Ponedeljak, 18.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

San Singdui: Vremenska kapsula kineske civilizacije

Археолози ваде слоновачу из жртвене јаме број 4, на локалитету Сан Сингдуи у граду Гуанхан провинције Сечуан

Nakon 20. marta, i otkrića 6 novih žrtvenih jama, nastavljena su iskopavanja na arheološkom nalazištu San Singdui. Jedno od najnovijih otkrića su Juanhui Fangcun (kockasta statua oblog grla), bronzana statua Dingcun kao i drvena kutija koja je uspela da preživi tri hiljade godina…

Arheolozi su uzbuđeni dok nestrpljivo čekaju nove arheološke dragocenosti koje krije bogato nalazište San Singdui. Bogatstvo raznolikosti i kreativnosti prikazuje sjaj i slavu drevne civilizacije.

Svila ili drevni čuvar zapisa

Na nalazištu San Singdui takođe su pronađeni i ostaci tkanine u kojima je pronađen protein svile, što ukazuje da je svila korišćena u drevnom kraljevstvu, pre tri hiljade godina.

Još uvek nisu pronađeni nikakvi tekstualni zapisi, ali eksperti su pronašli veliku količinu cinobarita (merkuri-sulfid) u jamama broj 1, 2 i 4. Još uvek se ne može utvrditi da li je kamenje cinobarita stavljeno u jame namerno, a takođe je utkano poput drevnog zapisa. Prema stručnjacima, ovi simboli verovatno su utkani i dodati na lakiranim predmetima, drvetu kao i svili pa zato možemo nazvati ovo otkriće „svila ili drevni čuvar zapisa”.

Slonovača kao kod pri otkrivanju tajni komunikacije drevne civilizacije Šu

Iz nekoliko novootkrivenih jama zajedno s jamama otkrivenim 1986. godine iskopano je 211 kljova od slonovače. Iz jame broj 3 izvučeno je 60 kljova od slonovače, a najduža kljova dužine je od 1,5 metara, tako da ova jama predstavlja nalazište s najvećom količinom pronađene slonovače do sada.

Među arheološkim otkrićima na lokalitetu San Singdui slonovača predstavlja jedan od važnijih kulturnih relikvija. Očekuje se da će upotreba visokotehnoloških metoda za očuvanje i proučavanje slonovače omogućiti bolje razumevanje klime i životne sredine ravnice Čengdu kao i kompleksne veze između nalazišta San Singdui i Južnog puta svile sa centralnim ravnicama.        

Bronzane statue ili mogućnost ponovnog doživljaja žrtvenih rituala

Bronzana statua otkrivena na nalazištu San Singdui

U večernjim satima 28. maja, Državni zavod za kulturne relikvije Kine objavio je novost o još jednoj novootkrivenoj kulturnoj relikviji sa nalazišta San Singdui, što je privuklo pažnju šire javnosti. Iskopana je statua od bronze sa grotesknim izrazom lica i sklopljenim rukama.

Statua je sastavljena iz dva dela, gornjeg dela u obliku pehara i donjeg dela u obliku klečećeg bronzanog čoveka. Ovakvo otkriće koje kombinuje čoveka u ritual odavanja počasti verovatno je najstarije otkriće u Kini i u celom svetu. Pozicija statue prikazuje ritual odavanja počasti u vreme Šu civilizacije. Ukrasi u obliku zmajeva te pozicija tela ukazuju da je ovaj predmet korišćen u žrtvenim ceremonijama najvišeg nivoa.

Kulturne relikvije iz nalazišta San Singdui šokiraju otvorenošću civilizacije Šu

Posetioci muzeja San Singdui imali su priliku da uživo vide neverovatnu bronzanu zlatnu statuu glave  

Kulturna vrednost bronzanih relikvija San Singdui arheološkog nalazišta nije samo dragocena za Kinu već i za celi svet. Naučna, istorijska i umetnička vrednost je od ogromnog značaja i zahteva nastavak proučavanja ovog prebogatog kulturnog nalazišta.

Drevne civilizacije su kroz odnos ljudi i prirode kao i religije nastojale da bolje poimaju svet oko nas. One prikazuju emocije i život u simbiozi, dok njihovi glasovi odzvanjaju kroz kulturne relikvije nalazišta San Singdui, obogaćujući modernu civilizaciju. San Singdui proglašen je svetskom kulturnom baštinom Uneska. Nestrpljivo se čeka završetak iskopavanja relikvija i njihovo dalje izučavanje.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.