Subota, 18.09.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

„Ni puha ni pera” za brzo savladavanje ruskog jezika

Ovaj udžbenik proistekao je iz saradnje Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji i kompanije NIS

Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji izdao je udžbenik ruskog jezika pod nazivom „Ni puha ni pera!” – na srpski jezik prevedeno znači „Sa srećom!”, namenjen brzom savladavanju početnog nivoa ovog jezika. Izdavanje udžbenika podržala je kompanija NIS.

Ovaj udžbenik proistekao je iz saradnje Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji i NIS-a. Projekat izrade, koji je podržan u okviru NIS-ovog programa „Energija znanja", započet je u martu 2019. godine.

Jelena Ginić, jedan od autora sa Filološkog fakulteta u Beogradu, kaže da je ruski jezik jedan od najrasprostranjenijih u svetu, šesti je jezik sveta po broju govornika i osmi po broju maternjih govornika.

– „Ni puha ni pera”, udžbenik za odrasle i studente nivoa A1, prvi je ove vrste u Srbiji. Naše tržište do sada nije imalo domaći udžbenik za učenje ruskog jezika kao stranog prema standardima koje propisuje početni, A1 nivo. Ovaj udžbenik već se koristi kao osnovna literatura za početno učenje ruskog na fakultetima u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci i predstavlja značajan doprinos domaćoj rusističkoj udžbeničkoj produkciji – navodi Ginićeva.

Od školske 2020/2021, „Ni puha, ni pera!” koristi se u nastavi ruskog kao pomoćnog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu. Studenti naglašavaju da im ova knjiga daje mogućnost da lakše savladaju ruski jezik. Do sada su na ovom predmetu korišćeni udžbenici „Poehali” koji nisu bili prilagođeni srpskom govornom području, što je umnogome otežavalo učenje studentima i koncipiranje vežbanja nastavnicima. Učenje ruskog olakšavaju i čine zanimljivim dinamični dijalozi, raznovrsna vežbanja i dizajn priručnika, naglašava mr Bojana Sabo, autor udžbenika sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Nataša Ajdžanović sa Filozofskog fakulteta Novi Sad objašnjava da je ova knjiga rađena u duhu komunikativnog pristupa učenju stranih jezika. Drugim rečima, osnovna ideja kojom se autorski tim vodio jeste težnja da korisnici steknu niz komunikativnih kompetencija tokom procesa učenja stranog jezika, kako receptivnih (razumevanja govora i pisanog testa) tako i produktivnih (govora i pisanja), što je u potpunosti u saglasju sa savremenim pristupom učenju stranih jezika.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.