Sreda, 19.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Zašto je poskupelo meso

Ako je za proizvodnju kilograma svinjskog mesa neophodno osam kilograma kukuruza to znači da bi kilogram žive vage svinjetine trebalo da košta oko 200 dinara, a on je trenutno oko 135 dinara.
Поскупела и јагњетина (Никола Тркља)

Najnovije poskupljenje mesa posledica je drastičnog smanjenja broja grla stoke u našoj zemlji, kao i uvoza mesa koji je rezultat velikog broja sporazuma o slobodnoj trgovini, posebno sa Evropskom unijom, ocenjuje agroekonomista Milan Prostrana i napominje da je uvoz sada nešto smanjen, zbog krize u proizvodnji svinjskog mesa, ali da još negativno utiče na domaću poljoprivredu, pa i cenu mesa u Srbiji.

Prema njegovim rečima, na loš položaj stočarske proizvodnje a u krajnjoj situaciji i na cenu mesa, uticale su i razne bolesti, posebno kada je reč o svinjama i njihovom obolevanju od afričke svinjske kuge.

Prostran ističe da su u okolnostima koje smo u poljoprivredi imali poslednjih decenija najlošije prolazili proizvođači a od pre godinu dana došlo je i do naglog rasta cena stočne hrane.

„Tu pre svega mislim na sirovine koje ulaze u hranu za životinje kao što su kukuruz, zatim soju. To je rezultiralo nezadovoljstvom proizvođača jer je cena koštanja dostigla veoma visok nivo a tržiste nije moglo da je prizna, kroz odgovarajuću maloprodajnu cenu”, ističe Prostran za Tanjug.

Objašnjavajući šta to zapravo znači kaže da ako je za proizvodnju kilograma svinjskog mesa neophodno osam kilograma kukuruza to bi značilo da bi kilogram žive vage svinjetine trebalo da košta oko 200 dinara, a on je mnogo manji i trenutno iznosi oko 135 dinara.

Poljoprivrednu proizvodnju karakterišu ciklusi u proizvodnji a trenutni ciklus obeležava visoka cena stočne hrane.

„Zato su proizvođači počeli da smanjuju broj krmača, a kao rezultat smanjenog broja krmača jeste i smanjena proizvodnja tovljenika, odnosno mesa. To je vrlo nepovoljan ciklus za same stočare, jer se mnogo više zarađuje na ratarskim proizvodima, kao što su kukuruz i slično, nego na proizvodnji mesa”, ističe Prostran.

On smatra da cene u narednom periodu neće znatnije rasti i to isključivo zbog slabe kupovne moći potrošača.

Navodi da je prva reakcija potrošača na povećanu cenu mesa, okretanje ka drugim, jeftinijim kategorijama iste vrste mesa.

„To znači da onaj ko je kupovao svinjski but, kare ili krmenadle, posle poskupljenja prelazi na plećku, a onda na rebra, dok je druga reakcija smanjivanje količine mesa koja se kupuje”, kaže Prostran.

 

Komentari13
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zega
Zbog cega mesare dizu cene mesa kada je otkupna cena tovljenika 130din.a velikih svinja100din/kg.a proizvodjacka cena je 175din/kg.pa ko je lud da tovi svinje,ja sam od toga odustao.To je enormno bogacenje vlasnika klanica,verovatno u dosluhu sa drzavom.isto je i sa mlekom gde ja dnevno predajem oko25l po ceni od 28din.premiju od drzave nemam ,i kada vidim cene u prodavnicama gde gradjani placaju petostruke vece cene mleku sa skinutim kajmakom,pitam se ko ovde koga.....
Леон Давидович
@Bojan Претпостављам да би без додатног храњења кукурузом или каквом другом храном богатом угљеним хидратима те свиње вероватно биле мршаве. Али, што се отрова тиче, ни кукуруз данас нико не окопава , можда још неко веома мале површине, већ пршћу отровом да униште корове. То значи да је сва хтана данас на овај или онај начин изложена отровима.
Bojan
Da u pravu ste Leone , slatko se nasmejem kad vidim "bio" namirnice po paprenim cenama , bio su samo cene , lepak za naivne . Zivimo vec 50 godina na antibioticima i lekovima bre , jos malo pa ce sva hrana biti u tabletama . Srecan sam da toga nije bilo u mojoj mladosti , ali pogledajte danas , koliko rahiticne dece radjaju - uzas , toga nij bilo bre ...
Ivan
Kada pogledamo koliko je velika razlika u ceni mesa u mesari i kod seljaka, jasno je da veci deo cene odlazi mesarama a ne proizvođaču.
iz glave
обичан народ ради један месец за исту количину меса као и 90тих које је тада било здравије и наше.
Леон Давидович
@ Бојан Свиње су сваштоједи и њума је воће и поврће природна храна. Некада нису баш јеле банане али наше домаће воће и поврће јеле су домаће свиње на сеоским имањума. То је свакако за свиње здравија храна од концентрата у којима ко зна шта све има, а генетски модификована соја свакако се ту нађе.
Bojan
@Leone da , i ja sam na selu tako hranio svinje , ali bez kukuruza nikada necete istopiti mast i imati lepe cvarke , kavurmu , kobasice , slaninu ...A ovaj sto ih hrani bananama i vocem punim pesticidima samo truje jlude kojima prodaje to meso .

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.