Sreda, 22.09.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Oficir koji nije pogazio zakletvu konačno oslo­bo­đen op­tu­žbe za ratne zločine u Slo­ve­ni­ji

Slo­ve­nač­ki sud uki­nio je i re­še­nje o pri­tvo­ru pro­tiv Gru­jo­vi­ća, a na osno­vu pre­su­de sle­di po­vla­če­nje dve In­ter­po­lo­ve po­ter­ni­ce pro­tiv ofi­ci­ra
Дра­го­мир Гру­јо­вић и род­ном Чач­ку ( фо­то Г. Ота­ше­вић)

Ča­čak – Ka­pe­tan pr­ve kla­se iz Čač­ka, Dra­go­mir Gru­jo­vić (60), do­bio je na kuć­nu adre­su pre­su­du Okru­žnog su­da u No­vom Me­stu u Slo­ve­ni­ji, ko­jom je ko­nač­no oslo­bo­đen op­tu­žbe da je po­či­nio kri­vič­na de­la rat­nog zlo­či­na i po­ku­ša­ja ubi­stva, po­sle po­stup­ka ko­ji je tra­jao tri de­ce­ni­je. Na kra­ju ot­prav­ka (od­lu­ka od 10. ju­na ove go­di­ne uru­če­na je ka­pe­ta­nu pro­šle sed­mi­ce), pre­ve­de­nom u Bre­ži­ca­ma na srp­ski i po­sla­tog u Ča­čak, pred­sed­nik sud­skog ve­ća iz No­vog Me­sta, Na­ta­li­ja Pi­cek Kink, na­vo­di da je obra­zlo­že­nje pre­su­de ot­pa­lo jer ni­jed­no ovla­šće­no li­ce ni­je na­ja­vi­lo žal­bu.

Slo­ve­nač­ki sud uki­nio je i re­še­nje o pri­tvo­ru pro­tiv Gru­jo­vi­ća, do­ne­to u pro­šlom ve­ku, a na osno­vu pre­su­de sle­di po­vla­če­nje dve In­ter­po­lo­ve po­ter­ni­ce pro­tiv ofi­ci­ra Voj­ske Sr­bi­je, ras­pi­sa­ne na osno­vu zah­te­va pra­vo­su­đa Slo­ve­ni­je.

To­kom po­tup­ka, Gru­jo­vić je sa­slu­šan u Ode­lje­nju za rat­ne zlo­či­ne Vi­šeg su­da u Be­o­gra­du, a pre­ko bra­ni­la­ca i lič­no pi­sme­ni­ma od­go­va­rao su­du u No­vom Me­stu, ali se ni­jed­nom ni­je po­ja­vio na su­đe­nji­ma jer bi ina­če bio uhap­šen čim na­pu­sti te­ri­to­ri­ju Sr­bi­je. Bra­ni­li su ga advo­ka­ti Bo­rut Škerlj iz No­vog Me­sta i Sve­to­zar Ž. Pa­vlo­vić iz Be­o­gra­da.

U po­sled­njoj, oslo­ba­đa­ju­ćoj pre­su­di, sto­ji da se od­bi­ja op­tu­žba tu­ži­la­štva u No­vom Me­stu da je ju­na 1991, slu­žbu­ju­ći kao pod­o­fi­cir JNA u obli­žnjem skla­di­štu Mo­kro­nog, uči­nio rat­ni zlo­čin ta­ko što je, kao za­po­ved­nik skla­di­šta JNA u Pu­šća­vi kod Mo­kro­no­ga, gde je ču­va­no 7,2 mi­li­o­na li­ta­ra go­ri­va, za­stra­ši­vao ci­vil­no sta­nov­ni­štvo.

Po­sle iz­bi­ja­nja oru­ža­nog su­ko­ba Te­ri­to­ri­jal­ne od­bra­ne Slo­ve­ni­je i JNA, 29. ju­na 1991. i na­red­nih da­na u lič­nim kon­tak­ti­ma i po te­le­fo­nu i pi­sa­noj for­mi, pro­gla­ša­vao da će di­ći u va­zduh skla­di­šte či­me je „pro­u­zro­ko­vao pre­stra­še­nost 500, 600 sta­nov­ni­ka u ob­li­žljim se­li­ma Pu­šća­va, Hra­sto­vi­ca, Most, Mar­ti­nja vas i Bru­na vas, ko­ji su se od­se­li­li na ne­ko­li­ko da­na. Me­đu­tim, tu­ži­la­štvo iz No­vog Me­sta je u za­vr­šni­ci glav­nog pre­tre­sa od­u­sta­lo od ovog te­re­će­nja Gru­jo­vi­ća.

Dru­go de­lo te­re­ti­lo je ovog ju­na­ka da je 29. ju­na 1991. na uda­lje­no­sti od pet me­ta­ra dva pu­ta iz pi­što­lja pu­cao u ko­man­dan­ta skla­di­šta slo­ve­nač­kog ka­pe­ta­na Bra­ni­mi­ra Fur­la­na, te ga po­go­dio sa­mo jed­nim hi­cem u de­snu pre­po­nu, ali bez po­vre­de ži­vot­no va­žnih su­do­va ili ži­va­ca, či­me bi po­či­nio po­ku­šaj ubi­stva. De­lo je, ako je po­či­nje­no, za­sta­re­va­lo ju­na ove go­di­ne, da­kle po­sle tri de­ce­ni­je.

Gru­jo­vić je ta­da pre­u­zeo ko­man­du nad skla­di­štem, sa­ču­vao imo­vi­nu i 35 voj­ni­ka ver­nih Ju­go­slo­ven­skoj ar­mi­ji, i svi su se bez­bed­no po­vu­kli u Sr­bi­ju, mr­tvih ni­je bi­lo. U to­ku ove blo­ka­de Mo­kro­no­ga pred­sed­nik Slo­ve­ni­je Mi­lan Ku­čan nu­dio je te­le­fo­nom Gru­jo­vi­ću 500.000 ma­ra­ka da se mir­no po­vu­če i pre­da skla­di­šte, što je Ča­ča­nin od­bio.

 

Komentari5
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Суђење у разумном року
Кривични поступак трајао 30 година?! Мислите ли да сад овај човек ослобођен кривице сме да дутује ван Србије? Шта ако до неког граничног прелаза негде није стигла информација да је скинут са Интерполове потернице, па га онда ухапсе и утамниче, док не проже неколико година да се докаже да више није оптужен? Требало би да од словеначког суда тражи одштету од милион евра за сваку годину суђења, јер су му, као се на крају испоставило, беспотребно и неосновано судили.
Мома
Заслужио јевдве пензије све до овог тренутка.
Limun Zut
Sta se na kraju desilo sa 7,2 miliona litara goriva?
trebao je da adekvatno odgovori
na napade i unisti skladiste goriva. Slovenci treba da odgovaraju zbog napada na JNA i ubijanje vojnika
Zoran Knezevic
Oni su smatrali, uostalom kao i većina bivše "braće" da je sasvim prirodno ubiti Srbina i rušiti "tamnicu naroda" ili "prolaznu sobu" kako su Jugoslaviju nazivali Slovenci. Tragično je što i danas postoje neki ljudi u Srbiji kojima je ubistvo Srbina sasvim "prirodna stvar", dok se ubistvo drugih smatra "genocidom".

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.