Ponedeljak, 18.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Šendžou-12 kreće na put u svemir

Симулација Шенџоу-12 (Извор: Пета академија за ваздухопловну науку и технологију)

Prema informacijama koje je objavila Kineska kancelarija za svemirsko inženjerstvo, u 9:22 časova, 17. juna, astronauti Nie Haišeng, Liu Boming i Tang Hongbo povešće svemirsku letelicu Šendžou-12 (Božanska letelica) do osnovnih modula svemirske stanice Tianhe, gde će prema planu boraviti oko 3 meseca. 

Ostanak oko 3 meseca

Posadu Šendžou-12 sačinjavaju Nie Haišeng, Liu Boming i Tang Hongbo sa Nie Haišengom kao predvodnikom misije. Nie Haišeng, iskusni astronaut, ranije je učestvovao u misijama Šendžou-6 i Šendžou-10. Astronaut Liu Boming je učestvovao u misiji sa Šendžou-7, dok će astronautu Tang Hongbo-u ovo biti prvi put da leti u svemir.  Prema planu, nakon ulaska svemirske letelice Šendžou-12 u orbitu, koristiće se autonomni režim brzog susreta i pristajanja za povezivanje sa prednjim priključkom kabine jezgra Tianhe, formirajući kombinaciju sa kabinom jezgra Tianhe i teretnom letelicom Tiandžou-2.

4 glavna zadatka

  • Prema ukupnom planu misije sa Šendžou-12, trojica astronauta će uglavnom raditi na kompletiranju četiri glavna zadatka tokom misije, uključujući:
  • Svakodnevno upravljanje u glavnoj kabini letelice. To uključuje i testiranje glavne kabine u orbiti, verifikaciju sistema za održavanje života, obuku za rad i testiranje robotskih ruku, kao i upravljanje materijalom i otpadom.
  • Izvršavanje operacija i aktivnosti van kabine: prenos u orbiti, sastavljanje i ispitivanje zaštitnih odela astronauta, te montiranje kutija sa alatom za dodatno vozilo, testiranje kamere za panoramsko snimanje i instalacija produžene jedinice za pumpu
  • Izvođenje svemirskih naučnih i tehnoloških eksperimenata, montaža i ispitivanje eksperimentalne opreme za implementaciju svemirske misije,  izvođenje  eksperimenata (testova) u oblastima svemirske primene i vazduhoplovne medicine prema proceduri i srodne naučno-obrazovne aktivnosti.
  • ​Zdravstvena sigurnost je u rukama samih astronauta. Neophodno je svakodnevno vežbanje, rad na fizičkoj spremnosti te redovno praćenje zdravstvenog stanja.

Život u svemiru

Tiangong-1 koji je uspešno lansiran u svemir 2011. godine, težak je oko 8 tona sa 15 kubnih metara prostora u kabini te može da zadovolji potrebe 3 astronauta koji istovremeno dele prostor u orbiti. Kako bi se „udobnost“ svemirskog života astronauta podigla na veći nivo, Kina je 2021. godine, kada je počela da gradi svemirsku stanicu, za astronaute rezervisala relativno bogato životno okruženje u svemirskoj letelici. Prostor za aktivnosti u kabini povećan je sa 15 kubnih metara na Tiangong- 1 do 110 kubnih metara za celu stanicu.

Kineska svemirska stanica je istovremeno razdvojila dnevni i radni prostor u skladu sa konceptom dizajna „humanizacije“. Dnevni deo ima odvojene prostore za spavanje, vežbanje i toalet, kao i prostornu kuhinju i trpezariju. U dizajnu se u najvećoj meri uzimaju u obzir privatnost i ugodnost, što u velikoj meri poboljšava kvalitet života astronauta u svemiru.

Pored toga, astronauti će uživati i u „slobodi spavanja“. Iako još uvek moraju da se „stave u vreću za spavanje", uspeli su da pređu sa „stojećeg spavanja" u „ležanje ravno". Odvojeno područje za spavanje omogućava astronautima da se više opuste i uživaju u relativno kvalitetnom snu.   

Iako u svemiru astronauti ne mogu uživati u istim kupkama i tuširanjima kao na zemlji, svi mogu da se umotaju pod tušem i sa prskalicom postignu vrlo dobru higijenu.     

Pored toga, neprekidnim razvojem kineske bežične komunikaciji i tehnologije više od 10 godina, dizajneri su nadograđivali svoje prethodne celokupne šeme dizajna i usvojili potpuno novu informacionu tehnologiju kako bi kineskoj svemirskoj stanici pružili „mobilni VajFaj“ i „pametni životni prostor”.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.