir je mnogim mojim pacijentima svojevrsno otkrovenje, a koliko je zdrav, saznajte u tekstu koji sledi. Urda je sir dobijen iz surutke, i sadrži najviše albumina i globulina iz nje. Pomalo liči na sitan sremački sir, ali nije toliko masan i više je grudvast i suv. Ima sasvim blag ukus, jer su svi drugi sastojci već izašli iz surutke prethodnim postupkom. U postupku proizvodnje urde ne koristi se sirilo, već se fermentacijom uz pomoć limunske kiseline i soli dobija ovaj proizvod.

A laktoza?

Kada se u zagrejanu surutku stavi kiselina, recimo limunska, laktoza kojom je bogata surutka prelazi u vodu, dakle ne ulazi u sastav urde. Ovo je dobro, jer sir nastao u ovakvom procesu ima sasvim malo laktoze. Urda sir se stoga lako vari u želucu i tankom crevu i mogu ga koristiti i osobe koje nisu tolerantne na laktozu. Kada se u mlekarskoj industriji koristi sirilo (sirište), ono laktozu jače vezuje za čvrsto koagulisane proteine. Čedar, mocarela, švajcarski sir i parmezan su takvi sirevi.

Potrošači iz Banata, odnosno Vojvodine vole i rado koriste urdu, dok se južnije ovaj sir nešto manje upotrebljava. Ne treba je mešati sa vurdom, što je proizvod tipičan za pirotski kraj i Babušnicu. Svež beli sir od surutke nije srpski izum, pod raznim imenima u raznim zemljama postoje slični proizvodi. Kao urda se može naći širom Balkana, od Rumunije i Bugarske na istoku do svih zemalja bivše Jugoslavije. U Italiji se proizvodi sličan sir od surutke koji je mnogo popularan: ricotta.

Energetska vrednost ovog sira na 100 g je 554 kJ odnosno 132 kcal.

– Ukupno masti 7,5 g

    – od kojih su zasićene masti 5,3 g

– Ugljeni hidrati 3,4 g

    – od kojih su šećeri 3,4 g

– So 1 g

– Proteini 12,7 g

(Foto: Piksabej)

Postoje razlozi zašto je urda sir blagotvoran. S obzirom na to da su albumini i globulini osnovni proteini koji se nalaze u urdi, oni imaju svoju ulogu u metabolizmu. U narodu je poznato da su surutka i sir od nje dobijen dobri u detoksikaciji i regeneraciji jetre i ostalih unutrašnjih organa, naročito nakon serije obilnih trpeza koje se redovno javljaju svake godine. Pored regeneracije jetre, ovaj albuminski sir dobar je i za normalnu funkciju žuči. Sadrži sasvim male količine masti, pa ne opterećuje rad ovih organa.

Takođe minerali, u prvom redu kalcijum, koji se prirodno nalaze u mladom siru, povoljno utiču na zdravlje kostiju i zuba i sprečavaju osteoporozu. Urda ne sadrži puno natrijuma, ni masti, a njene vredne aminokiseline (npr. metionin, holin,…) preporučuju je za korišćenje i u raznim dijetama, medicinskim i redukcionim. Takođe urda je dobra i kod zaštite od arteroskleroze, gojaznosti i tuberkuloze. Preležali ste koronu ili se upravo borite sa njom? Probajte urda sir.

Urda se sjajno bori protiv holesterola i jedan je od najboljih izbora. Pošto je sitan sir, možete u njega da umešate druge sastojke (npr. mleveni lan, beli luk) koji utiču na smanjenje holesterola i odmah osetite njegovo blagotvorno dejstvo. Jednako ga dobro podnose i stariji ljudi i mala deca, kao i gojazne i mršave osobe. Jedan za sve.

U našoj porodici se već neko vreme upotrebljava urda sir i svakako vam mogu potvrditi da je izuzetan.

U našim prodavnicama ovaj zdrav sir nudi nekoliko proizvođača i mlekara i dostupan je u pakovanjima od 400 ili 500 grama ili u rinfuzi. Cena za pakovanje od 400 odnosno 500 g je oko 130-140 dinara. Bilo kako bilo, potrošite ga u roku od 5 dana.

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com

Komentari6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Murat
Kod nas u Sandzaku je oduvijek poznata. Lijepa je kad se u jesen umijesa sa svjezim usoljenim paprikama i dobija veoma lijpu aromu. Uz vruc jecmen hljeb eto dobrog dorucka. Doduse, kod nas se ona zove hurda.
(h)urda
Namuci se brat Sandzaklija da pise ijekavicom. Hurdu za oporavak.
Jutarnja doza proteina
Na Zapadu poznatiji pod imenom Hüttenkäse ili Cottage Cheese. Najjeftiniji izvor proteina, 200gr pakovanje kosta oko 0,55€. Koriste ga dosta sportasi i bilderi kao dopunu kojekakvim proteinskim napitcima. Za nase uslove nije bas jeftin.
Iz Britanije
Belančevine a ne "proteini".
Саша Микић
Нажалост врло ретко чујем да неко употребљава нашу реч беланчевина за латински назив протеин.
Mila
Mala ispravka, u selima na jugoistoku Srbije se odvajkada pravila i cenila urda.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.