Četvrtak, 28.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

​Đakonije iz dubokog tanjira

Poslovica kaže „Probuši kašiku ako hoćeš da smršaš”, a u stvari bi trebalo da glasi „Uzmi veću kašiku”, jer su kuvana jela zdrava, hranljiva i niskokalorična, uz to nas podsećaju na bakinu kuhinju

Još od malih nogu, decu uče da su najzdravija kuvana jela, ona koja se jedu kašikom. I upravo na njih se mališani mršte, a tinejdžeri pokušavaju da ih izbegnu i zamene „brzom hranom”. Ako želimo da budemo zdraviji, vitkiji i da se bolje osećamo, pravo je vreme da pređemo na lakše obroke i da pročistimo organizam.

– Poslovica kaže „Probuši kašiku ako hoćeš da smršaš”, a ja bih to promenila u „Uzmi veću kašiku”, jer su kuvana jela zdrava, hranljiva i niskokalorična – kaže Marina Strmotić, alias Marina Mars, iskusna i pasionirana kuvarica, koja je i ovoga puta svoje oprobane recepte spremno podelila s našim čitaocima.

Kao baka dva živahna dečaka koji obožavaju njenu kuhinju, naša saradnica je svesna da nije lako privoleti najmlađe da zavole kuvanu hranu, zato je najveći izazov napraviti je ukusnom i privlačnom.

– Naravno da ni moja sestra ni ja kao deca nismo volele takva jela, ali tata je bio strog kada je reč o obroku, nismo smele od stola dok sve ne pojedemo, pa su suze bile česti začin za trpezom. Shvatila sam da sam odrasla kad sam počela da uživam u jelima iz dubokog tanjira – priznaje Marina.

Proleće je doba kad se baš svi nekako zaželimo bakinih supica s knedlama od griza ili domaćim rezancima, maminih čorbica i variva, čuvenog nedeljnog rinflajša. A svuda oko nas je mirišljavi zeleniš: maslačak, kopriva, blitva, boranija, grašak, salate, mladi luk i rotkvice iz bašte, gljive u šumi, špargle.

– Ovo bogatstvo treba iskoristiti. Učiniće dobro organizmu, a razveselićete i nepca svežim ukusima – ističe naša sagovornica, poručujući, iz ličnog iskustva, da će ručak biti još ukusniji ako sami krenete u potragu za tim blagom livada i šuma.

Čorbica od blitve

Potrebno je:

  • 300 g blitve
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 krompir
  • kriška celera
  • 1 čen belog luka
  • malo peršunovog lista
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 puna kašika griza
  • so, biber
  • 1 kašika kisele pavlake (po želji)

Na ulju propržiti crni luk, dodati naseckano na kockice korenasto povrće i krompir, podliti s malo vode i dinstati dok ne omekša, onda doliti 7 dl vode i kad provri dodati opranu, sitno seckanu blitvu i kašiku griza, začiniti i pustiti da se kuva 5–6 minuta. Na kraju dodati seckani peršun, servirati i po želji dodati kašiku kisele pavlake.

Recept i fotografije Marina Strmotić (Marina Mars)

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

MP 1
Odlicno. Podseca me na blitvu kao varivo cesto jelo u nasaj kuci i na primorju.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.