petak, 25.06.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
ISHRANA

Urda sir pun proteina

Pomalo liči na sitan sremački sir, ali nije toliko masan i više je grudvast i suv
(Фото: www.nadijeti.com)

Urda sir je mnogim mojim pacijentima svojevrsno otkrovenje, a koliko je zdrav, saznajte u tekstu koji sledi. Urda je sir dobijen iz surutke, i sadrži najviše albumina i globulina iz nje. Pomalo liči na sitan sremački sir, ali nije toliko masan i više je grudvast i suv. Ima sasvim blag ukus, jer su svi drugi sastojci već izašli iz surutke prethodnim postupkom. U postupku proizvodnje urde ne koristi se sirilo, već se fermentacijom uz pomoć limunske kiseline i soli dobija ovaj proizvod.

A laktoza?

Kada se u zagrejanu surutku stavi kiselina, recimo limunska, laktoza kojom je bogata surutka prelazi u vodu, dakle ne ulazi u sastav urde. Ovo je dobro, jer sir nastao u ovakvom procesu ima sasvim malo laktoze. Urda sir se stoga lako vari u želucu i tankom crevu i mogu ga koristiti i osobe koje nisu tolerantne na laktozu. Kada se u mlekarskoj industriji koristi sirilo (sirište), ono laktozu jače vezuje za čvrsto koagulisane proteine. Čedar, mocarela, švajcarski sir i parmezan su takvi sirevi.

Potrošači iz Banata, odnosno Vojvodine vole i rado koriste urdu, dok se južnije ovaj sir nešto manje upotrebljava. Ne treba je mešati sa vurdom, što je proizvod tipičan za pirotski kraj i Babušnicu. Svež beli sir od surutke nije srpski izum, pod raznim imenima u raznim zemljama postoje slični proizvodi. Kao urda se može naći širom Balkana, od Rumunije i Bugarske na istoku do svih zemalja bivše Jugoslavije. U Italiji se proizvodi sličan sir od surutke koji je mnogo popularan: ricotta.

Energetska vrednost ovog sira na 100 g je 554 kJ odnosno 132 kcal.

– Ukupno masti 7,5 g

    – od kojih su zasićene masti 5,3 g

– Ugljeni hidrati 3,4 g

    – od kojih su šećeri 3,4 g

– So 1 g

– Proteini 12,7 g

(Foto: Piksabej)

Postoje razlozi zašto je urda sir blagotvoran. S obzirom na to da su albumini i globulini osnovni proteini koji se nalaze u urdi, oni imaju svoju ulogu u metabolizmu. U narodu je poznato da su surutka i sir od nje dobijen dobri u detoksikaciji i regeneraciji jetre i ostalih unutrašnjih organa, naročito nakon serije obilnih trpeza koje se redovno javljaju svake godine. Pored regeneracije jetre, ovaj albuminski sir dobar je i za normalnu funkciju žuči. Sadrži sasvim male količine masti, pa ne opterećuje rad ovih organa.

Takođe minerali, u prvom redu kalcijum, koji se prirodno nalaze u mladom siru, povoljno utiču na zdravlje kostiju i zuba i sprečavaju osteoporozu. Urda ne sadrži puno natrijuma, ni masti, a njene vredne aminokiseline (npr. metionin, holin,…) preporučuju je za korišćenje i u raznim dijetama, medicinskim i redukcionim. Takođe urda je dobra i kod zaštite od arteroskleroze, gojaznosti i tuberkuloze. Preležali ste koronu ili se upravo borite sa njom? Probajte urda sir.

Urda se sjajno bori protiv holesterola i jedan je od najboljih izbora. Pošto je sitan sir, možete u njega da umešate druge sastojke (npr. mleveni lan, beli luk) koji utiču na smanjenje holesterola i odmah osetite njegovo blagotvorno dejstvo. Jednako ga dobro podnose i stariji ljudi i mala deca, kao i gojazne i mršave osobe. Jedan za sve.

U našoj porodici se već neko vreme upotrebljava urda sir i svakako vam mogu potvrditi da je izuzetan.

U našim prodavnicama ovaj zdrav sir nudi nekoliko proizvođača i mlekara i dostupan je u pakovanjima od 400 ili 500 grama ili u rinfuzi. Cena za pakovanje od 400 odnosno 500 g je oko 130-140 dinara. Bilo kako bilo, potrošite ga u roku od 5 dana.

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com

Komеntari6
f8ac5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Murat
Kod nas u Sandzaku je oduvijek poznata. Lijepa je kad se u jesen umijesa sa svjezim usoljenim paprikama i dobija veoma lijpu aromu. Uz vruc jecmen hljeb eto dobrog dorucka. Doduse, kod nas se ona zove hurda.
(h)urda
Namuci se brat Sandzaklija da pise ijekavicom. Hurdu za oporavak.
Jutarnja doza proteina
Na Zapadu poznatiji pod imenom Hüttenkäse ili Cottage Cheese. Najjeftiniji izvor proteina, 200gr pakovanje kosta oko 0,55€. Koriste ga dosta sportasi i bilderi kao dopunu kojekakvim proteinskim napitcima. Za nase uslove nije bas jeftin.
Iz Britanije
Belančevine a ne "proteini".
Саша Микић
Нажалост врло ретко чујем да неко употребљава нашу реч беланчевина за латински назив протеин.
Mila
Mala ispravka, u selima na jugoistoku Srbije se odvajkada pravila i cenila urda.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.