Utorak, 21.09.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Sr­bi u Cr­noj Go­ri i da­lje dis­kri­mi­ni­sa­ni

Бу­ди­мир Алек­сић (Фо­то при­ват­на ар­хи­ва)

Od na­šeg stal­nog do­pi­sni­ka

Pod­go­ri­ca – Uče­sta­le op­tu­žbe zva­nič­ne Pod­go­ri­ce od stra­ne pred­sed­ni­ka dr­ža­ve Mi­la Đu­ka­no­vi­ća i pre­mi­je­ra Zdrav­ka Kri­vo­ka­pi­ća da zva­nič­ni Be­o­grad ho­će da ih po­ro­bi i „oku­je u srp­ski svet” pod­sti­ču ostra­šće­ne na­ci­o­na­li­ste i do­dat­no kom­pli­ku­ju po­lo­žaj srp­skog na­ro­da u Cr­noj Go­ri.

Pro­me­na vla­sti do­ne­la je sa­mo pe­de­se­tak no­vih ime­na: ka­bi­net s pre­mi­je­rom, tri­de­se­tak či­nov­ni­ka – pri če­mu ima pri­me­ra da su sko­ro ce­le po­ro­di­ce na­šle uhle­blje­nje u vla­di. Od­nos pre­ma srp­skim in­sti­tu­ci­ja­ma kul­tu­re je ta­kav da je u po­je­di­nim obla­sti­ma go­ri ne­go u vre­me vla­da­vi­ne Đu­ka­no­vi­ća.

Ove i slič­ne oce­ne na ra­čun no­ve vla­sti sva­ko­dnev­no se ču­ju od po­sla­ni­ka vla­da­ju­će ve­ći­ne, što je još je­dan ku­ri­o­zi­tet no­ve vla­sti. Na­rav­no, ne i opo­zi­ci­je, jer ona i da­lje ve­ru­je ka­ko su sva zla Cr­noj Go­ri sti­gla od Be­o­gra­da i od Sr­ba – još od vre­me­na 1912. go­di­ne pa do da­na­šnjih da­na.

Ni naj­sta­ri­ji Cr­no­gor­ci ne pam­te to­li­ko mr­žnje u Cr­noj Go­ri pre­ma sve­mu za šta se ka­zu­je da ima ve­ze sa Srp­stvom i Sr­bi­jom. Sr­cu im pri­ra­sli Tur­ci, Nem­ci, Mu­sli­ma­ni, Al­ban­ci, s ko­ji­ma, na­vod­no, ni­ka­da kroz isto­ri­ju ni­su ima­li ni „gr­ku reč”, ili je­su, pa je za­bo­ra­vlje­no. Sa­da im u svim ras­pra­va­ma i po­le­mi­ka­ma u par­la­men­tu po­na­vlja­ju: „Mi smo vam do­ne­li dr­ža­vu”, iako ni­ko­me ni­je ja­sno, a ni­je ni do­ka­za­no gde je bi­la skri­ve­na, za ko­ju Go­leš pla­ni­nu, ta nji­ho­va Cr­na Go­ra, jer je ova Bal­ši­ća, Vo­ji­sa­vlje­vi­ća i Pe­tro­vi­ća ta­mo gde je i usto­li­če­na u Ze­ti, od­no­sno na Ce­ti­nju.

„No­va Vla­da Cr­ne Go­re u pro­te­klih dve­sta da­na ne sa­mo da ni­je ni­šta ura­di­la da pre­ki­ne tri­de­se­to­go­di­šnju prak­su si­ste­mat­ske dis­kri­mi­na­ci­je srp­skog na­ro­da u ovoj ze­mlji, ne­go ni­jed­nom reč­ju ni­je kon­sta­to­va­la ni­ti pri­zna­la či­nje­ni­cu da je srp­ski na­rod obes­pra­vljen i bru­tal­no, u sva­kom po­gle­du, dis­kri­mi­ni­san od stra­ne biv­šeg re­ži­ma”, oce­nio je za „Po­li­ti­ku” dr Bu­di­mir Alek­sić, di­rek­tor In­sti­tu­ta za srp­sku kul­tu­ru i funk­ci­o­ner De­mo­krat­skog fron­ta.

Do­da­je da vla­da Zdrav­ka Kri­vo­ka­pi­ća i u po­gle­du dis­kri­mi­na­ci­je Sr­ba sle­di po­li­tič­ku prak­su DPS-a.

„Re­ci­mo, u po­li­ci­ji ne sa­mo da ni­je ni po­ku­ša­no da se is­pra­vi ne­prav­da pre­ma Sr­bi­ma i da se kre­ne u prav­cu re­a­li­za­ci­je prin­ci­pa sra­zmer­ne na­ci­o­nal­ne za­stu­plje­no­sti, ne­go su is­tak­nu­ti ak­ti­vi­sti DPS-a i pro­ta­go­ni­sti iza­zi­va­nja na­ci­o­nal­ne i ver­ske mr­žnje i ne­tr­pe­lji­vo­sti u po­li­cij­skim struk­tu­ra­ma una­pre­đe­ni od stra­ne no­ve upra­ve po­li­ci­je. Naj­dra­stič­ni­je pri­me­re ima­mo u Plje­vlji­ma i Nik­ši­ću, zbog če­ga su i gra­đa­ni pro­te­sto­va­li. I da­lje se pre­kr­šaj­no ka­žnja­va­ju gra­đa­ni zbog is­ti­ca­nja srp­ske za­sta­ve, dok je is­ti­ca­nje svih dru­gih za­sta­va u pot­pu­no­sti do­zvo­lje­no”, ka­že Alek­sić.

Na­gla­ša­va da je „vla­da Kri­vo­ka­pi­ća na­sta­vi­la da fi­nan­si­ra Fa­kul­tet za cr­no­gor­ski je­zik i knji­žev­nost na Ce­ti­nju, ali ni­je ni od­go­vo­ri­la na ini­ci­ja­ti­vu Udru­že­nja knji­žev­ni­ka Cr­ne Go­re da se u Pod­go­ri­ci osnu­je Fa­kul­tet za srp­ski je­zik i knji­žev­nost i da se na taj na­čin uva­že i go­vor­ni­ci srp­skog je­zi­ka, ko­jih je, uz­gred re­če­no, mno­go vi­še ne­go onih ko­ji svoj ma­ter­nji je­zik ime­nu­ju kao cr­no­gor­ski”.

„Ne­dav­no usvo­je­nim bu­dže­tom ko­ji je pred­lo­ži­la Vla­da Cr­ne Go­re ni­je­dan cent ni­je opre­de­ljen za fi­nan­si­ra­nje srp­skih kul­tur­nih i na­uč­nih usta­no­va i or­ga­ni­za­ci­ja, po­put Ma­ti­ce srp­ske i In­sti­tu­ta za srp­sku kul­tu­ru. Ali je za­to 240.000 evra opre­de­lje­no za Ma­ti­cu cr­no­gor­sku. To­li­ko o rav­no­prav­no­sti gra­đa­na i kul­tur­nih stva­ra­la­ca sa sta­no­vi­šta Vla­de Cr­ne Go­re, i to­li­ko o za­hval­no­sti Zdrav­ka Kri­vo­ka­pi­ća srp­skom na­ro­du, ko­ji je sko­ro sto­pro­cent­no po­dr­žao li­stu či­ji je on bio no­si­lac”, po­ru­ču­je Alek­sić.

Kao pri­mer ma­će­hin­skog od­no­sa sa­da­šnje vla­de na­vo­di da naj­sta­ri­ja knji­žev­na i kul­tur­na aso­ci­ja­ci­ja u ze­mlji, sta­ri­ja od Cr­no­gor­ske aka­de­mi­je i uni­ver­zi­te­ta, ko­ja oku­plja pi­sce ko­ji stva­ra­ju na srp­skom je­zi­ku i ći­ri­lič­nom pi­smu – Udru­že­nje knji­žev­ni­ka Cr­ne Go­re – „od no­ve vla­de ni­je do­bi­la ni­je­dan cent”.

„U di­plo­ma­ti­ji i da­lje ne­ma Sr­ba, ne­ma ih ni u pra­vo­su­đu,, ni­ti u obra­zov­nim i kul­tur­nim in­sti­tu­ci­ja­ma. Jed­no­stav­no, i ova vla­da vo­di po­li­ti­ku dis­kri­mi­na­ci­je, se­gre­ga­ci­je i obes­pra­vlji­va­nja srp­skog na­ro­da”, ka­že Alek­sić.

Komentari32
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Божидар Анђелковић
Вучић је јуче негирао да из Србије стижу поруке у Црну Гору које нису ни братске ни пријатељске. Позвао је ћерке Здравка Кривокапића да се врате и живе у Србији и поручио им да ће им Србија гарантовати пуну безбедност. „Јесмо ли ми признали независност Боке Которске, Рожаја или неког другог дела Црне Горе, јесмо ли прихватили да се отцепи неки део Црне Горе и рекли зарад европских интеграција ми ћемо да прихватимо тај део Црне Горе као независтан - нисмо, они јесу, признали су Косово," рекао је.
Maja
Sramota sta rade Srbima.
Fred
Ne razumijem. Kako Srbi mogu biti diskriminirani u Crnoj Gori? Zar Crnogorci nisu Srbi s regionalnim imenom? Kao Šumadijci.
MIROSLAV
Bio Crnogorac Crnogorac ili Srbin Crnogorac mentalitet sasvim isti i jedni drugi zive i u Srbiji dobro rasporedjeni a ako bude zbog ovoga svega pobeglica iz Crne gore u Srbiju gde cemo mi kad se ponovo rasporede na dobra mesta koja ce da im izmisle njihovi u Srbiji .. ,, imali ovdje neki nas" treba mi posa za ....... mnoga je dobar i namucen jadan " .
Aleksandar
Ne ići u Crnu Goru na more.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.