Ponedeljak, 18.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Gubitak sluha – tiha epidemija

Poremećaj sluha u savremenom društvu predstavlja tihu epidemiju koja se progresivno širi. Oštećenje sluha zastupljenije je kod starih osoba, ali s obzirom na način života (buka, korišćenje MP3 uređaja, stres, uticaj pojedinih lekova) u sve je većem procentu  i kod mlađih.

Gubitak sluha koji nastaje postepeno s godinama naziva se staračka nagluvost. Međutim, mnoga stanja, kao što su bolesti srca, visok krvni pritisak, dijabetes, problemi sa cirkulacijom, upotreba nekih lekova mogu takođe doprineti gubitku sluha.

Oštećenje sluha najčešće nastaje postepeno i obično prođe dosta vremena pre nego što osoba shvati da ne čuje dobro. Oštećenje sluha retko utiče na sve zvuke podjednako. Neki zvuci mogu ostati savršeno čujni dok se percepcija drugih zvukova smanjuje. Ovo zbunjuje ljude jer neke glasove razumeju dobro, neke ne, pomažu se čitanjem s usana i ne prihvataju dugo vremena činjenicu da imaju pad sluha, iako se često nađu u neprijatnim životnim situacijama.

Upravo tada je potrebno potražiti savet audiologa, ispitati sluh i utvrditi o kakvom se poremećaju radi (privremeni ili trajni gubitak sluha) kako bi se preduzele mere lečenja ili rehabilitacije sluha.

Uobičajeni simptomi oštećenja sluha  su:

  • slabije razumevanje dečjih  ili ženskih glasova
  • otežan razgovor na mestima gde ima pozadinske buke
  • određeni zvukovi mogu izgledati preterano glasni
  • teškoće pri  razlikovanju pojedinih glasova (s, c, č, ć, š...)
  • osećaj da drugi mrmljaju, govore tiho ili nejasno
  • prisustvo zujanja u ušima
  • okretanje uva u pravcu zvuka kako bi se bolje čulo
  • otežana komunikacija telefonom
  • nemogućnost lokalizacije zvuka
  • pojačavanje jačine zvuka na radiju ili televiziji jače od uobičajenog.

Ovo su neke od situacija sa kojima se susreću osobe sa oštećenim sluhom, a zbog nemogućnosti komunikacije, brojnih neprijatnih situacija u kojima se nalaze, povlače se u sebe i pate u svojoj tišini.

Zbog toga je neophodno ispitati sluh – uraditi audiometriju.

Ukoliko se radi o trajnom oštećenju sluha, tzv. senzorineuralnom oštećenju neophodna je korekcija sluha slušnim aparatima. Važno je naglasiti da je kod obostranog oštećenja sluha  neophodna korekcija sluha na oba uva kako bi slušanje bilo kvalitetno i prijatno.

Izbor i nabavka aparata nije kupovina tašne ili kravate, treba se posavetovati s audiologom ili akustičarom koji će pomoći u izboru odgovarajućeg aparata, zatim probati aparat i osetiti da se izgubljen sluh može vratiti. Slušni aparat treba da pruži najveću moguću prirodnost slušanja, zbog toga je dobro uzeti aparat na probu (slušne kuće nude tu mogućnost) više dana kako bi se u potpunosti doživelo slušanje preko aparata.

Aparati traju više godina uz redovno održavanje, a stručnom preporukom akustičar sagledava mogućnost podešavanja aparata u narednim godinama zbog eventualnog pada sluha.

Korišćenje slušnih aparata i mogućnost slušanja pružaju nove mogućnosti uživanja u životu i povratak u živopisni svet zvukova.

Besplatno testiranje možete izvršiti u slušnom centru „Neuroth”.

Promotivni tekst

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.