Đakonije iz dubokog tanjira
Još od malih nogu, decu uče da su najzdravija kuvana jela, ona koja se jedu kašikom. I upravo na njih se mališani mršte, a tinejdžeri pokušavaju da ih izbegnu i zamene „brzom hranom”. Ako želimo da budemo zdraviji, vitkiji i da se bolje osećamo, pravo je vreme da pređemo na lakše obroke i da pročistimo organizam.
– Poslovica kaže „Probuši kašiku ako hoćeš da smršaš”, a ja bih to promenila u „Uzmi veću kašiku”, jer su kuvana jela zdrava, hranljiva i niskokalorična – kaže Marina Strmotić, alias Marina Mars, iskusna i pasionirana kuvarica, koja je i ovoga puta svoje oprobane recepte spremno podelila s našim čitaocima.
Kao baka dva živahna dečaka koji obožavaju njenu kuhinju, naša saradnica je svesna da nije lako privoleti najmlađe da zavole kuvanu hranu, zato je najveći izazov napraviti je ukusnom i privlačnom.
– Naravno da ni moja sestra ni ja kao deca nismo volele takva jela, ali tata je bio strog kada je reč o obroku, nismo smele od stola dok sve ne pojedemo, pa su suze bile česti začin za trpezom. Shvatila sam da sam odrasla kad sam počela da uživam u jelima iz dubokog tanjira – priznaje Marina.
Proleće je doba kad se baš svi nekako zaželimo bakinih supica s knedlama od griza ili domaćim rezancima, maminih čorbica i variva, čuvenog nedeljnog rinflajša. A svuda oko nas je mirišljavi zeleniš: maslačak, kopriva, blitva, boranija, grašak, salate, mladi luk i rotkvice iz bašte, gljive u šumi, špargle.
– Ovo bogatstvo treba iskoristiti. Učiniće dobro organizmu, a razveselićete i nepca svežim ukusima – ističe naša sagovornica, poručujući, iz ličnog iskustva, da će ručak biti još ukusniji ako sami krenete u potragu za tim blagom livada i šuma.
Čorbica od blitve
Potrebno je:
- 300 g blitve
- 1 manja glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 krompir
- kriška celera
- 1 čen belog luka
- malo peršunovog lista
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 puna kašika griza
- so, biber
- 1 kašika kisele pavlake (po želji)
Na ulju propržiti crni luk, dodati naseckano na kockice korenasto povrće i krompir, podliti s malo vode i dinstati dok ne omekša, onda doliti 7 dl vode i kad provri dodati opranu, sitno seckanu blitvu i kašiku griza, začiniti i pustiti da se kuva 5–6 minuta. Na kraju dodati seckani peršun, servirati i po želji dodati kašiku kisele pavlake.
Recept i fotografije Marina Strmotić (Marina Mars)
Подели ову вест


Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.