Subota, 28.01.2023. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Srbija spremna na razgovor o kompromisu, dijalog će uskoro biti nastavljen

(Фото Танјуг)

Srbija je uvek spremna da razgovara o kompromisnom rešenju, ali nikada neće biti spremna da razgovara o bilo kakvom poniženju Srbije, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, obraćajući se građanima Srbije, kazao da želi da informiše javnost o situaciji na KiM, kao i razgovorima sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom Metjuom Palmerom.

„Ti razgovori su bili korektni i ticali su se pre svega tema u budućem dijalogu – šta je to što jedni od drugih želimo. Mi i Albanci, ali i šta očekujemo od EU, kao i šta očekuju oni od nas”, objasnio je on, prenosi Tanjug.

Vučić je kazao da je ponovio u više navrata da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt.

„Želimo naše konflikte iz prošlosti da rešavamo i da ih ne ostavljamo našoj deci. Ali smo tražili razumevanje za osnovne države interese Srbije i naroda, pre svega sigurnosti našeg naroda na KiM”, rekao je on.

Vučić je istakao da će dijalog biti nastavljen u veoma kratkom vremenskom periodu od danas, dodajući da je reč o danima.

„Srbija će se odazvati pozivu u Brisel”, podvukao je on.

Podneću u Skupštini izveštaj o dijalogu u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je spreman da u Skupštini Srbije, pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu, podnese izveštaj o KiM.

Vučić je rekao u Predsedništvu Srbije da je odgovorio na poziv predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i da želi da odgovori i na javno i nejavno upućene pozive pojedinih vanparlamentarnih političkih stranaka koje su tražile da se govori o KiM i da napravi neke zajedničke principe za budućnost.

„Spreman sam i sve zavisi u kojoj formi će to biti, pošto morate neki akt da podnesete skupštini, ali uveren sam da možemo da pronađemo način na koji bih podneo izveštaj Skupštini o svemu onome što se zbiva u Briselu i da odluče da li to treba da bude pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu. To je za nas od velikog značaja”, naveo je Vučić, javlja Tanjug.

Istakao je da je spreman da razgovara sa predstavnicima vanparlamentarnih političkih stranaka iz opozicije koje su izrazile interes da čuju stav rukovodstva Srbije i da iskažu i svoje stavove, a do sada nisu insistirale na stranom mešanju u naše unutrašnje stvari.

„Takođe, spreman sam da odgovorim i onim strankama koje su insistirale na stranom mešanju ukoliko takvu zainteresovanost pokažu, ali je oni do sada nisu pokazali”, dodao je Vučić.

Pred Srbijom ne stoje laki dani

Pred Srbijom su ne laki dani, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i istakao da se nada da ćemo, kako je rekao, imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju.

„Idem u Brisel na razgovore sa Albancima, nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti, javlja Tanjug.

Kada, kako je kazao, čuvate mir i stabilnost tu su i dobre i velike stvari za zemlju.

Da bude priznat ogroman napredak Srbije na EU putu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija na evropskom putu mnogo uradila u svim oblastima, a posebno u vladavini prava i izrazio očekivanje da će u narednom periodu, da li u junu ili septembru, taj ogroman napredak Srbije biti priznat od strane zemalja EU.

„Ne bih to nazvao nagradom, već poštovanjem za ono što je u prethodnom periodu učinjeno”, rekao je Vučić u obraćanju građanima, javlja Tanjug.

On je istakao da smo mnogo uradili i za otvaranje naših klastera, od razdvajanja Srbijagasa, do akcizne politike, gde možemo odmah klastere da otvorimo, do velikih ustavnih promena i promena u oblasti vladavine prava, što je i Evropska komisija podržala.

Presuda Mladiću i sednica SB istog dana, slučajnost?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će 8. juna, kada se održava i redovna sednica Saveta bezbednosti UN-a na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, istog dana biti izrečena i presuda generalu Ratku Mladiću i izrazio nadu da će mu biti omogućeno da se virtuelno uključi u rad sednice, a ako ne da će pokušati da ode u Njujork jer ima pravo da sednici prisustvuje uživo.

Vučić je tokom obraćanja građanima ukazao na to da će na sednici srpsko rukovodstvo biti kritikovano zbog nepoštovanja tog Mehanizma, zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje doskorašnjih narodnih poslanika SRS Vjerice Radete i Petra Jojića.

„Kako je to podešeno prosudite sami. Reći će vam neko da je redovna sednica Saveta bezbednosti i jeste, ali da li je slučajno ili ne zaključite sami”, naveo je Vučić, javlja Tanjug.

Dodaje da će izricanje presude biti u 15.00 sati, a da je u 21.00 po našem vremenu zakazana je sednica.

Vučić kaže da će to biti teška situacija za ceo srpski narod i Srbiju, a što se sednice SB tiče postoji i tehnički problem.

Naime, Seržu Bramercu je, kako je rekao, omogućeno da se obrati virtuelno, video konferencijom na sednici, a za sada njemu kao predsedniku Srbije, koji je izrazio želju da se obrati, to nije omogućeno.

„Nadam se da će biti omogućeno, a ako ne bude moraćemo da nađemo način da uprkos svim obavezama i gotovo nemogućim okolnostima, odem u Njujork jer imam pravo da prisustvujem uživo”, kazao je predsednik.

Ono što je važnije od tehnike, kako kaže, jeste suština

Podsećajući da su Srbi u Hagu osuđeni 1.138,5 godina robije, Bošnjaci na 42 godine, predsednik kaže da ne misli da bilo šta treba brojkama da se iskazuje, ali da je suština u tome da Haški tribunal nije dostavljao, sem u jednom slučaju, srpskim sudovima mogućnost da sude, a ideja je bila da najveći broj suđenja bude disopatvljen sudovima u regionu.

Vučić navodi da je 13 takvih slučajeva dodeljeno BiH i to mnogo ozbiljniji slučajevi od Jojića i Radete, slučajevi u kojima su Srbi ubijani na zločinački način.

„To je davano sudovima u regionu da sude, a jedan predmet koji se tiče samo nepoštovanja suda, a mi imamo zakon koji govori samo o saradnji sa Haškim tribunalom i izručenju za ratne zločine. Zamislite vi kakvo je to poverenje kada vi nećete da dozvolite sudovima u Srbiji po jednom gotovo beznačajnom predmetu u odnosu na predmete koji optužuju pojedince za izvršena najteža krivična dela protiv pripadnika srpskog naroda, a koji su dati sudovima u regionu”, kazao je Vučić.

Podsetio je i da su svi oni koji su bili osuđeni za najteže ratne zločine u Hagu pravosnažno oslobođeni i to od Ramuša Haradinaja, Nasera Orića i Ante Gotovine.

„Sa sve tri teritorije na kojima su i Srbi teško stradali, a ne samo Albanci, Bošnjaci i Hrvati, svi oni koji su prikazivani kao počinioci takvih zločina i za koje su postojale teške optužnice, pravosnažnom presudom su oslobođeni”, kazao je Vučić.

Predsednik navodi da će biti zanimljiva rasprava na sednici SB, nimalo laka za nas, ali ni za one, kako kaže, koji misle da je politika sile ispred pravnih argumenata.

Nema zaštićenih članskom kartom

Važna poruka za sve građane je da članska karta neke partije neće spasti onoga ko je učinio bilo šta protivzakonito, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U obraćanju javnosti rekao je da ne želi da ulazi u pojedinačne slučajeve i ne zna šta su razlozi, ali da želi da podrži sve nadležne institucije u borbi protiv kriminala i korupcije.

On je istakao da svi od policije do pravosuđa treba da rade svoj posao bez ograničenja i bez obzira na to da li čovek pripada SNS ili nekoj drugoj partiji, prenosi Tanjug.

Poručio je da Srbija ne sme da liči na Srbiju iz 2000-e kada je pljačka, kako je rekao, bila jedini način i jedini smisao bavljenja politikom.

„To je važna poruka za građane da nema zaštićenih i da bilo koja članska karta ili rukovođenje u stranci nikoga ne može da spase od reakcije nadležnih organa ako je činio nešto protivzakonito”, zaključio je Vučić.

Srbija dokazala spremnost za dijalog o nestalima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je Srbija u potpunosti spremna za dijalog o nestalim licima na KiM i da to konkretno i pokaže tako što bi se otkopalo svako mesto za koje postoji sumnja da postoji grobnica, ali da to isto očekuje i od prištinske strane.

„Mi smo to pokazali na delu u mestu Kiževak, gde smo otkrili grobnicu i pozvali članove albanskih porodica koji su došli i mogli da polože cveće gde su pohranjeni ostaci njihovih bližnjih. Ali, tražimo da oni tu odgovonost pokažu i prema Srbima ubijenim na KiM”, naveo je Vučić.

Kaže da je naša procena da ima 350 lica ili 350 zemnih ostataka.

„Naše su procene da nekoliko desetina ubijenih Srba ima u mrtvačnici u Prištini i tražimo da se konačno izvrši analiza i vidimo o kojim licima je reč. Ponudili smo Albancima i rekli da smo spremni, što su oni odbili u prethodnom mandatu, a želim da verujem da će sada da prihvate – da oni kažu gde god misle da postoji bilo kakva grobnica da izvršimo sva neophodna iskopavanja na tom mestu i da vidimo da li ima tela i ostataka. Ali, tražimo to i za nas, jer imamo nekoliko indikacija gde su sahranjeni vojnici i civili srpske nacinalnosti”, naglasio je Vučić, prenosi Tanjug.

Vučić kaže da je to moguće uraditi ukoliko prištinsko rukovodstvo smatra i želi da rešavamo pitanje nestalih lica.

Dodaje da je to humanitarno i veoma važno pitanje za porodice ubijenih ljudi, bez obzira da li je reč o Srbima ili Albancima.

Srbija je spremna za takvu vrstu razgovora i dogovora, poručio je predsednik Vučić.

Bila bi čast, ne verujem da ću se sastati sa Bajdenom u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne veruje da je moguće da se susretne sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Briselu 14. juna, ali da u svakom slučaju susret sa američkim predsednikom za Srbiju predstavlja čast.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara, tokom obraćanja građanima, a na konstataciju da će se možda u isto vreme naći u Briselu kada i Bajden koji će učestvovati na Samitu NATO-a.

„Ne mislim da ćemo mi 14. juna biti u Briselu. U svakom slučaju ne verujem da je taj susret moguć”, kazao je Vučić, javlja Tanjug.

Dodao je da kada američki predsednik bude imao vremena, za Srbiju bi bila čast da se on sastane sa američkim predsednikom.

Spremni za referendum po pitanju rudnika za eksploataciju jadarita

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su nadležni spremni da, po pitanju rudnika za eksploataciju jadarita koju bi gradila kompanija Rio Tinto, sprovedu referendum, u opštinama ili celim okruzima, kako bi se videlo šta je to što građani žele, i da će se ta odluka poštovati, ali i istakao da bi građani morali da znaju šta im taj projekat donosi.

Vučić je primetio i da je danas postalo najmodernije i najpopularnije da se sa malo činjenica kritikuje sve što se pojavi u Srbiji, jer to izgleda kao laka meta i mogućnost za sticanje jeftinih političkih poena.

Dodao je i da je trend svuda da, kako raste životni standard, jedna od dominantnih tema postaje da u svakom trenutku mora da se spreči i bude protiv svega, ako je moguće pozvati se na „Zelenu agendu”.

On je naveo da je pred nama drugačiji period, da ćemo morati da posvetimo pažnju obnovljivim izvorima energije i „Zelenoj agendi”, ali i da to iskoristimo kao podsticaj za rast ekononije, a ne kao ideloški razdor, međusobne svađe, odbijanje investitora i rušenje najvitalnijih interesa, javlja Tanjug.

Konkretno, po pitanju kritika na račun Rio Tinta, što je, kaže, projekat važan za Mačvanski okrug, Loznicu, Krupanj i celu Srbiju, Vučić je rekao da se tu radi o licemerju, te naveo da je privredno društvo „Rio Sava eksplorejšn” stiglo u Srbiju 2002. godine u vreme Zorana Đinđića.

Nabrojao je da je prvo rešenje izdato 8. juna 2004, drugo 17. januara 2005. godine, u vreme kada je, kaže, predsednik bio Boris Tadić, Dragan Đilas vodio Narodnu kancelariju, Jeremić savetnik za spoljnu politiku.

„Reč nisu rekli. Sledeće rešenje izdato 26. septembra 2005. godine i dalje nisu imali šta da kažu. Četvrto 15. januara 2007, peto 4. januara 2008, šesto 28. avgusta 2008, sedmo 15. septembra 2009, osmo – veoma važno, potpisalo je Ministarstvo Olivera Dulića. Tog trenutka oni izdaju osmo i deveto rešenje, izdaju dozvole o bušotinama, prvi put”, rekao je Vučić.

To, kaže, nije rekao da bi nekoga optužio, mada bi mogao, jer ništa nisu naplatili za Srbiju, i zemlja nije imala korist, kakvu je mogla.

„Možda su imali ličnu korist, ali za to nemam dokaze. Ali, Srbija nije imala koristi, ali može da ima u budućnosti”, rekao je Vučić.

On je dodao da je primetno da se godinama nastavlja trend depopulcije u Podrinju, zapadnoj Srbiji, gde, kaže, živi oko 100.000 ljudi, a taj kraj Srbije mogao bi, dodaje, da napreduje i procveta uz projekat eksploatacije litijuma.

„Ja neću ništa da namećem, niti će iko išta da nameće. Spremni smo da u skladu sa zakonima sprovedemo i referendum šta je to što građani žele, bilo u gradskim opštinama, ili na nivou okruga. Da vidimo šta narod želi, ali narod mora da bude upoznat o čemu se radi”, rekao je Vučić.

Navodeći da je litijum nešto bez čega se ne može u ovom trenutku, ali će za 15 godina izgubiti snagu i vrednost koju ima danas, jer će najveće svetske kompanije naučiti kako dopunavaju baterije.

„Mi smo u trci sa vremenom, a Srbija ima značajne istražene rezerve litijuma, koji je neophodan za baterije za električna vozila, industriji koja će zabeležiti ogroman napredak. Govorimo o desetinama milijardi evra”, ukazao je Vučić.

Kako je precizirao, kod Loznice je reč o podzemnom rudniku, površine 300 hektara, gde bi na izgradnji radilo 2.100 radnika, uz oko 1.00 visoko kvalifikovanih radnika.

Preneo je da zvanične prognoze EK predviđaju da će tržište baterija u biti na nivou 250 milijardi evra godišnje već 2025. godine, a potražnja za litijuma „skočiće” 20 puta do 2030. godine, a 58 puta do 2050, što je nezabeleženo u rudarskoj indudstriji.

Dodao je i da neće biti tečnog već čvrstog otpada, kojim se daleko lakše i efikasnije upravlja, a otpadni materijal će se reciklirati i koristiti u drugim industrijama.

„Ali, o tome će odlučivati građani”, ponovio je Vučić.

Nadam se da se niko neće igrati sa stabilnošću regiona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom razgovarao i o srpskim svetinjama na KiM, elektroenergetskoj situaciji, a da je njegov stav bio veoma jasan i da se nada da se niko neće igrati sa stabilnošću regiona.

„Razgovarali smo o svetinjama, o Valaču, elektroenergetskoj situaciji i moj stav je bio veoma jasan. Nadam se da se neko neće igrati sa stabilnošću regiona i po tom pitanju, jer bi reakcija srpskog naroda, i na KiM i svuda, bila izuzetno snažna, a to nikome nije potrebno”, rekao je Vučić upitan da li je sa Lajčakom i Palmerom razgovarao o zaštiti srpskih crkava i manastira.

On je ponovio da su za nas važni mir i stabilnost i dalji ekonomski napredak.

Na pitanje da li su visoki zvaničnici EU i SAD i sagovornike u Prištini upozorili na zaštitu crkava i manastira, Vučić je potvrdno odgovorio, prenosi Tanjug.

„Jesu, i u to nema nikave sumnje, i Palmer je bio snažan po tom pitanju u Prištini”, rekao je Vučić.

Dodao je da je Lajčakom i Palmerom razgovarao o manastiru Visoki Dečani, pre svega, jer je on najugroženiji, s obzirom da Priština ne želi da poštuje presude sudova.

„A, onda su u Prištini navodili kako je dvoje sudija bilo potplaćeno od Beograda, što su gluposti. Ali, tražili su dovoljan razlog da se suprotstave sprovođenju i izvršenju odluka koje su već naložene”, rekao je Vučić.

Palmer i Lajčak znaju šta mogu da razgovaraju sa Srbijom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da zvaničnici sa zapada znaju o čemu mogu da razgovaraju sa Srbijom kada je reč o KiM, ali i da su se specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak tokom sastanka sa njim trudili da pronađu racionalan način za nastavak dijaloga.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara tokom obraćanja građanima da li je ponuđeno neko konkretno rešenje, šta se Srbiji nudi i oko čega će Srbija da pregovara, ako Palmer poručuje da su SAD za međusobno priznanje.

„Što se tiče razgovora sa Palmerom i Lajčakom oni su bili korektni. Ne može tu, da ne podižem sebi cenu, ali znaju oni šta je to što mogu da razgovaraju sa Srbijom, šta je to što može, a šta ne može i trude se da nađu racionalan način za nastavak dijaloga i po tom pitanju nemam šta da im zamerim”, kazao je Vučić, javlja Tanjug.

Ističe i da se znaju njihove želje, što je, kako kaže, već druga stvar.

„Palmer naravno zastupa ideje američke politike da mi treba da priznamo nezavisnost Kosova i normalno je da se za to bori, kao što je naša ideja da ne priznamo i za to se borimo”, zaključuje Vučić.

Komentari29
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SRB nikad neće "predati" Kosovo
Srbija spremna na razgovor... Briselskim sporazumom-dijalogom pripremljen teren za "kompromis" - da Kosovo dobije punopravno članstvo u SB UN-a. Albanci će dobiti teritoriju (KiM), a Srbi će dobiti obavezu da se bore za opstanak preostalih Srba na Kosovu (KiM)?! Bravo za pregovore(!)! Potenciranje da Srbija-AV nikada neće priznati Kosovo - treba zameniti slognom - SRBIJA NIKADA NEĆE PREDATI KiM! Nisu Albanci pronašli Kosovo da ga SRB prizna, nego ga otimaju od Srbije!!!
Primus
Ja nekako ne mogu baš najbolje da razumem protivnike Predsednika Vučića.. Da li oni to imaju neku frustraciju od autoriteta ili imaju očajničku potrebu da budu neka povlašćena politička elita ili tek onako 'laju uz vetar' zato što je decenijama bilo moderno biti protiv vlasti .. NE ZNAM ! Iskreno, vidim. kao i većina državljana ove zemlje-da je Aleksandar napravio presek, da je odvojio žito od kukolja, da je uveo disciplinu i kategoriju lojalnosti da je spasao (naravno sa svojim timom) Srbiju
Бранислав Станојловић
Србија НИЈЕ! Говори за себе и по Уставу САМО за себе!
Божидар Анђелковић
Одговарајући на питање да ли Србија остаје привржена Вашингтонском споразуму, пошто се приближава рок за пребацивање амбасаде из Тел Авива у Јерусалим, председник Вучић је рекао да Београд стално разговара са Американцима око тог документа: „Видимо да Албанци нису испунили ништа, то јест само оно што им користи, не интересује их Мини Шенген, нити било шта друго. Догодило се нешто што мења одређене ствари, а то је израелско признање Косова. Нема никаквих наговештаја за пребацивање амбасаде."
Cika Ljuba
A sta je kompromis molim lepo?Moze li javna rasprava o tome a ne samo monolog i dogovori narodu iza ledja.Hvala na objavi komentara.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.