Najlepši majski slatkiši
Prošla je sezona slava, a zatim i Vaskrs, pa su prolećni dani s tek pristiglim svežim jagodama od kojih se mogu napraviti lagane poslastice – idealni za odmor od teških, kaloričnih „zimskih” torti.
Slatki zalogaj u kome je glavni sastojak jagoda dobra je prilika da se u kuhinji oprobaju i oni manje vični, uz malo maštovitosti jer jednostavno nema lošeg kolača s ovim crvenim, srcolikim plodom.
Mila Veljić, mlada Beograđanka koja već četiri godine pravi slatkiše u svojoj radionici, otkriva da najviše koristi sveže plodove:
– Presečem jagodu napola, pa je ređam između korica i filova. Koristim ih i za voćnu glazuru, umesto čokolade. Dovoljno je voće usitniti u blenderu, ukuvati sa šećerom, dodati malo biljnog učvršćivača i eto ukusne i vizuelno atraktivne voćne glazure za svaku poslasticu.
Mila otkriva još jednu profesionalnu tajnu – ako ne volite da u filu od jagoda ostanu žućkaste semenke i da bi se dobila jarkocrvena boja, pire od ukuvanih jagoda i šećera valja dodatno procediti. Za razliku od drugog voća, prilikom kuvanja jagoda nastaje struktura slična pireu.
– Jagode nisu vodenasto voće, pa slobodno sipajte malo vode – otkriva vredna poslastičarka.
Od svežih jagoda može brzo da se napravi sveži džem za tek ispečene krofne. Kolač od sastojaka koje svako ima u kući –brašna, jaja, šećera, uz jagode u vidu krema, dekoracije – postaće carski! Jagode se dobro „slažu” i kada su osnova kore torte ili druge poslastice od čokolade, kao i orašastog voća: oraha, badema, lešnika. Neodoljive su u kombinaciji s vanilom, ali naša sagovornica preporučuje da ih probate s limunom i nanom, bilo da ih stavljate u koru ili u fil.
Za one manje sklone eksperimentisanju i nevoljne da spremaju kolače, ali željne da se zaslade – dovoljno je da jagode operu, očiste, pospu šećerom i ukrase kuglom šlaga. Ni lepšeg ni ukusnijeg slatkiša.
Jedina mana jagoda, ako to može da se kaže, jeste što je sezona branja i uživanja u svežim plodovima kratka.
PRINCES-KROFNE
Potrebno je:
- 500 g jagoda
- 250 ml vode
- 100 g putera
- 200 g mekog brašna
- vanilin-šećer
- 4 jajeta
- 100 g šećera u prahu
- malo soka od pomorandže
- 250 ml slatke pavlake
Sipati vodu u dublji sud i dodati kesicu vanilin-šećera i puter. Pustiti da se prokuva, pa isključiti ringlu i polako umešati brašno. Sve vreme mešati da počne da se dobija lepljiva, bela masa, na još uvek toplom štednjaku. Posle nekoliko minuta mešanja ostaviti da se masa prohladi, ali ne potpuno. Polako dodavati jedno po jedno jaje. Najpre za svako jaje umutiti najpre belance, pa ubaciti žumance i tako penasto dodavati u masu s brašnom. Neprestano mešati. Kada smesa postane homogena i pomalo lepljiva, sipati u špric ili kašikom oblikovati krofnice, pa stavljati na pleh prethodno obložen papirom za pečenje.
Peći u rerni na temperaturi od 200 stepeni oko pola sata. Voditi računa da ne izgore vrhovi – ako je potrebno, smanjiti temperaturu, a produžiti vreme pečenja.
Dok se krofne peku, oprati i očistiti jagode, 6-7 jagoda iseći na sitne kocke, a ostatak posuti šećerom u prahu, preliti sokom od pomorandže i sve dobro izmešati. Umutiti slatku pavlaku da bude čvrsta i staviti je u frižider.
Kada su krofne pečene, izvaditi i ostaviti ih da se ohlade, pa ih raseći napola. Na donju polovinu poređati kockice jagoda, filovati umućenom slatkom pavlakom i jagodama. Zaklopiti vrhove i posuti šećerom u prahu.
Подели ову вест

Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.