Četvrtak, 21.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Zašto je totalni pregled srca zlatni standard u kardiologiji?

(Фото ПУЛС)

Godišnje u svetu, od kardiovaskularnih bolesti, premine čak 17,8 miliona ljudi. Ovaj broj je u Srbiji takođe dosta visok i iznosi oko 50.000.

Ove uznemirujuće brojke pokazuju nam da mnogo ljudi još uvek ne shvata koliko su bolesti srca i krvnih sudova ozbiljne i učestale i da o ovom organu treba redovno voditi računa. Najbolji način da se ustanovi u kom stanju se nalazi srce i mreža krvnih sudova u našem telu je odlazak na totalni pregled srca, tokom koga će se detaljnom analizom više faktora doći do odgovora na ovo pitanje.

Ukoliko postoji porodična sklonost ka bolestima kardiovaskularnog sistema, onda je ova vrsta pregleda neophodna, jer na taj način pacijent deluje proaktivno i ide u susret otkrivanju problema na vreme što je krucijalno za lečenje bolesti srca i krvnih sudova. Što se pre otkrije da eventualni problemi u funkcionisanju ovog sistema postoje, reagovaće se u početnoj fazi i neće doći do težih oštećenja, koja mogu dovesti i do fatalnog ishoda.

Važno je da znamo sledeći podatak – čak 85% prevremenih smrtnih ishoda je moglo biti sprečeno pravovremenim otkrivanjem problema na krvnim sudovima i srcu. Dakle, prevencija i rana dijagnoza spasavaju život i zbog toga treba ići na redovne godišnje preglede uz pomoć kojih pacijent može da sazna da li je sve u redu s njegovim srcem.

Koje sve analize obuhvata totalni pregled srca?

Sveobuhvatni pregled srca je osmišljen tako da lekar dobije što više informacija u toku samo jednog dolaska pacijenta u ordinaciju, pa tako on obuhvata nekoliko različitih analiza:

  • procenu kardiovaskularnog rizika,
  • kompletnu analizu krvi,
  • EKG srca,
  • ultrazvuk srca,
  • ergometriju.

Zbog čega je važna procena kardiovaskularnog rizika?

Kada je procena kardiovaskularnog rizika u pitanju, za lekare je ona važna kako bi na vreme počeli s lečenjem pacijenta ili kod onih kod kojih je već utvrđeno neko kardiovaskularno oboljenje, kako bi učinili sve što je moguće da ne dođe do pogoršanja stanja ili fatalnog ishoda. Na rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti utiče životni stil, pa su tako gojazne osobe, pušači i svi oni koji imaju slabu ili nikakvu fizičku aktivnost, ugroženi.

Kompletna analiza krvi

Laboratorijske analize krvi omogućavaju lekaru da sazna više o stanju kardiovaskularnog sistema, kroz posmatranje nekoliko parametara. Ovo su neki od najvažnijih (naravno u skladu s opštim stanjem pacijenta, analize se mogu proširiti), koje treba pratiti tokom određenog vremenskog perioda: kompletna krvna slika s leukocitima, zatim CRP i sedimentacija, glikemija, urea kreatinin, holesterol, ali i AST, ALT, GGT, natrijum i kalijum.

EKG srca – pregled od samo nekoliko minuta koji daje važne informacije

EKG ili elektrokardiogram, uz pomoć dvanaest elektroda, za svega nekoliko minuta donosi informacije o radu srca na bezbolan i bezbedan način za pacijenta. Ova metoda se koristi za dijagnostikovanje aritmija, zadebljanja ili proširenja srčanih pretkomora ili komora, kao i za proveru rada srčanih zalizaka. Pored toga, pregled EKG-om može i da otkrije da li je pacijent imao srčani udar.

Ultrazvuk ili EHO srca – otkriva srčane probleme kod pacijenata svih uzrasta

Ultrazvuk srca je još jedna bezbedna i bezbolna metoda pregleda srca, koja lekarima pruža informacije o veličini i obliku srca, mestu eventualnog oštećenja tkiva, izgledu srčanih zalizaka, a takođe otkriva i urođene srčane anomalije.

Preporučuje se, pre svega, pacijentima koji imaju izražene tegobe i već dijagnostikovane srčane probleme, no često se koristi i za pacijente koji ne osećaju nikakve izražene simptome, već se samo na taj način preventivno vrši detaljan pregled srca.

Ergometrija – monitoring srca tokom fizičke aktivnosti

Još jedna neinvazivna metoda uz pomoć koje lekar saznaje kako srce pacijenta reaguje na intenzivnu fizičku aktivnost. I dok pacijent vozi ergobicikl ili hoda po traci, lekar sve vreme tokom tih aktivnost, koje su na početku blaže, a kasnije sve intenzivnije, posmatra električnu aktivnost srca, krvni pritisak, broj otkucaja srca u minuti i sl. Na ovaj način se mogu otkriti aritmije, ali i pratiti uspešnost delovanja propisane terapije.

Zakažite totalni pregled srca i sprečite kardiološke probleme

Ukoliko osećate izvesne tegobe i stalno odlažete odlazak kod kardiologa, neka ovo bude znak da je vreme za zakazivanje totalnog pregleda srca u PULS kardiološkom centru u bloku A na Novom Beogradu,  na kome ćete saznati u kom stanju se nalazi vaše srce. Ovaj pregled je namenjen kako mlađim (već od 30. godine života) tako i starijim pacijentima da bi vaš lekar na vreme detektovao postojanje problema i preporučio adekvatnu terapiju.

Promotivni tekst

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.