Nedelja, 17.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Istraživanje o poreklu virusa korona treba da se sprovede širom sveta

Dana 15. jula Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je drugu fazu plana istraživanja o poreklu pojave virusa korona. Međutim, ovaj plan rada ne podudara se s rezolucijom donesenom na 73. Konferenciji SZO, niti sa zaključcima i preporukama Zajedničkog istraživačkog izveštaja Kine i SZO u vezi s istraživanjem porekla virusa korona. Očigledno je ovo ozbiljno ispolitizovano. S tim u vezi međunarodna zajednica poziva da se relevantne strane striktno pridržavaju principa naučne objektivnosti, da prestanu da se bave političkim manipulacijama kada je u pitanju poreklo pojave virusa korona, da prestanu pitanja porekla virusa korona radi prebacivanja krivice, da se obustavi namerno potkopavanje međunarodne saradnje u istraživanju porekla virusa korona, da se usvoji pravi i odgovoran naučni stav, da se ohrabri dalja saradnja s međunarodnom zajednicom kako bi se pobedila epidemija te da se da odgovarajući doprinos na očuvanju zdravlja i blagostanja ljudi.

Poštovati zajednički istraživački izveštaj o poreklu pojave virusa korona

Početkom ove godine, međunarodni tim stručnjaka SZO zvanično je došao u Kinu da sprovede globalno istraživanje o povezanosti Kine s poreklom pojave virusa korona. Pridržavajući se principa otvorenosti, transparentnosti, nauke i saradnje, Kina u potpunosti podržava rad stručnog tima SZO i u potpunosti ispunjava njihove zahteve. Stručnjaci SZO otišli su na mesta koja su želeli da posete, uključujući bolnicu Đinjintan, market morskih plodova na jugu Kine, Institut za virusologiju u Vuhanu i još nekoliko. Razgovarali su sa svima s kojima su želeli, uključujući medicinsko, laboratorijsko i naučnoistraživačko osoblje, marketinške menadžere i trgovce, stanovnike, rehabilitovane pacijente itd. U Vuhanu je stručni tim ujedinjenih kineskih i stranih stručnjaka sproveo globalno istraživanje u trajanju od 28 dana, o povezanosti Kine i porekla pojave virusa korona.Dana 30. marta ove godine SZO je zvanično objavila Zajednički istraživački izveštaj Kine i SZO o istraživanju porekla pojave virusa korona, u kojem se navodi da je jako mala verovatnoća da je virus iz laboratorije prešao na čoveka. Od objavljivanja izveštaja, sve više naučnih dokaza ukazuju da je ovaj izveštaj verodostojan, autoritativan te da podleže testu istorije i nauke.

Prirodno poreklo virusa korona postalo je opšti konsenzus u akademskim krugovima

Virus korona je prirodnog porekla, ovo je već postalo opšti konsenzus u akademskim krugovima. Nedavno su 24 međunarodno poznata stručnjaka objavila radove u medicinskom žurnalu „Lancet” kako bi potvrdila da trenutno nema naučnih dokaza koji bi podržali teoriju da je virus korona „pobegao” iz kineskih laboratorija.

Juen Džeming, epidemiolog i direktor Nacionalne laboratorije za biološku sigurnost u Vuhanu pri Kineskoj akademiji nauka, naglasio je da pre 30. decembra 2019. godine Institut za virusologiju u Vuhanu nije došao u kontakt sa virusom korona, niti je sačuvan i proučen. Institut za virusologiju u Vuhanu nije osmislio, proizveo, niti pustio virus korona. Do sada su osoblje i diplomirani studenti Instituta za virusologiju u Vuhanu imali „nula broj zaraženih” virusom korona.

Potrebno je sagledati širu sliku kako bi se uspešno otkrilo poreklo virusa korona

Dok naučnici iz mnogobrojnih zemalja nastavljaju istraživanja o poreklu pojave virusa korona, već postoji veliki broj istraživanja koja pokazuju da se virus korona u većem delu sveta pojavio mnogo ranije nego što je poznato. Niz novih otkrića pokazuju da postoji način prenošenja virusa korona između čoveka predmeta, među kojima je prenošenje hladnim lancem naročito vredno pažnje.

Kineski nacionalni savet za zdravstvo je 22. jula, na konferenciji za štampu, saopštio da Kina ne prihvata istraživanja o poreklu virusa korona koja nemaju naučnu osnovu. Druga faza istraživanja o poreklu pojave virusa korona ozbiljno je ispolitizovana. Istraživanje je prvobitno bilo korišćeno za otkrivanje porekla i načina prenošenja virusa kako bi se bolje sprečila sledeća pandemija zaraznih bolesti, ali je pod uticajem zatrovane američke politike otišlo u pogrešnom pravcu.

Proces pronalaženja porekla virusa korona je složen i raznolik i da bi se dobro odradio ne bi trebalo ograničavati se. Ovo je složen proces koji treba da se sprovede širom sveta, uzimajući u obzir praćenje izvora u više tačaka, u više pravaca i trodimenzionalno.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.