Sreda, 22.09.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ISHRANA

Lekovita svojstva špargle

Sadrži obilje minerala i vitamina, ali i puno vlakana i mikroelemenata
(Фотографије Пиксабеј)

Špargla ili šparoga (lat. Asparagus officinalis) višegodišnja je zeljasta biljka. U narodu se nekada više cenila, ali je u poslednje vreme očigledno zaboravljena iako je ukusno i zdravo povrće. Upotrebljavala se i kao lek i naravno kao hrana.

Kao i neke druge biljke i špargla može biti alergena, naročito kod osetljivih osoba.

Kao i mnogo drugo povrće i špargla je došla sa Istoka, a u staroj Grčkoj i Rimu gajena je i korišćena kao hrana i kao lek. Danas se špargla u EU i SAD često može naći u supermarketima i popularno je povrće. Kod nas je teško pronaći šparglu, tek u nekim veoma dobro opremljenim marketima. Raste i samoniklo u Sredozemlju, ali se uglavnom u ishrani koristi kao uzgajana kultura.

Najveći proizvođači špargle su Kina (94 odsto svetske proizvodnje), Peru, Meksiko, SAD i Nemačka. Najviše se upotrebljava u SAD, EU i Kanadi.

U Evropi se više upotrebljava (i gaji) bela špargla, iako zelena ima veću nutritivnu vrednost. Po ceni spada u skuplje povrće, naročito ukoliko se radi o organski gajenoj špargli.

Smatra se da je špargla dijetalno povrće naročito pogodno u ishrani obolelih od dejabeta.

U ishrani se koriste mladi izdanci špargle, koji se beru u rano proleće, dok su jedri i sočni. Ako se ne uberu na vreme, postaju puni nesvarljivih celuloznih vlakana, postaju drvenasti. Samonikla špargla daje tanje izdanke od gajene špargle koji su i manje su sočni.

Obično se konzumira u sirovom stanju, dakle u salatama, a može se pripremati i kao varivo.

Na zapadu se može naći i konzervirana špargla, a u bilo kom slučaju daje šmek svežoj salati ili nekom jelu.

Špargla ima pomalo sladunjav ukus, ali nije kalorijski jaka. Cenjena je u kuhinjama mnogih naroda. Sadrži obilje minerala i vitamina ali i puno vlakana i mikroelemenata. Nutritivna vrednost špargle u 100 g:

  • Energija 85 kJ (20 kcal)
  • Ugljeni hidrati: 3,88 g, od toga šećeri: 1,78 g, dijetna vlakna: 2,1 g
  • Masti: 0,12 g
  • Proteini: 2,2 g
  • Vitamini: A, Be1, Be2, Be3, Be5, Be6, Be9, Ce, E, Ka (od 4-12 odsto dnevnih potreba)
  • Minerali: gvožđe, mangan, fosfor, kalcijum, kalijum, cink (od 4-16% dnevnih potreba)

Kao lek špargla

  • Deluje protivupalno zahvaljujući visokoj koncentraciji kompleksa Be vitamina, flavonoida i saponina.
  • Smanjuje rizike od bolesti kardiovaskularnog sistema i moždanog udara.
  • Snižava nivo LDL holesterola i smanjuje krvni pritisak.
  • Bogata je vitaminom Ka i snižava rizik od pojave osteoporoze i ateroskleroze.
  • Zbog vlakana potpomaže pravilnu funkciju crevnog trakta i snižava rizik od dijabetesa tipa 2.
  • Ojačava imuni sistem i često se koristi u čišćenju organizma.
  • Zelena špargla je poznati prirodni diuretik, pomaže u razlaganju kamenja u bubregu i kod gihta.
  • Bogata je folnom kiselinom, za trudnice blagotvornom.
  • Koristi se kao afrodizijak kod oba pola.
  • Pomaže kod iscrpljenosti, ublažavanja menstrualnih problema, a koristi se i u redukcionim dijetama.

Osobe koje u ishrani često koriste šparglu imaju pomalo neprijatan miris urina. Ovo nastaje usled razlaganja izvesnih sumpornih jedinjenja i ne predstavlja opasnost po korisnika. Prolazi nakon par časova.

U alternativnoj medicini, pored izdanaka špargle, koriste se i rizom i koren. Imaju dobar uticaj na rad probavnog sistema, jetre i bubrega, kao i srca i nervnog sistema. Rizom i koren beru se kad prođe berba izdanaka, dakle u kasno proleće. Ako se odmah ne iskoriste, suše se za neku kasniju upotrebu. Seme špargle ima antibakterijsko delovanje, a pečeno se može koristiti kao supstitut za kafu.

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.