Utorak, 19.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Slušni aparati - tehničke mogućnosti

(Фотографије NEUROTH)

Naš sluh tokom života biva izložen mnogim uticajima, od bučnog saobraćaja do glasne muzike, a uticaj lekova, virusa i drugih hroničnih stanja uzima sa godinama svoj danak. Ljudi bilo kog starosnog doba mogu imati problem sa sluhom.

Kod problema sa sluhom potrebno je prvo ispitati sluh kako bi se odredio stepen i vrsta oštećenja sluha. Ukoliko se radi o trajnom oštećenju sluha potrebno je sluh korigovati slušnim apartom. Savremeni slušni aparati su dostigli savršenstvo kako u dizajnu, tako i u obradi i prenosu zvuka pružajući prirodnost slušanja.

Danas, slušni aparati su digitalni mikroračunari sa mogućnošću da automatski prilagode zvuk hiljadu puta u sekundi, što govori o prijatnom i prirodnom kvalitetu zvuka, dok promena smera mikrofona omogućava bolje razumevanje govora u bučnom okruženju.

Postoji široka linija slušnih aparata: u kanalu (ITC), prijemnik u kanalu (RIC), potpuno u kanalu (CIC), iza uva (BTE) i u uvu (ITE). Tip slušnog preporučuje akustičar u zavisnosti od drugih uslova (egzostoze u kanalu, obilno stvaranje cerumena, česte upale kanala...). Danas su svi aparati digitalni i pretvaraju zvučne talase u njihov binarni format ili numeričke kodove, koji se zatim pojačavaju.

Audiolog može da programira uređaj da pojačava neke frekvencije više od drugih slušni aparat bolje odgovara potrebama korisnika. Oni se lako održavaju, ali je potrebno povremeno servisiranje kao i čišćenje aparata, jer se na taj način produžava njihovo trajanje.

Slušni aparati, bez obzira na vrstu, imaju tri različita dela: mikrofon, pojačalo i zvučnik.

Zvuk dolazi kroz mikrofon, koji se zatim pretvara u električne signale. Ti signali idu na pojačalo, koje povećava snagu signala. Pojačalo ih zatim šalje preko zvučnika na uvo. Ova diskretna slušna pomagala napravljena su da pružaju prirodan, čist zvuk i dobru razumljivost u bučnom okruženju.

Slušni aparati imaju Bluetooth povezivost i digitalni asistent veštačke inteligencije (AI) koji omogućava da se aparati automatski prilagođavaju različitim okruženjima.

Većina dostupnih slušnih aparata ima aplikaciju za upravljanje korišćenjem pametnog telefona. Upravljanje aparatima je moguće i preko malog daljinskog upravljača. Posebna linija omogućava strimovanje zvuka sa televizora na slušni aparat.

Da bi bili sigurni da je osoba dobila odgovarajući aparat neophodno je proveriti sluh sa aparatom i uraditi govornu audiometriju. Ova dva ispitivanja se rade u slobodnom slušnom polju u posebno opremljenim audiološkim kabinetima – što je jedini ispravni način postupanja pri prodaji i izdavanju slušnih aparata. Izbor slušnog aparata je individualan tj. prema ličnim potrebama i željama korisnika i zavisi od: stepena oštećenja sluha, tehničkih preformansi aparata, estetskog izgleda kao i od samog načina života korisnika.

Nabavka slušnog aparata nije obična kupovina, a korak koji prethodi tome je svakako testiranje sluha, proba aparata i savetovanje akustičara i audiologa koje možete obaviti besplatno u slušnoj kući „NEUROTH”.

Promotivni tekst

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.