Četvrtak, 29.07.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Izložba istorije KPK prvi put u muzeju

Izložbena dvorana istorije Kineske komunističke partije nalazi se u Olimpijskom parku u Pekingu koji dominira veličanstvenom centralnom osom ove drevne prestonice. Kulturni objekti na nacionalnom nivou poput Kineskog muzeja nauke i tehnologije, Kineskog muzeja umetnosti i Kineske akademije istorije udružili su se kako bi ostvarili snažnu kulturno-umetničku atmosferu. Uređenje Velike narodne dvorane odrađeno je pre više od 60 godina od strane Pekinškog instituta za arhitektonski dizajn i istraživanje, a projekat je zvanično započeo 10. septembra 2018. godine. Izgradnja je zvanično završena 5. maja 2021. godine. Gledajući sa visine na ovu veličanstvenu izložbenu salu, jasno se može videti da je u celini sagrađena u obliku „工”, ukazujući na Kinesku komunističku partiju kao prethodnicu kineske radničke klase, te prethodnicu kineske nacije. Spoljašnost usvaja kolonadnu strukturu koja u potpunosti nasleđuje tradicionalnu srž kineske arhitekture koja je kvadratna, jednostavna i dostojanstvena.

Na istočnoj i zapadnoj strani paviljona nalazi se 28 stubova koji simbolizuju 28 godina požrtvovane borbe KPK za slobodnu Kinu. Šest stubova sa severne i južne strane odražavaju iskrene želje i nadu u bolje sutra, ukazujući na neverovatni duh Komunističke partije Kine koji vodi kineski narod sigurnim korakom do pobede.

Na trgu, na zapadnoj strani izložbene sale, svečano i veličanstveno stoji pet grupa skulptura pod nazivima „Barjak”, „Vera”, „Veliki uzrok”, „Suočavanje sa izazovom” i „Potraga za snovima”. Pet grupa skulptura zajednički su stvorili Centralna akademija likovnih umetnosti, Kineska akademija umetnosti, Akademija primenjenih umetnosti Univerziteta Tsinghua, Akademija likovnih umetnosti Lu Sun, Nacionalni umetnički muzej Kine i druge srodne institucije visokog obrazovanja.

Na sredini severne strane trga, na platformi visokoj pet metara postavljena je 8,1 metar visoka skulptura pod nazivom „Zastava”. Skulptura predstavlja ogromnu partijsku zastavu koja vijori na vetru, impozantno, sa blistavim amblemom partije. Osnova „Zastave” je visoka jedan metar, a deo sa zastavom visok je 7,1 metar i dugačak 21 metar, simbolizujući 1. jul 1921.

Skulptura „Vera” sastoji se od četiri panoa na četiri strane, 71 predstavnika različitih starosnih doba, identiteta i vremenskog perioda, predstavljajući scenu svečane zakletve članova Kineske komunističke partije. „Vera” simbolizuje KPK koji herojskim duhom vodi pripadnike svih etničkih grupa ka zajedničkom preporodu i konačnoj pobedi.

Pored toga, tematska pošta, posebno postavljena u izložbenoj sali, koristiće specijalni poštanski broj „100100” za pružanje poštanskih usluga posetiocima i u obrazovne svrhe. Na ovaj način, ne samo da će se zabeležiti završetak izložbe istorije Kineske komunističke partije na stotu godišnjicu osnivanja stranke, nego se i implicira da KPK hrabrim korakom maršira ka proslavi dvestagodišnjice.

 

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.